«Κλασικό Σεμινάριο: Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου»

11:44 6/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το Πρόγραμμα “Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό” σας προσκαλεί στην δεύτερη ομιλία του Κλασικού Σεμιναρίου του, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 7.00 μ.μ, με θέμα «Βάτραχοι στην Κύπρο και Εκάβη στη Νέα Υόρκη: Δύο σύγχρονες παραστάσεις αρχαίου δράματος στο κοινωνικό και πολιτικό τους πλαίσιο» και ομιλητή την Μαγδαλένα Ζήρα (King’s College, London).

Οι διαλέξεις του Κλασικού Σεμιναρίου φιλοδοξούν να παρουσιάσουν ενδιαφέρουσες

πτυχές του ελληνορωμαϊκού κόσμου με τρόπο επιστημονικό και συνάμα προσιτό στο ευρύ κοινό. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετέχουν και διαδικτυακά, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας σύγχρονης επικοινωνίας του ΑΠΚΥ.

Οι διαλέξεις διεξάγονται στο Θεατράκι «Ανδρέας Χριστοφίδης», Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, Λευκωσία, ώρα 7.00 μ.μ και είναι διάρκειας περίπου 40 λεπτών. Ακολουθεί συζήτηση.

Πληροφορίες για την δεύτερη διάλεξη:

Μαγδαλένα Ζήρα, «Βάτραχοι στην Κύπρο και Εκάβη στη Νέα Υόρκη: Δύο σύγχρονες παραστάσεις αρχαίου δράματος στο κοινωνικό και πολιτικό
τους πλαίσιο»

Η διάλεξη εξετάζει το κοινωνικό, πολιτικό και αισθητικό πλαίσιο της πρόσληψης του αρχαίου δράματος μέσα από δύο σύγχρονες παραστάσεις. Παρουσιάζεται η κατάθεση του σκηνοθέτη, με ειδική αναφορά στα εξής θέματα: διασκευή του κειμένου, σύγχρονη ερμηνεία του χορού, τελετουργική διάσταση του αρχαίου δράματος στο σύγχρονο κόσμο, διαμόρφωση του χώρου ως κεντρική σκηνική μεταφορά, δυναμική του θιάσου σε σχέση με το πολιτικό υπόβαθρο της παράστασης.

Η Μαγδαλένα Ζήρα είναι σκηνοθέτις θεάτρου, μεταφράστρια και ερευνήτρια της πρόσληψης του αρχαίου δράματος. Σπούδασε σκηνοθεσία στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (MFA in Drama-Directing, University of California, Irvine), Κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου ασχολήθηκε κυρίως με τη μελέτη του αρχαίου ελληνικού δράματος (ΒΑ Classics), και έχει επίσης πτυχίο Master από το King’s College σε συνεργασία με το Royal Academy of Dramatic Art (ΜΑ in Drama-Text and Performance Studies, King’s College, London). Εργάζεται επίσης πάνω σε διδακτορική διατριβή με θέμα το χορό στις σύγχρονες παραστάσεις του αρχαίου δράματος, στο Πανεπιστήμιο King’s College του Λονδίνου. Είναι υπότροφος των ιδρυμάτων Ωνάση και Λεβέντη.

Θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση με κυπριακό κρασί και τσιμπήματα, ευγενική προσφορά του οινοποιείου ΕΖΟΥΣΑ, του μεζεδοπωλείουΧΡΟΝΟΠΕΡΠΑΤΗΜΑΤΑ και του Σωματείου των Φοιτητών του ΕΛΠΟΛ.

Keywords
Τυχαία Θέματα