Κομισιόν: Συμβατές με το κοινοτικό δίκαιο οι εργασιακές αλλαγές στην Ελλάδα

18:47 22/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οι αλλαγές στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα είναι συμβατές με το κοινοτικό κεκτημένο και έχουν ως στόχο τη μείωση της ανεργίας, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Κομισιόν, κληθείς να σχολιάσει τη θέση της Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, σύμφωνα με την οποία ορισμένα μέτρα που λήφθηκαν για την ελληνική αγορά εργασίας το 2010 παραβιάζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

«Εμείς είμαστε θεματοφύλακας των συνθηκών και του κοινοτικού κεκτημένου και για μας

το θέμα είναι εάν τα μέτρα στην Ελλάδα συμβαδίζουν με το κοινοτικό κεκτημένο», απάντησε, προσθέτοντας ότι το «Συμβούλιο της Ευρώπης το λαμβάνουμε υπόψη, είναι πηγή έμπνευσης, αλλά όχι μέρος του κοινοτικού κεκτημένου και δεν σχολιάζουμε τις αποφάσεις του».

Συνεργαζόμαστε με το Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά δεν είμαστε το ίδιο, συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι το σύστημα κοινωνικών δικαιωμάτων στην Ευρώπη είναι πολύ προηγμένο, πολλές φορές πιο μπροστά από αυτά που απαιτεί το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η Κομισιόν και οι εταίροι θέλουν μέσω των αλλαγών να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, ενώ βασίζονται στους κανόνες του Ευρωπαϊκού δικαίου. Οι μεταρρυθμίσεις στοχεύουν ώστε να γίνει η αγορά εργασίας πιο δυναμική και να μειωθεί η ανεργία, είπε, ενώ αρνήθηκε να πάρει θέση για τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής Κυβέρνησης με την τρόικα στα εργασιακά που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης κατέληξε την περασμένη βδομάδα στο ότι η «δοκιμαστική περίοδος» κατά την οποία οι εργαζόμενοι μπορούν να απολύονται χωρίς προειδοποίηση για ένα χρόνο αντιβαίνει στη ρήτρα της Χάρτας για «προειδοποίηση σε ένα λογικό χρονικό διάστημα». Επιπλέον, διαπίστωσε παραβίαση των δικαιωμάτων και στη μείωση του βασικού μισθού για τους εργαζομένους κάτω των 25 ετών στα δύο τρίτα, κάτω από το όριο φτώχειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα