Κίνδυνος πιθανής αύξησης των τιμών των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων

15:28 26/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η βουλευτής και Επίτροπος Υγείας του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου θεωρεί ότι με την απελευθέρωση των τιμών των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων χωρίς τη ρύθμιση όλων των παραγόντων που μπορεί να επηρεάσουν τις τιμές, ελλοχεύει ο κίνδυνος πιθανής αύξησης των τιμών αυτών.

Σε γραπτή ανακοίνωσή της, η κ. Κυριακίδου αναφέρει ότι «δυστυχώς, παρ’ όλες τις υποσχέσεις, ο Κύπριος ασθενής θα συνεχίσει να ακριβοπληρώνει τα φάρμακα σε σύγκριση με τους ασθενείς των περισσότερων άλλων ευρωπαϊκών χωρών».

Όπως αναφέρει «πριν ένα περίπου μήνα ο Υπουργός Υγείας δήλωνε πως η νέα

τιμολογιακή πολιτική για τα φάρμακα θα εφαρμοστεί μέχρι το τέλος του Νοέμβρη και η οποία θα επιφέρει μειώσεις από 15-20%», σημειώνοντας πως «σήμερα, σε δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι μειώσεις των τιμών των φαρμάκων θα κυμαίνονται περίπου στο 7%».

«Αν αυτό, τελικά, ευσταθεί δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία ούτε μπορεί να ανακουφίσει τους χιλιάδες πολίτες. Αναμένουμε να  ενημερώσει επίσημα ο Υπουργός Υγείας την Επιτροπή Υγείας εάν αυτή η τιμολογιακή πολιτική βασίζεται στον μηχανισμό ελέγχου των τιμών των φαρμακευτικών προϊόντων που υιοθετήθηκε το 2004», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η κ. Κυριακίδου.

Επίσης, προσθέτει πως αναμένει «να υλοποιηθούν οι εισηγήσεις της Γενικού Ελεγκτή που έχουν αποσταλεί στο Υπουργείο Υγείας για τις τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων από τις 9 Μαΐου 2012 και ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας να προχωρήσει αυτεπάγγελτα σε μειώσεις, όπως του το επιτρέπει άλλωστε η νομοθεσία, υιοθετώντας την τιμολογιακή πολιτική που είχε συμφωνηθεί από το 2005».

Keywords
Τυχαία Θέματα