Πολιτιστικοί θησαυροί ανοίγουν για το κοινό σε 50 ευρωπαϊκές χώρες

15:02 4/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Πολιτιστικούς θησαυρούς που σπάνια ανοίγουν για το κοινό θα μπορέσουν να επισκεφθούν όσοι ενδιαφέρονται στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών ημερών πολιτιστικής κληρονομιάς που πραγματοποιούνται κάθε Σεπτέμβριο σε 50 ευρωπαϊκές χώρες. Η πρόσβαση είναι δωρεάν.

Στο πλαίσιο αυτό, στις 14-16 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία το πέμπτο φόρουμ των ευρωπαϊκών ημερών πολιτιστικής κληρονομιάς, παρουσία της Επιτρόπου Ανδρούλλας Βασιλείου. Το φόρουμ θα επικεντρωθεί στον ρόλο που διαδραματίζουν οι τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνιών στη διευκόλυνση της πρόσβασης στην πολιτιστική κληρονομιά και

στην ενθάρρυνση του κοινού να συμμετέχει στη διατήρησή της.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, ορισμένες χώρες οργανώνουν κοινές εκδηλώσεις για να δώσουν έμφαση στην ευρωπαϊκή διάσταση της πρωτοβουλίας. Η Ισπανία, η Ουκρανία, η Μολδαβία και η Γεωργία, για παράδειγμα, δημιούργησαν έναν δικτυακό τόπο που θα συνδέει οινολογικά μουσεία σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, η Σλοβενία, η Γαλλία και το Βέλγιο συνεργάζονται για μια εκδήλωση ανταλλαγής νέων και εκπαίδευσης σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς.

Παράλληλα, διεξάγεται σε 21 ευρωπαϊκές πόλεις διαγωνισμός φωτογραφίας με τίτλο Wiki loves monuments, με σκοπό να ενθαρρυνθούν οι πολίτες να ανακαλύψουν την πολιτιστική, ιστορική και επιστημονική σημασία της γειτονιάς τους.

Ο κατάλογος εκδηλώσεων σε κάθε χώρα βρίσκεται στην πιο κάτω διεύθυνση http://www.coe.int/t/dg4/cultureheritage/heritage/ehd/National_Events/map_en.asp.

Keywords
Τυχαία Θέματα