Κομισιόν: Επείγει η ομαλοποίηση των σχέσεων της Τουρκίας με την Κύπρο

15:18 10/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ως επείγον ζήτημα χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ομαλοποίηση των σχέσεων της Τουρκίας με την Κυπριακή Δημοκρατία, σημειώνοντας ότι αυτό θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αγκυρας.

Ανακοινώνοντας το πακέτο διεύρυνσης, η Κομισιόν επισημαίνει για την Τουρκία ότι άρχισαν ήδη να φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τη Θετική Ατζέντα της Επιτροπής με την Τουρκία και σημειώνει ότι είναι σημαντικό όπως η Αγκυρα

συνεχίσει να στηρίζει ενεργά την Θετική αυτή Ατζέντα.

Ωστόσο, η Επιτροπή τονίζει ότι “αυξάνονται οι ανησυχίες όσον αφορά την έλλειψη ουσιαστικής προόδου εκ μέρους της Τουρκίας για πλήρη εκπλήρωση των πολιτικών κριτηρίων».

Παράλληλα, αναφέρει ότι η κατάσταση που επικρατεί σχετικά με τα θεμελιώδη δικαιώματα στη χώρα «παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα”.

Η Κομισιόν θεωρεί ως επείγον το θέμα της ομαλοποίησης των σχέσεων της Αγκυρας με τη Λευκωσία.

“Η πλήρης εφαρμογή των υποχρεώσεων που απορρέουν από την Τελωνειακή Ένωση και η πρόοδος προς την εξομάλυνση των σχέσεων με την Κύπρο είναι επείγοντα θέματα και θα μπορούσαν να δώσουν νέα ώθηση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις”, υπογραμμίζει η Επιτροπή.

Στο πακέτο της διεύρυνσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει για τέταρτη φορά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Προτείνει, επίσης, τη χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Αλβανία υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστούν βασικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα. Ακόμη, προτείνει τη διαπραγμάτευση μιας Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης (ΣΣΣ) με το Κοσσυφοπέδιο, νοουμένου ότι θα έχει σημειώσει πρόοδο όσον αφορά την εκπλήρωση ορισμένων βραχυπρόθεσμων προτεραιοτήτων.

Σχετικά με την Κροατία, η Επιτροπή αναφέρει ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο, προετοιμάζοντας την ένταξή της στην ΕΕ την 1η Ιουλίου 2013.

Οσον αφορά την Ισλανδία, αναφέρει ότι τα κοινά συμφέροντα μεταξύ της ΕΕ και της Ισλανδίας, ιδίως στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής, αυξάνονται, όπως και η στρατηγική σημασία της Αρκτικής Πολιτικής της ΕΕ. Σημειώνει ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη χώρα αυτή προχωρούν καλά.

Παρουσιάζοντας το πακέτο διεύρυνσης, ο Επίτροπος Στέφαν Φούλε, δήλωσε ότι «οι συστάσεις μας τοποθετούν το κράτος δικαίου σταθερά στο κέντρο της ενταξιακής διαδικασίας”.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος, η Επιτροπή προτείνει, πρώτον, την ενίσχυση της δημοκρατικής διακυβέρνησης, θέτοντας θέματα κράτους δικαίου πολύ πριν αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Δεύτερον, προτείνει την ενίσχυση της ελευθερίας της έκφρασης και την ανεξαρτησία των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Η Επιτροπή προτείνει, επίσης, την αντιμετώπιση οικονομικών ζητημάτων νωρίς στη διάρκεια της διαδικασίας, προκειμένου να εδραιωθεί η οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Τέλος, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι τα διμερή ζητήματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται το συντομ

Keywords
Τυχαία Θέματα