Κοινή Ομάδα Εργασίας Κύπρου Ελλάδας για τη ναυτιλία

15:52 4/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Κοινή Ομάδα Εργασίας Ελλάδας και Κύπρου για θέματα ναυτιλίας αποφάσισαν να συστήσουν ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Ευθύμιος Φλουρέντζου και ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου της Ελλάδας Κωνσταντίνος Μουσουρούλης κατά τη διάρκεια συνάντησης τους στο Υπουργείου Συγκοινωνιών.

Σε

δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Φλουρέντζου είπε ότι «συζητήσαμε μια ευρεία γκάμα θεμάτων τα οποία ενδιαφέρουν τις δύο πλευρές, τόσο σε διμερές επίπεδο αλλά και ως χώρες, κράτη – μέλη της ΕΕ, ιδιαίτερα θέματα τα οποία αντιμετωπίζουμε στα πλαίσια της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ».

«Ενημερώσαμε την ελληνική αντιπροσωπεία για τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών, της ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής», είπε και πρόσθεσε ότι «έχουμε ενημερώσει, επίσης, για το Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών το οποίο θα γίνει στις 7 και 8 Οκτωβρίου στη Λεμεσό και θα έχει θέμα την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική».

Όπως είπε, «έχουμε συζητήσει διάφορα θέματα που άπτονται της πολιτικής διακήρυξης η οποία θα εκδοθεί».

Ο κ. Φλουρέντζου ανέφερε ότι «ενδιαφέρει ιδιαίτερα και τις δύο χώρες το θέμα της θαλάσσιας πολιτικής, μια και είμαστε ναυτικές δυνάμεις από τη μια και από την άλλη βρεχόμαστε από τη Μεσόγειο θάλασσα».

Είπε ακόμη ότι «έχουμε συζητήσει διάφορα άλλα διεθνή και ευρωπαϊκά θέματα, όπως τα θέματα της πειρατείας, της διάλυσης πλοίων και θέματα περιβάλλοντος, όπως η μείωση των εκπομπών αεριών θερμοκηπίου από τα πλοία».

Ο κ. Φλουρέντζου τόνισε ότι κατά τη συνάντηση κατέληξαν στην κοινή απόφαση «να συστήσουμε ομάδα εργασίας από τις δύο χώρες στα θέματα ναυτιλίας για να μπορούμε να συνεργαζόμαστε και να ανταλλάσουμε απόψεις πάνω σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος σε όλους τους τομείς αρμοδιότητας των δύο Υπουργείων».

Παράλληλα, είπε, «έχει γίνει και παρουσίαση από πλευράς της Αρχής Λιμένων διαφόρων θεμάτων που έχουν να κάμουν με τη λιμενική πολιτική αλλά και τα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία συγχρηματοδοτούνται και συσχετίζονται με την Ελλάδα και την Κύπρο».

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου της Ελλάδας Κωνσταντίνος Μουσουρούλης τόνισε ότι η Ελλάδα «είναι αυστηρά προσηλωμένη στον διπλό στόχο του τερματισμού της παράνομης τουρκικής κατοχής στην Κύπρο και της επίτευξης μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ και του κοινοτικού κεκτημένου».

Αναφερόμενος στη συνάντηση, είπε ότι «συζητήσαμε όλες τις πτυχές της ναυτιλιακής πολιτικής σε επίπεδο, κυρίως, διεθνών απαιτήσεων των προτάσεων/κανονισμών που συζητούνται και υποστηρίζονται από την Κυπριακή Προεδρία, καθώς και θέματα λιμενικής πολιτικής και διασυνοριακής συνεργασίας».

«Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που διανοίγονται μέσα από τα προγράμματα της ΕΕ και ιδίως τα προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας και στο πλαίσιο της τρέχουσας περιόδου προγραμματισμού αλλά και κυρίως της προοπτικής της επόμενης», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι «η από

Keywords
Τυχαία Θέματα