Κυρίτσης: Υπαρκτός ο κίνδυνος διασύνδεσης μνημονίου με λύση του Κυπριακού

12:45 14/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο κίνδυνος κάποιοι να επιδιώξουν να εκμεταλλευθούν την εξάρτηση από το Μνημόνιο για να επιβάλουν λύση στο Κυπριακό που να εξυπηρετεί σχεδιασμούς είναι “άμεσος και υπαρκτός”, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης.

Σε ομιλία του στο μνημόσυνο των ηρώων του Αη Γιάννη, Αχιλλέα Κουρτέλλη, Γεώργιου Χαραλάμπους, Ανδρέα Θεοδοσίου, Γεωργίου Αδάμου Χ’’ Στεφανή, ο κ. Κυρίτσης

αναφέρθηκε στη συμφωνία για το κυπριακό μνημόνιο οικονομικής στήριξης, το οποίο δημιουργεί “νέα δεδομένα και βυθίζει το λαό μας στην ανασφάλεια και στην αβεβαιότητα”.

“Αυτή η αβεβαιότητα αφορά όχι μόνο το πώς θα είναι η ζωή του καθενός από εμάς αύριο, αλλά αφορά και τις εξελίξεις στο Κυπριακό”, είπε για να προσθέσει: “Ο κίνδυνος κάποιοι στη διεθνή κοινότητα να επιδιώξουν να εκμεταλλευθούν την εξάρτηση από το Μνημόνιο για να μας επιβάλουν λύση που να εξυπηρετεί σχεδιασμούς που δεν ανταποκρίνονται στις επιθυμίες και τα συμφέροντα του κυπριακού λαού είναι άμεσος και υπαρκτός”.

” Να μας εκβιάσουν για να αποδεχθούμε μια οποιαδήποτε λύση, η οποία αντί να επανενώνει Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους σε μια κοινή πατρίδα για ένα κοινό μέλλον, να τους καθιστά υπόδουλους των μεγάλων συμφερόντων, και αιχμάλωτους των γεωστρατηγικών παιχνιδιών στην περιοχή μας για τον έλεγχο και την εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών”, είπε.

Λέγοντας πως όπως φαίνεται είναι στα σκαριά μια νέα προσπάθεια στο Κυπριακό τους επόμενους μήνες, ο κ. Κυρίτσης πρόσθεσε πως “εμείς πιστεύουμε ακράδαντα ότι η λύση του Κυπριακού μπορεί να ανοίξει την πόρτα για ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας, αρκεί όμως να είναι δίκαιη και λειτουργική για να είναι βιώσιμη”.

Συνεχίζοντας είπε ότι “σταθερά και αταλάντευτα οφείλουμε να παραμείνουμε δεσμευμένοι σε λύση δικοινοτικής, διζωνικής Ομοσπονδίας, στη βάση της πολιτικής ισότητας των δυο κοινοτήτων έτσι όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Εκεί βρίσκεται ο λογικός και δίκαιος συμβιβασμός ύστερα από τη τραγωδία που έπληξε τον τόπο μας το 1974 ως αποτέλεσμα του πραξικοπήματος και της εισβολής”.

Παράλληλα, ο κ. Κυρίτσης, είπε πως η ενότητα, σε συνθήκες κατοχής και αγώνα για επανένωση της πατρίδας μας, είναι πολύτιμη, προσθέτοντας πως “η ενότητα όμως προϋποθέτει σεβασμό στη μνήμη και την ιστορία”.

“Η ηρωοποίηση του Γρίβα, η παραχάραξη της ιστορίας και η δικαίωση του πραξικοπήματος και των πραξικοπηματιών δεν ενώνει το λαό, αλλά αντίθετα τον απογοητεύει. Απαξιώνει κάθε έννοια πολιτικής ηθικής και ιστορικής συνέπειας που είναι το λιγότερο που οφείλεται σ’ αυτό τον πολύπαθο λαό”, είπε.

Συνεχίζοντας, είπε ότι οι πληγές δεν πρόκειται να κλείσουν, ενόσω το Κυπριακό παραμένει άλυτο. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η παρέλευση του χρόνου δυσκολεύει τα πράγματα. Η τουρκική πλευρά παραμένει αδιάλλακτη με την ανοχή και την στήριξη των ισχυρών της γης. Παρόλα αυτά, για τον κυπριακό λαό δεν υπάρχει επιλογή”, κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα