Κρατική εγγύηση σε τράπεζα για να δανειστεί δίνει η γαλλική Κυβέρνηση

17:23 2/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η γαλλική Κυβέρνηση ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα παραχωρήσει κρατική εγγύηση στην τράπεζα Credit Immobilier, καθώς ο όμιλος αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας, λόγω του ότι οι αγορές δεν ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις της Τράπεζας για χρηματοδότηση.
Σε αντίθεση με τις άλλες τράπεζες, η Credit Immobilier δεν δέχεται καταθέσεις

από τους αποταμιευτές, αλλά λαμβάνει αποκλειστικά σχεδόν κεφάλαια από τις χρηματοπιστωτικές αγορές για να δανείσει στους αγοραστές ακινήτων.
Ωστόσο, οι αυστηρότεροι όροι που τέθηκαν για τις τράπεζες και στοχεύουν στην αποτροπή επανάληψης της χρηματοπιστωτικής κρίσης, έχουν θέσει σε αμφισβήτηση το χρηματοδοτικό μοντέλο της Credit Immobilier και η πρόσφατη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από τους Moody`s πρόσθεσε στα χρηματοδοτικά προβλήματα της Τράπεζας, αναγκάζοντας την να στραφεί στο κράτος για βοήθεια.

“Για να βοηθήσει τον όμιλο της CIF να σεβαστεί τις δεσμεύσεις του, το γαλλικό κράτος αποφάσισε να ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα για παραχώρηση εγγύησης”, ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών.
“Η εγγύηση αυτή θα τεθεί σε εφαρμογή υπό την επιφύλαξη της έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο”, σημειώνει στην ανακοίνωση το γαλλικό Υπουργείο.

“Το οικονομικό μοντέλο του ομίλου έγκειται στην χρηματοδότηση, η οποία απευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά στην αγορά”, προσθέτει.

Αυτό το πολύ συγκεκριμένο μοντέλο, που αποδυναμώνεται από την κρίση, έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση από τους νέους κανόνες εποπτείας της Βασιλείας ΙΙΙ”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η CIF θα πρέπει να αποπληρώσει 1,75 δισεκατομμύρια ευρώ τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα