Κοινούς στόχους και πρωτοβουλίες και στην προεδρία της ΕΕ προανήγγειλαν Σαμαράς και Λέτα

16:49 29/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Γόνιμη, ενδιαφέρουσα και παραγωγική, χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον Ιταλό Πρωθυπουργό, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς.

Στις δηλώσεις μετά το πέρας της κατ’ ιδίαν συνάντησης των δύο ανδρών ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η Ελλάδα και η Ιταλία, όπως και ολόκληρη

η Ευρώπη, έχουν ανάγκη από μια πολιτική που θα συνδυάζει τις μεταρρυθμίσεις με την εξάλειψη των ελλειμμάτων και την ανάπτυξη και συμπλήρωσε ότι η ύφεση επιτείνει τα προβλήματα που πρέπει να λυθούν και δυσκολεύει τις μεταρρυθμίσεις.

Όπως είπε η Ελλάδα παραμένει «σταθερά στο δρόμο της δημοσιονομικής προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων», σημείωσε όμως ότι μετά την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, που είναι και ο σκοπός όλων των προσπαθειών που γίνονται, θα έρθει η ώρα για την μεγάλη προτεραιότητα, που δεν είναι άλλη από την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος ως προς την ανάπτυξη στην Ελλάδα την ώρα που υπάρχει ύφεση συνολικά στην Ευρώπη, θέτοντας το στόχο της επίτευξης ανάπτυξης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και κυρίως στο επίπεδο των χωρών των ευρωπαϊκού νότου.

Ο κ. Σαμαράς είπε επίσης ότι με τον Ενρίκο Λέτα συζήτησαν και το θέμα της λαθρομετανάστευσης, το οποίο ενίοτε στην Ελλάδα έχει πάρει και επικίνδυνες διαστάσεις σημειώνοντας ότι πλέον έχει ανακοπεί η εισροή λαθρομεταναστών προς τη χώρα μας και συμπληρώνοντας ότι πρέπει, όμως, να επισπευθεί η διαδικασία επαναπατρισμού όσων βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι θέμα που αφορά όλη την Ευρώπη αλλά κυρίως τις χώρες του νότου και ότι συζήτησε με τον Ιταλό ομόλογό του την προοπτική προώθησης κοινών προτάσεων και πολιτικών και με άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου όπως είναι η Κύπρος, η Μάλτα και η Ισπανία.

Κατά τη συνάντησή τους, Σαμαράς και Λέτα συζήτησαν επίσης, όπως είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, τις προοπτικές αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πλουτοπαραγωγικών πηγών και ιδιαίτερα αυτών της Μεσογείου, οι οποίες δίνουν και άλλη γεωστρατηγική διάσταση στις ευρωπαϊκές μεσογειακές χώρες, που με τη σειρά τους θα πρέπει να την αναδείξουν. Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι ο ρόλος των μεσογειακών χωρών στον εφοδιασμό της Ευρώπης με ενέργεια γίνεται ολοένα πιο σημαντικός και ότι η ενέργεια έχει, επίσης, σημαντικό ρόλο στη μάχη της ανταγωνιστικότητας. Σε αυτόν τον τομέα, της αξιοποίησης των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Μεσογείου, ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι συμφώνησε με τον κ. Λέτα ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια συνεργασίας και κοινών πρωτοβουλιών και ότι έγινε μια πρώτη συζήτηση για την ανάδειξη της Αδριατικής και της Μεσογείου σε μείζονα ευρωπαϊκή περιοχή, προκειμένου να επισπεύσουν την αξιοποίησή της.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έκανε ειδική μνεία στον αγωγό ΤΑΡ και στα οφέλη που «φέρνει» και για τις δύο χώρες εκτιμώντας ότι πρόκειται για έργο που αντιπροσωπεύει τη στρατηγική αναβάθμιση όλων των χωρών τις οποίες θα διασχίσει, συμπεριλαμβανομένων των Ελλάδα και Ιταλία. Τέλος, γνωστοποίησε ότι συμφωνήθηκε με τον κ. Λέτα, Ελλάδα και Ιταλία να χαράξουν ένα κοινό πλαίσιο δράσης και να καταλήξουν σε κοινούς στόχους που θα τους επιδιώξουν διαδοχικά και από κοινού κατά τη διάρκεια της προεδρίας που η μία μετά την άλλη θα αναλάβουν στους κόλπους της ΕΕ.

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός, από την πλευρά του, εξέφρασε την απόλυτη συμπαράστασή του στις προσπάθειες της Ελλάδας να εξέλθει από την κρίση και έκανε εκτενή αναφορά στο πόσο σημαντικό είναι να γίνονται αντιληπτές οι θυσίες που γίνονται και είναι αναγκαίες όχι ως αυτοσκοπός αλλά ως «απαραίτητο μέσο και εργαλείο» εξόδου από την κρίση και επίτευξης ανάπτυξης. Η αναφορά του αυτή σχετιζόταν και με τα τελευταία μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση τα οποία ο κ. Λέτα παρότρυνε να γίνουν αντιληπτά ως θετικές ενδείξεις προς το μέλλον.

«Το γεγονός ότι η Ελλάδα, βγαίνει από την κρίση, όπως οι πρώτες ενδείξεις μας δείχνουν ότι συμβαίνει ή μπορεί να συμβεί, είναι μια σημαντικότατη είδηση για ολόκληρη την Ευρώπη και είναι σημαντική για την Ιταλία» υπογράμμισε ο Ιταλός Πρωθυπουργός. Και συμπλήρωσε ότι είναι εξαιρετικά σημαντική η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και των επενδύσεων. «Είναι σημαντικό να αποφευχθούν περαιτέρω κρίσεις και η Ιταλία θα είναι στο πλευρό της Ελληνικής κυβερνήσεως και της Ελλάδος» τόνισε.

Ο Ενρίκο Λέτα δήλωσε ότι η Ευρώπη γεννήθηκε στην περιοχή των δύο χωρών, της Ελλάδας και της Ιταλίας, βιώνει την κρίση στην περιοχή αυτή, σε γενικές γραμμές, και θα αναγεννηθεί στην περιοχή αυτή. Συμπλήρωσε ότι ο ίδιος δίνει μεγάλη σημασία στην επίσκεψη αυτή στην Ελλάδα καθώς εκτιμά ότι το μέλλον της Ευρώπης συνδέεται σε μεγάλο βαθμό και με την ικανότητα της Ελλάδας και της Ιταλίας να ανακάμψουν. Ο Ιταλός Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι κατά τη συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά έθεσαν ήδη τις βάσεις και το πλαίσιο περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών ως προς τις διαδοχικές προεδρίες που θα αναλάβουν στο πλαίσιο της ΕΕ. Χαρακτήρισε, δε, το έτος 2014, κατά το οποίο Ελλάδα και Ιταλία θα έχουν τη διαδοχική προεδρία της ΕΕ, κομβικός έτος για την πορεία της ΕΕ.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι υπάρχει πολύ μεγάλο επιχειρηματικό ενδιαφέρον για τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα, συμπληρώνοντας ότι ανάλογες διαδικασίες θα ξεκινήσουν πολύ σύντομα και στην Ιταλία. Παράλληλα, ευχαρίστησε τον κ. Σαμαρά για τη συμβολή του στην ολοκλήρωση της συμφωνίας για τον αγωγό ΤΑΡ, τον οποίο επίσης χαρακτήρισε μεγάλο επίτευγμα και γνωστοποίησε ότι ήδη είχε ορισμένες επαφές με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Αλβανίας αλλά και ότι εντός του Αυγούστου θα μεταβεί στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν για επιπλέον επαφές σχετικά με το έργο.

Keywords
Τυχαία Θέματα