Κομισιόν: Μέτρα για ανάπτυξη της βιομηχανίας της ασφάλειας

14:22 30/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αντόνιο Ταχάνι, αρμόδιος για θέματα επιχειρήσεων και επιχειρηματικότητας, παρουσίασε σήμερα στις Βρυξέλλες ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα για περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου της βιομηχανίας της ασφάλειας στην Ευρώπη.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο πλαίσιο της καθημερινής συνάντησης με τον Τύπο, ο κ. Ταχάνι είπε ότι πρόσφατες φυσικές καταστροφές και τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν υπογραμμίσει την ανάγκη καλύτερης προετοιμασίας για καταστάσεις κρίσης.

Για το σκοπό αυτό, σημείωσε,

η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει πρόγραμμα δράσης που θα δώσει ώθηση στην ευρωπαϊκή βιομηχανία στον τομέα της ασφάλειας.
Το πρόγραμμα αυτό στοχεύει στην ενδυνάμωση αυτής της βιομηχανίας – έναν από τους τομείς με το υψηλότερο δυναμικό ανάπτυξης και απασχόλησης στην ΕΕ – για να παραμείνει στην Ευρώπη και να συνεχίσει να παράγει υψηλής ποιότητας προϊόντα ασφάλειας.

Η αγορά ασφάλειας στην ΕΕ διαθέτει μια εκτιμώμενη αγοραία αξία 26 έως 36,5 δισεκατομμυρίων ευρώ με 180 000 εργαζομένους. Γενικά, μπορεί να διαιρεθεί στους ακόλουθους τομείς: εναέρια ασφάλεια, θαλάσσια ασφάλεια, ασφάλεια των συνόρων, προστασία υποδομών ζωτικής σημασίας, πληροφορίες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας (συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και της επικοινωνίας), προστασία της υλικής ασφάλειας, διαχείριση κρίσεων και προστατευτικός ρουχισμός.
«Η σημερινή κατακερματισμένη αγορά αποδυναμώνει την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ασφάλειας. Η έλλειψη ενός «σήματος ΕΕ» είναι ιδιαιτέρως κρίσιμης σημασίας αν ληφθεί υπόψη ότι μελλοντικά οι σημαντικότερες αγορές για τις τεχνολογίες ασφάλειας δεν θα βρίσκονται στην Ευρώπη αλλά στις ανερχόμενες χώρες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Επίτροπος.

Ανακοίνωσε ότι σήμερα συμφωνήθηκε ένα σχέδιο στρατηγικής για τη δημιουργία μιας πραγματικής εσωτερικής αγοράς για τις τεχνολογίες ασφάλειας.
Όπως είπε, η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία μιας πραγματικής εσωτερικής αγοράς για τη βιομηχανία ασφάλειας, μέσω, μεταξύ άλλων: της εναρμόνισης των προτύπων και των διαδικασιών πιστοποίησης για τις τεχνολογίες ασφάλειας, της καλύτερης αξιοποίησης συνεργιών ανάμεσα στην έρευνα για την (μη στρατιωτική) ασφάλεια και την έρευνα για την άμυνα, των νεωτεριστικών συστημάτων χρηματοδότησης που προβλέπονται στο «Ορίζοντα 2020», όπως οι προεμπορικές δημόσιες συμβάσεις, για τη δοκιμή και την πιστοποίηση των αποτελεσμάτων που προέρχονται από ερευνητικά σχέδια ασφάλειας της ΕΕ και της καθιέρωσης ελέγχων για τον κοινωνικό αντίκτυπο νέων τεχνολογιών ασφάλειας στο στάδιο της έρευνας.

Ο Επίτροπος σημείωσε ότι τα τελευταία δέκα χρόνια, η παγκόσμια αγορά ασφάλειας αυξήθηκε σχεδόν στο δεκαπλάσιο, από περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ σε περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ το 2011, με ετήσιο κύκλο εργασιών στην ΕΕ περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ωστόσο, ανέφερε ότι όπως δείχνουν οι πρόσφατες εξελίξεις στην αγορά, το μερίδιο των ευρωπαϊκών εταιρειών στην παγκόσμια αγορά ενδέχεται να μειωθεί σημαντικά τα επ

Keywords
Τυχαία Θέματα