ΚΣ ΕΔΕΚ: Επιταχύνεται η συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας

13:52 16/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η οικονομία βυθίζεται στην ύφεση, αναφέρει το ΚΣ ΕΔΕΚ, σε ανακοίνωσή του, αφού σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία η συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας επιταχύνεται, με το ΑΕΠ της Κύπρου να έχει μειωθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2012 κατά 0,8% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, με τις κατασκευές, το εμπόριο και τη βιομηχανία να προκαλούν την ύφεση.

Όσον αφορά την ΕΕ, η ύφεση στην Κύπρο

ήταν η τρίτη μεγαλύτερη μετά την Πορτογαλία και την Ελλάδα, αναφέρει η ΕΔΕΚ, ενώ η Γερμανία βρίσκεται ανάμεσα στις λίγες χώρες που παρουσιάζουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, εκμεταλλευόμενη τις αυστηρές, νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές που έχουν επιβληθεί σε συγκεκριμένες χώρες και οδηγούν τους λαούς στην εξαθλίωση.

Το ΚΣ ΕΔΕΚ εκφράζει την ανησυχία του ότι η κατάσταση στην Κύπρο αναμένεται να επιδεινωθεί με την εφαρμογή των προτεινόμενων μέτρων της Τρόικας. Δυστυχώς, προσθέτει, «η αναβλητικότητα και η απροθυμία της Κυβέρνησης να πάρει τα απαραίτητα μέτρα, σε συνδυασμό με τους λανθασμένους χειρισμούς σε θέματα ξένων επενδύσεων βυθίζουν τη χώρα στην ύφεση».

Αναφέρει ότι στηρίζει κάθε προσπάθεια που γίνεται για προσέλκυση ξένων επενδυτών αλλά απαιτείται διαφάνεια και σωστή τεχνοκρατική επεξεργασία «για να μην καταλήγουμε στο τέλος σε διορισμούς ερευνώντων λειτουργών και σε εντυπωσιακές μακέτες που καταλήγουν στο ράφι».

Τασσόμαστε, προστίθεται, «υπέρ της επίλυσης των χρόνιων διαρθρωτικών προβλημάτων και στρεβλώσεων της οικονομίας όπως η αναδιάρθρωση της ΑΤΑ, η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού, ο επανασχεδιασμός της φορολόγησης της ακίνητης ιδιοκτησίας, η μείωση της γραφειοκρατίας, ο εκσυγχρονισμός και η μείωση του μεγέθους της κρατικής μηχανής. Λύσεις τις οποίες θα έπρεπε να δώσουμε από μόνοι μας μέσα από το διάλογο τεχνοκρατών, κομμάτων, κοινωνικών εταίρων και Κυβέρνησης και όχι να περιμένουμε στοϊκά να μας επιβληθούν από την Τρόικα».

Η ΕΔΕΚ αναφέρει ότι «δυστυχώς δεν υπήρξε καμία ενημέρωση από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία κάλεσε την Τρόικα στην Κύπρο, και ακόμη πιο δυσβάσταχτες θα είναι οι ευθύνες για το αποτέλεσμα, όσων θεωρούν τις διαπραγματεύσεις μαζί της, αποκλειστικό δικαίωμα. Ο τραπεζικός τομέας και ο τομέας των υπηρεσιών συνδράμουν θετικά στην ανάπτυξη».

Παρ’ όλες τις ευθύνες που υπάρχουν για την έκθεση του χρηματοπιστωτικού τομέα στην ελληνική οικονομία, είναι απαραίτητη η εξυγίανση και ενίσχυσή του και όχι η χρησιμοποίησή του για μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Απαιτείται η ενίσχυση του τομέα των υπηρεσιών με τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος και την προώθηση νέων και επαναδιαπραγμάτευση υφιστάμενων συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας.

Η ΕΔΕΚ αναφέρει επίσης ότι με την ψήφιση του νόμου που αφορά τη ρύθμιση του στοιχήματος προνοείται εντός ενός μηνός ο διορισμός και η λειτουργία της Αρχής Στοιχήματος. Ως εκ τούτου, «αναμένουμε την άμεση λειτουργία της Αρχής ώστε να εισρεύσουν τα ανάλογα ποσά στα κρατικά ταμεία από τα τέλη αδειοδότησης και τη φορολογία, από εταιρείες π

Keywords
Τυχαία Θέματα