Κυπριακό και Προεδρία ΕΕ συζήτησε η ΥΠΕΞ σε επαφές της στο Λουξεμβούργο

19:47 23/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το Κυπριακό, οι προτεραιότητες της κυπριακής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και διμερείς σχέσεις ήταν στο επίκεντρο επαφών που είχε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου – Μαρκουλλή σε συναντήσεις που πραγματοποίησε στο Λουξεμβούργο με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών του Μαρόκου Youssef Amrani και τον Εσθονό ομόλογό της Urmas Paet.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, οι διμερείς αυτές συναντήσεις έλαβαν χώρα στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Οπως αναφέρεται, στη συνάντηση με τον Μαροκινό Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, συζητήθηκαν

θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις Κύπρου-Μαρόκου και επιβεβαιώθηκε η βούληση των δύο χωρών για ενίσχυση και περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων αυτών.

Συζητήθηκαν επίσης οι σχέσεις Μαρόκου – ΕΕ, εν όψει και του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Μαρόκου που πραγματοποιείται σήμερα.

Η Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Μαροκινό αξιωματούχο για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό καθώς και τις προτεραιότητες της επερχόμενης Κυπριακής Προεδρίας, κυρίως δε για θέματα της Πολιτικής Νότιας Γειτονίας της ΕΕ, στα οποία θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση.

Οι δύο Υπουργοί αντάλλαξαν επίσης απόψεις για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, όπως η κρίση στη Συρία και οι εξελίξεις σε άλλες χώρες της Αραβικής Ανοιξης.

Οπως αναφέρεται, ο κ. Amrani αποδέχτηκε πρόσκληση της κ. Μαρκουλλή να επισκεφθεί την Κύπρο και συμφωνήθηκε να καταβληθεί προσπάθεια πραγματοποίησης της επίσκεψης τον ερχόμενο μήνα.

Σημειώνεται ότι κατά την επίσκεψη αναμένεται να υπογραφούν διμερείς συμφωνίες, μεταξύ άλλων σε θέματα επενδύσεων και τουρισμού.

Κατά τη συνάντηση που είχε η Κύπρια Υπουργός με τον Υπουργό Εξωτερικών της Εσθονίας συζητήθηκαν κατά κύριο λόγο το Κυπριακό και οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών καθώς και θέματα ΕΕ, εν όψει της επικείμενης ανάληψης από την Κύπρο της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Η κ. Μαρκουλλή ενημέρωσε τον Εσθονό ομόλογό της για τις προετοιμασίες της Κύπρου για την Προεδρία, καθώς και τα κύρια θέματα που θα αποτελέσουν προτεραιότητες κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ προσφέρει την ευκαιρία για περαιτέρω ενίσχυση και ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών.

Keywords
Τυχαία Θέματα