Κλιμάκωση της βίας στη Συρια με 77 νεκρούς

08:41 18/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τουλάχιστον 77 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Συρία χθες, υποστήριξαν ακτιβιστές, και η νέα κλιμάκωση της βίας απειλεί να τερματίσει την αποστολή των παρατηρητών που έλαβαν εντολή να επιβλέπουν την εύθραυστη εκεχειρία στη χώρα στο πλαίσιο του ειρηνευτικού σχεδίου Αναν.

”Αυτός είναι ο υψηλότερος απολογισμός νεκρός αφότου η εκεχειρία της 12ης Απριλίου τέθηκε σε εφαρμογή. . . οι περισσότερες απώλειες κατεγράφησαν στη νότια επαρχία Ντεράα, στην κεντρική επαρχία Χομς και στη βόρεια επαρχία Ιντλίμπ”, δήλωσε ο ακτιβιστής

Ομαρ Χόμσι στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Ακτιβιστές είπαν επίσης αργά χθες ότι αυτοκίνητο στο οποίο είχε τοποθετηθεί μια βόμβα εξερράγη στη βόρεια περιοχή Χαλέπι τραυματίζοντας τουλάχιστον 20 ανθρώπους και προκαλώντας μεγάλες ζημιές.

Η νέα κλιμάκωση της βίας σημειώθηκε ενώ η Συρία εόρταζε την 66η επέτειο της ανεξαρτησίας της-κι ενώ οι παρατηρητές του ΟΗΕ συνέχιζαν τις διαπραγματεύσεις με τις συριακές αρχές για να υπογραφεί ένα έγγραφο που θα δίνει άδεια να φθάσουν στη χώρα άλλοι 25 παρατηρητές τις επόμενες 48 ώρες.

Ο Μαροκινός συνταγματάρχης Αχμεντ Χιμίς, επικεφαλής της πρώτης ομάδας του ΟΗΕ η οποία έφθασε στη Συρία την Κυριακή, είπε ότι χθες έγινε μια ”εξαιρετική” επίσκεψη στη Ντεράα.

Ο εκπρόσωπος του Οργανισμού στη Συρία Χάλεντ αλ Μάσρι
επιβεβαίωσε ότι η ομάδα επισκέφθηκε τη Ντεράα και συναντήθηκε με τον κυβερνήτη της Χάλεντ αλ Χάνους χθες. Ακτιβιστές στην Ντεράα είπαν ότι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν ενόσω η ομάδα των παρατηρητών βρισκόταν στην περιοχή για να καταγγείλουν την ”αποτυχημένη αποστολή του ΟΗΕ στη Συρία”.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-Μουν είπε χθες ότι η αποστολή πρόκειται να ενισχυθεί αριθμητικά και να υποστηριχθεί από αεροσκάφη ώστε να διασφαλιστεί ότι θα ισχύσει η εκεχειρία στη χώρα.

Ενας δυτικός διπλωμάτης στη Συρία δήλωσε ότι ”υπάρχουν πολλά εμπόδια και η συριακή κυβέρνηση δεν βοηθά να ξεπεραστούν, κάτι που καθυστερεί το έργο της ομάδας για να προετοιμάσει την άφιξη των άλλων ομάδων παρατηρητών που θα φθάσουν στη Συρία”.

Βάσει του σχεδίου του κοινού ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Αναν, η Δαμασκός πρέπει να αποσύρει τις ένοπλες δυνάμεις και τα βαρέα όπλα από τις εξεγερμένες περιοχές της Συρίας και να αρχίσει διάλογο με την αντιπολίτευση, να απελευθερώσει ανθρώπους που κρατούνται αυθαίρετα και να επιτρέψει την πραγματοποίηση διαδηλώσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα