Κλείνει η ΕΡΤ

18:34 11/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις αναφορικά με το μέλλον της δημόσιας τηλεόρασης, καθώς η κυβέρνηση έλαβε απόφαση που προβλέπει το κλείσιμο της ΕΡΤ για τρεις μήνες και επαναλειτουργία της με μειωμένο προσωπικό, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης μεγάλων οργανισμών του Δημοσίου.

Η κυβέρνηση προφανώς αδυνατώντας να συμπληρώσει τον απαιτούμενο από τη συμφωνία με την τρόικα

αριθμό απολύσεων στο Δημόσιο για 2.000 άτομα, αποφάσισε να προχωρήσει αιφνιδιαστικά σε κλείσιμο της ΕΡΤ.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ. Στη θέση της θα δημιουργηθεί ένας σύγχρονος δημόσιος οργανισμός Ραδιοτηλεόρασης που θα λειτουγήσει το ταχύτερο», ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης ο κυβερνητικος εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. «Το πρόγραμμα της ΕΡΤ θα σταματήσει από σήμερα το βράδυ», πρόσθεσε ο κ. Κεδίκογλου, ενώ τόνισε πως οι υπάλληλοι της ΕΡΤ θα αποζημιωθούν πλήρως.

Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως ο νέος οργανισμός θα λειτουργήσει με λιγότερο προσωπικό και σημείωσε πως στο μεσοδιάστημα μέχρι τη λειτουργία του νέου οργανισμού οι πολίτες δεν θα πληρώνουν τέλος για την ΕΡΤ.

Η απόφαση περί κλεισίματος της ΕΡΤ συνδέεται με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς να διαχειριστούν την περιουσία μίας ΔΕΚΟ, σε περίπτωση που αυτή κλείσει. Το σχετικό κείμενο υπογράφεται από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και τον πρωθυπουργό.

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κλείσει την ΕΡΤ για τους επόμενους τρεις μήνες, ενώ οι 3.000 υπάλληλοι της ΕΡΤ θα αποζημιωθούν πλήρως. Από κει και πέρα τον Σεπτέμβριο, η ΕΡΤ με ένα νέο οργανόγραμμα θα ξανανοίξει με περίπου1.000 υπαλλήλους.

Η απόφαση αυτή, πάντως, αναμένεται να δημιουργήσει νέες τριβές στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης, δεδομένου ότι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν αντιδράσει ήδη σε αυτή την εξέλιξη και με ανακοινώσεις τους καυτηριάζουν το γεγονός ότι προφανώς η κυβέρνηση κινείται μονομερώς χωρίς να λάβει υπόψη τις δικές τους θέσεις.

Πάντως, η πληροφορία που υπάρχει είναι ότι η κυβέρνηση στη λογική της μίας πρόσληψης για μία κάθε απόλυση που έχει αποφασίσει με την τρόικα, αναμένεται να ανακοινώσει την πρόσληψη 2.000 υπαλλήλων, νέων ανθρώπων, σε τομείς που υπάρχει ανάγκη, όπως εφορίες, νοσοκομεία κ.α.
Αναφερόμενο στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ήδη δημοσιεύτηκε και στις εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί για την ΕΡΤ, το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως: «Μια κυβέρνηση τρικομματικής συνεργασίας δεν μπορεί να λειτουργεί με μονομερείς ενέργειες και τετελεσμένα. Η ύπαρξη της κυβέρνησης αυτής είναι εθνική ανάγκη. Αυτή μπορεί να υπηρετηθεί μόνο με ολοκληρωμένο προγραμματικό πλαίσιο και σαφείς κανόνες λειτουργίας της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Μείζονος σημασίας θέματα πρέπει έγκαιρα να συζητούνται και να αποφασίζονται στο επίπεδο των αρχηγών των τριών κομμάτων».

Η Ιπποκράτους, αφού σημειώνει πως δεν έχει «επιτευχθεί μείωση του προσωπικού κατά 2.000 άτομα σε πρώτη φάση», τονίζει πως «η ΕΡΤ πρέπει να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό, δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, με ριζικές αλλαγές στη δομή της και αξιολόγηση του προσωπικού της». «Ζητούμε συνεπώς», προσθέτει το ΠΑΣΟΚ, «να παρουσιαστεί και να εφαρμοστεί το ταχύτερο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, με σεβασμό στους πολίτες που καταβάλλουν το ανταποδοτικό τέλος, το οποίο έτσι μπορεί να μειωθεί. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει ξαφνικά, απροετοίμαστα, με άμεση διακοπή της λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και απόλυση όλου του προσωπικού της, χωρίς καμία αξιολόγηση, επειδή οι 2.000 θέσεις δεν έγινε εφικτό να βρεθούν εγκαίρως, με σοβαρές διαδικασίες, στη δημόσια διοίκηση. Κινήσεις επί δικαίων και αδίκων δεν αποδίδουν».

«Ότι δεν κατάφερε το ΠΑΣΟΚ επί Γιώργου Παπανδρέου και Ηλία Μόσιαλου, το προχωράει τώρα η τρικομματική συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚΔΗΜΑΡ: τη διάλυση της Δημόσιας Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης, με την αιτιολογία του εξορθολογισμού», ανέφερε ο βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης για θέματα ΜΜΕ των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ, αναφορικά με τις εξελίξεις στην ΕΡΤ.

«Αλλά άλλο εξορθολογισμός που τον θέλουν και οι ίδιοι οι συνεπείς εργαζόμενοι και άλλο οι συγκυβερνώντες να διαλύσουν τα πάντα για να φτιάξουν ένα μικρομαγαζάκι στα μνημονιακά μέτρα, στέλνοντας, μάλιστα, στην ανεργία και άλλους πολίτες. Και ούτε μπορούν να ριχθούν στη πυρά όλοι εκείνοι οι εργαζόμενοι που πραγματικά πιστεύουν στο αγαθό της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, της αντικειμενικής ενημέρωσης και της ποιοτικής ψυχαγωγίας», προσθέτει ο κ. Κουίκ.

«Η Δημοκρατική Αριστερά διαφωνεί ριζικά και είναι αντίθετη με την αναστολή της λειτουργίας της ΕΡΤ και επαναλειτουργίας της μετά από “κάποιο” χρονικό διάστημα», σημειώνει από τη μεριά της η ΔΗΜΑΡ και συνεχίζει λέγοντας πως «τα γνωστά προβλήματα της ΕΡΤ είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολουθήθηκαν δεκαετίες τώρα και δεν έχουν καμία σχέση με το μνημόνιο και τις δανειακές συμβάσεις της χώρας».

«Η ενδεχόμενη αναστολή λειτουργίας της ΕΡΤ υποδηλώνει με το χειρότερο τρόπο τη μετάθεση, αλλά και την επικρότηση τελικώς της αδυναμίας και των αντιστάσεων που συνεχίζουν να υπάρχουν απέναντι στις μεταρρυθμίσεις», προσθέτει η Δημοκρατική Αριστερά, ζητώντας «την άμεση συγκρότηση επιτροπής κοινής αποδοχής από εμπειρογνώμονες και πρόσωπα κύρους με στόχο εντός τριών μηνών να υποβάλλει στο Κοινοβούλιο επιχειρησιακό σχέδιο για μια σύγχρονη Δημόσια Τηλεόραση». «Στο ενδιάμεσο διάστημα η ΕΡΤ δεν μπορεί παρά να λειτουργεί», καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ.

«Με την καταδικαστέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση δρομολογεί την κατάργηση και τη συγχώνευση δημόσιων φορέων και οργανισμών με σοβαρές συνέπειες για το λαό. Ο κίνδυνος να κλείσει άμεσα η ΕΡΤ με βάση αυτό το τερατούργημα πρέπει να συναντήσει τη συνολική αντίθεση των εργαζομένων και όλου του λαού. Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς και στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και τους καλεί να ορθώσουν ανάστημα και να συντονίσουν την πάλη τους με όλους τους εργαζόμενους», αναφέρει τέλος σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα