Κομισιόν: Εντός τροχιάς το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής

18:59 26/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Εντός τροχιάς βρίσκεται το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής, η σημερινή κυβέρνηση αποδεικνύεται πιο ανθεκτική από την τρικομματική, ενώ μέσα στους επόμενους μήνες θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την κάλυψη από τους εταίρους του δημοσιονομικού κενού, αλλά και τη βιωσιμότητα του χρέους.

Αυτές ήταν οι βασικές επισημάνσεις που έκανε σήμερα στις Βρυξέλλες αξιωματούχος της Κομισιόν με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης

της τρίτης αξιολόγησης του δεύτερου ελληνικού προγράμματος προσαρμογής. Η δημοσιοποίηση της αξιολόγησης θα γίνει τη Δευτέρα.

Το βέβαιο είναι πως οι εταίροι είναι απολύτως ικανοποιημένοι με τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας, αντίθετα προαναγγέλλουν έντονες πιέσεις για την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Μάλιστα, όπως επεσήμανε ο αξιωματούχους, εάν η κυβέρνηση είχε επιδείξει την ίδια αποφασιστικότητα που επέδειξε στο δημοσιονομικό τομέα και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τότε η χώρα θα ήταν σήμερα πολύ μπροστά.

Για τη μεταρρύθμιση του δημοσίου, επεσήμανε ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος με τις αποχωρήσεις και τώρα μπορούμε να στραφούμε πλέον στην κινητικότητα. Όπως είπε, από το τέλος του 2010 μέχρι το τέλος του 2012 έφυγαν 120.000 άτομα από το δημόσιο, δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος από τις 150.000 αποχωρήσεις που προβλέπονται μέχρι το 2015. Σχετικά με την κινητικότητα, ανέφερε ότι με τους 4.200 υπαλλήλους του Υπουργείου Παιδείας επιτεύχθηκε ο στόχος του πρώτου εξαμήνου για 12.500 μετακινήσεις, ενώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να βρεθούν 12.500 για να φτάσουμε μέχρι το τέλος του έτους στις 25.000 μετακινήσεις.

Χαρακτήρισε την ανεργία (27%) ως τη μεγαλύτερη πρόκληση, και ανέφερε ότι άρχισαν να λαμβάνονται μέτρα, όπως το πρόγραμμα πρόσληψης 50.000 μακροπρόθεσμων ανέργων με χρηματοδότηση της ΕΕ, αλλά και ένα άλλο πρόγραμμα δράσης για τη νεολαία που θα απασχολήσει 350.000 νέους. Προβλέπει ότι μόλις βελτιωθούν οι συνθήκες, η ανεργία θα μειωθεί και σ’ αυτό θα βοηθήσει η αύξηση της ανταγωνιστικότητας στην αγορά εργασίας. Το μισθολογικό κόστος υποχώρησε σε σχέση με τις άλλες χώρες κατά 10%, καλύπτοντας το χάσμα, είπε.

Ο αξιωματούχους διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση μείωσης του ελάχιστου μισθού, αντίθετα εκείνο που θα γίνει είναι η προώθηση από τις αρχές 2014 ενός πολιτικού σχεδίου για την προώθηση ενός ελάχιστου εισοδήματος.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις, αναγνώρισε ότι τα αποτελέσματα δεν ήταν αυτά που ελπίζαμε δεδομένου ότι μέχρι τώρα υπάρχει απόκλιση από το στόχο της τάξης του 1 δισ. ευρώ, ωστόσο, όπως είπε, η κυβέρνηση αποφάσισε να επιταχύνει τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και των λιμανιών, όπου υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από Κίνα και Ρωσία και μπορεί να καλυφθεί τελικά ο στόχος του 2013. Πάντως, αναγνώρισε ότι βασικά αιτία για την καθυστέρηση είναι το γενικότερο κλίμα που υπάρχει διεθνώς για την Ελλάδα, το οποίο εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα βελτιωθεί.

Ο αξιωματούχος της Κομισιόν έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα, αλλά και στα επόμενα στάδια που θα ακολουθήσουν, και κάλεσε τις τράπεζες να στηρίζουν τώρα την ανάκαμψη της οικονομίας, αυξάνοντας τα δάνεια.

Όπως είπε, η ανακεφαλαιοποίηση έγινε με απόλυτη επιτυχία, ενώ η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (3 δισ. ευρώ) για τις τρεις τράπεζες ήταν καλύτερη του αναμενόμενου. Το ΕΤΧΣ έχει δώσει μέχρι σήμερα 40 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση και 15 δισ. ευρώ για την εξυγίανση.

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, οι τράπεζες θα πρέπει να υποβάλουν σχέδια αναδιάρθρωσης στην Κομισιόν, στο πλαίσιο των κανόνων περί ανταγωνισμού. Θα ακολουθήσουν τα τεστ αντοχής των τραπεζών, ενώ θα γνωρίζουμε τα αποτέλεσμα στις αρχές του επόμενου έτους.

Ιδιαίτερα προσεκτικός εμφανίστηκε σχετικά με τη διαχείριση του προβλήματος της διασφάλισης της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, αποφεύγοντας επιμελώς οποιανδήποτε αναφορά θα μπορούσε να δημιουργήσει προεκλογικά πρόβλημα στην Καγκελάριο Μέρκελ.

Όπως είπε, δεν υπάρχουν αλλαγές σε σχέση με τις προηγούμενες αξιολογήσεις. Η Ελλάδα φαίνεται ότι θα τηρήσει τη δέσμευση της για πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, οπότε από εκεί και πέρα οι εταίροι τον Απρίλιο του 2014, αφού προηγουμένως λάβουν τα οριστικά στοιχεία από τη Eurostat για το 2013, θα αναζητήσουν λύσεις που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Keywords
Τυχαία Θέματα