ΚΕΒΕ: Τρομακτικά τα ευρήματα μελέτης για τα οικονομικά των Δήμων

13:13 26/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ανησυχητικά ευρήματα μελέτης ΚΕΒΕ για τα οικονομικά των Δήμων

• Τεράστιο το εργατικό κόστος, υπερπληθώρα προσωπικού και μειωμένα έσοδα
Σε πολύ αρνητικά ευρήματα και ανησυχητικές διαπιστώσεις για την οικονομική κατάσταση των Δήμων, κατέληξε εξειδικευμένη μελέτη που διενήργησε το ΚΕΒΕ.

Σύμφωνα με την ενδιαφέρουσα αυτή μελέτη, η οποία επιδόθηκε ήδη από το ΚΕΒΕ στους Υπουργούς Οικονομικών και

Εσωτερικών, οι περισσότεροι Δήμοι (και ιδιαίτερα οι παλαιοί) έχουν διαχρονικά σοβαρά οικονομικά προβλήματα και προβλήματα ρευστότητας.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στη μελέτη του ΚΕΒΕ:

• Η οικονομική βιωσιμότητα των Δήμων βασίζεται κυρίως στην κρατική χορηγία που σε αρκετές περιπτώσεις ανέρχεται μέχρι και το 40% επί των εσόδων τους.

• Σημαντικό μέρος των εξόδων των Δήμων που υπερβαίνει το 50% αφορά μισθούς και ωφελήματα του προσωπικού, ενώ υπάρχουν Δήμοι που το σχετικό ποσοστό φτάνει το 70%.

• Σχεδόν όλοι οι Δήμοι λειτουργούν με υπεράριθμο προσωπικό, σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες τους.

Στη μελέτη αναφέρεται ακόμα ότι ως καθοριστικός παράγοντας για την αύξηση των προβλημάτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση υπήρξε η δημιουργία μικρών ανεξάρτητων Δήμων, οι οποίοι έχοντας την υποχρέωση να αναπτύξουν και να στελεχώσουν πλήρεις αυτόνομες υπηρεσίες για να εξυπηρετήσουν μικρότερους αριθμούς πολιτών, καθίστανται οικονομικά μη βιώσιμοι.

Για ξεπέρασμα των προβλημάτων των Δήμων, το ΚΕΒΕ προτείνει τη λήψη των ακόλουθων μέτρων:

1. Συμπλεγματοποίηση τουλάχιστον των υπηρεσιών όμορων Δήμων με στόχο την ενιαία προσφορά δημοτικών υπηρεσιών (π.χ. άδειες οικοδομής, αποκομιδή σκυβάλων, διαχείριση αποβλήτων, τεχνικές υπηρεσίες, υγειονομικές υπηρεσίες και καθαριότητα, υδατοπρομήθεια και αποχετευτικά (όπου δεν εφαρμόστηκε), για μείωση των λειτουργικών τους εξόδων.

2. Ανάθεση από τους Δήμους υπεργολαβιών στον ιδιωτικό τομέα κατόπιν διαγωνισμών για την κατασκευή έργων υποδομής ή/και παροχής υπηρεσιών με χαμηλότερο κόστος (π.χ. αστυνόμευση δρόμων, συντήρηση χώρων πρασίνου, αποκομιδή σκυβάλων, καθαριότητα, κλπ).

3. Ολοκλήρωση της μηχανογράφησης των Δήμων με στόχο την εξοικονόμηση πόρων και την επιτάχυνση της παροχής των υπηρεσιών μέσα από την αξιοποίηση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

4. Καλύτερη εποπτεία του ανθρώπινου δυναμικού για αύξηση της παραγωγικότητας των υπαλλήλων των Δήμων καθώς επίσης και εφαρμογή του μέτρου της εναλλαξιμότητας μεταξύ των Δημοτικών υπαλλήλων. Προτείνεται η βελτίωση των μηχανισμών Οικονομικής Διαχείρισης και Εσωτερικού Ελέγχου που διατηρούν οι Δήμοι ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη αποδοτικότητα των υπαλλήλων, ο καλύτερος προγραμματισμός, καταμερισμός και εποπτεία για ταχεία εκτέλεση των εργασιών που τους ανατίθενται.

5. Εξοικονομήσεις ενέργειας στα Δημοτικά κτήρια και στο Δημοτικό φωτισμό καθώς επίσης και σταδιακή εγκατάσταση ΑΠΕ στα Δημοτικά κτήρια καθώς και το Δημοτικό φωτισμό.

6. Μείωση στο μέτρο του δυνατού των διαφόρων δαπανηρών εκδηλώσεων που πραγματοποιούν οι Δήμοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα