Κροατία: Το 28ο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 1 Ιουλίου 2013

18:05 1/12/2011 - Πηγή: OnlyCY

Η Ολομέλεια της Ευρωβουλής έδωσε την Πέμπτη το «πράσινο φως» για την προσχώρηση της Κροατίας στην ΕΕ, καλώντας ταυτόχρονα το Ζάγκρεμπ να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που απομένουν ιδίως στον τομέα της δικαιοσύνης και της καταπολέμησης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

Το νομοθετικό ψήφισμα του ΕΚ για την ένταξη της Κροατίας με εισηγητή τον Hannes Swoboda, υιοθετήθηκε με 564 ψήφους υπέρ, 38 κατά και 32 αποχές. Κατά την ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 8 και 9 Δεκεμβρίου, η Κροατία και τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να υπογράψουν τη Συνθήκη Προσχώρησης, την οποία

στη συνέχεια θα επικυρώσουν τα 27 κράτη μέλη.

«Σήμερα είναι μια καλή ημέρα για την Κροατία και την ΕΕ», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ευρωβουλής Jerzy Buzek, μετά το πέρας της ψηφοφορίας, προσθέτοντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει υποστηρίξει σθεναρά την ένταξη της Κροατίας. «Εχουμε δώσει μια σαφή ένδειξη του βαθμού στον οποίο η ΕΕ επιθυμεί την Κροατία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι Κροάτες θα μπορέσουν σύντομα να αποδείξουν την υποστήριξή τους στην ΕΕ μέσω του δημοψηφίσματος.

Σε ένα συνοδευτικό μη νομοθετικό ψήφισμα, το οποίο υιοθετήθηκε, χαιρετίζεται η ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και ενθαρρύνονται οι Κροάτες να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα για την ένταξη στη ΕΕ και να ψηφίσουν υπέρ της Συνθήκης Προσχώρησης. Καλεί, επίσης, τα κράτη μέλη να ολοκληρώσουν γρήγορα τη διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης.

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι θα παρακολουθήσουν την διαδικασία της προ-ενταξιακής πορείας της χώρας και ζητούν από την Επιτροπή να κρατήσει το ΕΚ ενήμερο για το βαθμό στον οποίο οι αρχές της Κροατίας τιμούν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Αν και αναγνωρίζουν την ετοιμότητα της Κροατίας για την ένταξη, οι ευρωβουλευτές καλούν το Ζάγκρεμπ να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που απομένουν ιδίως στον τομέα της δικαιοσύνης και της καταπολέμησης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

Καλούν ακόμη την Κροατία να εντείνει τις προσπάθειές της για τη δίωξη των εγκληματιών πολέμου, σύμφωνα με όλες τις συστάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία και ενθαρρύνουν την επιστροφή των προσφύγων πολέμου, και κυρίως των Σέρβων.

Τέλος, οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Κροατία να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της οικονομίας της, να προχωρήσει με την ενίσχυση της απασχόλησης και να συνεχίσει τη δημοσιονομική εξυγίανση, προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ανταγωνιστικότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα