Κριτική για την απόφαση Eurogroup άσκησε η Ολομέλεια του ΕΚ

15:35 17/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Έντονη κριτική για την απόφαση του Eurogroup άσκησαν οι Ευρωβουλευτές κατά τη διάρκεια συζήτησης σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, κάνοντας λόγο μεταξύ πολλών άλλων για έλλειψη διαφάνειας και ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης προς την Κύπρο.

Αλληλεγγύη προς την Κύπρο ζητά το ΕΛΚ

————-

Την επίδειξη αλληλεγγύης προς την Κύπρο

ζήτησε ο Ευρωβουλευτής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζαν – Πολ Γκοζ, εκφράζοντας παράλληλα εμπιστοσύνη στην κυπριακή Κυβέρνηση και κάνοντας λόγο για ανεπαρκή επαγρύπνηση εκ μέρους των ευρωπαϊκών θεσμών.

Η κατάσταση στην Κύπρο είναι καταστροφική, είπε, βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας και οι άνθρωποι υποφέρουν. Οι επιπτώσεις της απόφασης του Eurogroup για τον κυπριακό λαό είναι μεγάλες, πρόσθεσε.

Ο κ. Γκοζ ανέφερε ότι οι κυβερνώντες προσπαθούσαν να κρύψουν την πραγματική κατάσταση πραγμάτων στρεφόμενοι προς τη Ρωσία για βοήθεια, ενώ οι κυπριακές τράπεζες ενέργησαν λανθασμένα και πήραν πολλά ρίσκα. Υπήρξε, ανέφερε, ανεπαρκής επαγρύπνηση εκ μέρους των ευρωπαϊκών θεσμών.

Πρέπει να επιδειχθεί περισσότερη αλληλεγγύη, ανέφερε, εκφράζοντας εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση της Κύπρου για να λάβει εκείνες τις δράσεις που πρέπει και καλώντας την Κομισιόν να κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει την κατάσταση.

Εξέφρασε επίσης τη θέση ότι η απόφαση του Eurogroup ήταν ένα φιάσκο από πλευράς επικοινωνίας. Οι αποφάσεις που πάρθηκαν, ανέφερε, πρέπει να εξηγηθούν στους πολίτες.

Σταματήστε την Τρόικα, λέει ο Σβόμποντα

——

«Σταματήστε την Τρόικα» ήταν η απαίτηση του Προέδρου της ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο ΕΚ Χάνες Σβόμποντα κατά την παρέμβασή του, ο οποίος άσκησε επίσης κριτική στον Όλι Ρεν, λέγοντας του ότι δεν θα έπρεπε να είχε δεχθεί ποτέ την επίθεση, όπως είπε, σε καταθέτες για ποσά κάτω των €100.000.

Μίλησε για έλλειψη διαφάνειας και για αγενή συμπεριφορά της Τρόικας, ενός μη δημοκρατικά ελεγχόμενου οργάνου, προς τον εκλελεγμένο Πρόεδρο της Κύπρου.

Άσκησε κριτική και στο Γερμανό Υπουργό Οικονομικών Βόλφβγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας ότι οι δηλώσεις του συνιστούν νέο-αποικιακή συμπεριφορά. Είναι καθαρό, ανέφερε, ότι δεν υπάρχει η θέληση για εφαρμογή της τραπεζικής ένωσης.

Η Κύπρος έχει προοπτικές, είπε, έχει καλούς ανθρώπους που θέλουν να προωθήσουν την καινοτομία και την επέκταση σε άλλους τομείς. Εξέφρασε επίσης τη θέση ότι η Κύπρος θα έχει εισοδήματα από το φυσικό αέριο. Δώστε τους λίγο χρόνο, είπε.

Είμαστε εδώ για να τους βοηθήσουμε και όχι για να τους υποτάξουμε, ανέφερε τέλος.

Η λύση στην Τουρκία λέει ο Κον Μπεντί, η Τουρκία να φύγει απαντά η Θεοχάρους

———-

Λύση του Κυπριακού και επενδύσεις από την Τουρκία είναι μια προοπτική για την οικονομία της Κύπρου, δήλωσε κατά την παρέμβασή του ο Ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ντανιέλ Κον – Μπεντί, για να λάβει την απάντηση από την Κύπρια Ευρωβουλευτή Έλενη Θεοχάρους ότι «ξέρουμε τι είναι η Τουρκία και δεν θέλουμε να μας σώσει».

Ο Ευρωβουλευτής των Πρασίνων ανέφερε ότι για να υπάρχει η προοπτική μιας καλής οικονομίας θα πρέπει να επανενωθεί το νησί και να έρθουν έτσι Τούρκοι επενδυτές στην Κύπρο.

Εξέφρασε επίσης τη θέση ότι πρέπει να γίνει η Ευρώπη και πάλι ελκυστική προς τους Τούρκους, οι οποίοι έχουν πιο πολλές προοπτικές για να φέρουν επενδύσεις παρά οι Ρώσοι.

Η σχέση με την Τουρκία πρέπει να ειδωθεί κάτω από ένα νέο πρίσμα, είπε, εκφράζοντας τη θέση ότι και η Ελλάδα θα πρέπει να το πράξει αυτό αν θέλει να ανακάμψει.

Τη βαθειά απογοήτευση της Κύπρου από την ΕΕ, μετέφερε η Κύπρια Ευρωβουλευτής από την πλευρά της λέγοντας ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη αποδείχθηκε «γράμμα κενό».

Αναφέρθηκε επίσης σε εγγενή προβλήματα της Κύπρου τα οποία χειροτέρεψαν μετά την τουρκική εισβολή όταν χάθηκε το 40% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, το 55% των ακτών της και το 90% της τουριστικής της υποδομής, ενώ δεκάδες χιλιάδες ήταν και οι πρόσφυγες.

«Η Τουρκία να σηκωθεί και να φύγει», είπε, προσθέτοντας ότι «ξέρουμε τι είναι η Τουρκία και δεν θέλουμε να μας σώσει».

Απαντήσεις ζητούν οι Φιλελεύθεροι

—–

Θέλω να ξέρω τι πήγε λάθος (με την απόφαση για την Κύπρο), ήταν η δήλωση του επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων στο ΕΚ Γκι Φέρχοφστατ, ο οποίος εξέφρασε επίσης τη θέση ότι θα έπρεπε να ήταν ενώπιον της ολομέλειας σήμερα το Eurogroup.

Αυτό που απέτυχε, είπε, είναι ένα κακό διακυβερνητικό σύστημα, εξηγώντας ότι περιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή, συναντώνται πάντα στο τέλος της εβδομάδας και βλέπουν την κάθε περίπτωση ξεχωριστά νομίζοντας ότι έχουν επιλύσει το πρόβλημα.

Χρειάζεται είπε μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση, ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός και όχι η προσέγγιση του να εξετάζεται κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Έντονη η κριτική των Κύπριων Ευρωβουλευτών

————-

Σταματήστε να σκοτώνετε την ελπίδα και να πειραματίζεστε με τις ζωές μας, ήταν η έκκληση της Κύπριας Ευρωβουλευτή Αντιγόνης Παπαδοπούλου, η οποία αντέκρουσε σθεναρά όλες τις κατηγορίες εναντίον της Κύπρου.

Η Κύπρος, είπε, βρέθηκε μπροστά στον εκβιασμό χρεοκοπία ή κούρεμα, σημείωσε η κ. Παπαδοπούλου, η οποία επίσης έθεσε το θέμα της δημοκρατικής νομιμότητας της Τρόικας.

Τα παραδείγματα μιας παρόμοιας καταστροφής της αυτοκινητοβιομηχανίας στη Γερμανία, της αγροτικής παραγωγής της Γαλλίας ή των εξαγωγών της Ολλανδίας έδωσε ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Κυριάκος Τριανταφυλλίδης κατά τη δική του παρέμβασή, προσπαθώντας να εξηγήσει το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Κύπρος ως αποτέλεσμα της απόφασης του Eurogroup.

Έκανε λόγο για «πρωτοφανή σοφιστεία» διερωτούμενος «πόσο βιώσιμο μπορεί να είναι ένα χρέος σε μια χώρα που δεν έχει δυνατότητα για ανάπτυξη»;

«Στο βαθμό που έχουν κουρευτεί οι κυπριακές καταθέσεις στον ίδιο βαθμό έχει κουρευτεί η δημοκρατία», ήταν το συμπέρασμα του Κύπριου Ευρωβουλευτή Τάκη Χατζηγεωργίου.

Η Κύπρος μόλις βρει τα πόδια της, προειδοποίησε, θα μελετήσει την πιθανότητα να σας πει το μεγάλο αντίο διότι αυτό αποτελεί έκφραση αξιοπρέπειας, γιατί στη δύσκολη ώρα της Κύπρου δεν υπήρξε αλληλεγγύη.

Δεν θα βγει από την Ευρώπη η Κύπρος, αλλά θα παλέψει από μέσα για να την κάνει καλύτερη, ήταν η απάντηση του Ευρωβουλευτή Ανδρέα Πιτσιλλίδη, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και όχι των ανταγωνισμών.

Παρεμβάσεις έκαναν και Έλληνες Ευρωβουλευτές καταδικάζοντας την απόφαση ως λανθασμένη, αποσπασματική και με ελλείψεις δημοκρατικής λογοδοσίας και διαφάνειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα