Κλειστά χαρτιά από ΗΕ για το τι μέλλει γενέσθαι στο Κυπριακό

08:32 18/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Κλειστά τα χαρτιά τους κρατούν τα Ηνωμένα Εθνη εν αναμονή της συνάντησης που θα έχει ο ειδικός σύμβουλος Αλεξάντερ Ντάουνερ, με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, την Πέμπτη το βράδυ.

Όπως μας ανέφερε αξιωματούχος του ΟΗΕ, δεν υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις κι όλα θα συζητηθούν στη συνάντηση Μπαν – Ντάουνερ. Προηγουμένως, ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα – που φτάνει σήμερα το βράδυ στη Νέα Υόρκη –

θα συναντηθεί με το βοηθό γενικό γραμματέα, Λυν Πάσκοε.

Ο κ. Πάσκοε πραγματοποίησε προχθές συναντήσεις με τον
T/κ σύμβουλο Κουντρέτ Οζερζάι και τον Τούρκο μόνιμο αντιπρόσωπο Ερτουγρούλ Απακάν, ενώ χθες συναντήθηκε με τους μονίμους αντιπροσώπους της Κύπρου και της Ελλάδας, πρέσβεις, Νίκο Αιμιλίου και Αναστάση Μητσιάλη.

Διπλωματικές πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά τη συνάντηση Μπαν – Ντάουνερ, χωρίς να αποκλείεται ο γενικός γραμματέας να διαβουλευθεί για λίγες μέρες και με μόνιμα μέλη του Σ.Α., πριν αποφασίσει το επόμενο βήματα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Πάσκοε επιβεβαίωσε την έλλειψη προόδου και αναφέρθηκε στην κυπριακή ιδιοκτησία των συνομιλιών, χωρίς να αφήσει υπονοούμενο υπέρ κάποιου από τα 4 σενάρια που ανέπτυξε στην σύντομη έκθεσή του προς το γγ ο Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Ο κ. Ντάουνερ αναμένεται να παραμείνει στη Νέα Υόρκη μέχρι τις 24 Απριλίου για διαβουλεύσεις στη Γραμματεία και συναντήσεις με μέλη του Σ.Α. και άλλων ενδιαφερομένων πλευρών.

Να σημειωθεί ότι το κυπριακό ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, τη Δευτέρα στις Βρυξέλες, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Βαν Ρομπάι, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Zoζέ Μανουέλ Μπαρόζο και την ύπατη αντιπρόσωπο της Ε.Ε. για εξωτερικές υποθέσεις, Λαίδη Αστον.

Όπως ανέφερε στη δήλωσή του ο γενικός γραμματέας, τα θέματα που κάλυψαν στις συνομιλίες τους ήταν η Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Σουδάν, το Μάλι, η Γουινέα Μπισάου, η Βόρειος Κορέα και το κυπριακό.

Keywords
Τυχαία Θέματα