«Λουκέτο» σε φάρμες μετά το σκάνδαλο με το γάλα

18:21 27/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στην παύση της λειτουργίας τους προχώρησαν 12 φάρμες στη Σερβία, κατόπιν αιτήματος των αρμόδιων αρχών της χώρας, καθώς στο γάλα που παρήγαγαν ανιχνεύθηκαν υψηλά επίπεδα αφλατοξίνης. Η καρκινογόνος τοξίνη μπορεί να εμφανιστεί στο γάλα των ζώων που έχουν τραφεί με μολυσμένες από μυκοτοξίνες ζωοτροφές και οι σερβικές αρχές, σύμφωνα με όσα επισημαίνονται σε ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας, συνεχίζουν τους ελέγχους για να αρθεί κάθε αμφιβολία για την ποιότητα του γάλακτος που διατίθεται στους καταναλωτές.

Επίσης, το υπουργείο Γεωργίας θα παρουσιάσει στην κυβέρνηση “πακέτο” μέτρων για τη

βελτίωση της ποιότητας του γάλακτος και την αντιμετώπιση του διατροφικού σκανδάλου που πλήττει τη χώρα και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στα σερβικά προϊόντα.

Οι φάρμες που έκλεισαν με απόφαση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας και του Φορέα Ασφάλειας Τροφίμων του υπουργείου Γεωργίας θα παραμείνουν ανενεργές έως ότου ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εξονυχιστικών ελέγχων που διενεργούνται από τις αρμόδιες αρχές.

Το υπουργείο αναμένεται να προτείνει οι φάρμες που τέθηκαν εκτός της διατροφικής αλυσίδας να λάβουν κρατική βοήθεια, μέσω της διάθεσης δωρεάν ζωοτροφών από τον αρμόδιο κρατικό φορέα, οι οποίες έχουν ελεγχθεί και είναι ασφαλείς.

Το υπουργείο θα συνεχίσει τους ελέγχους στις φάρμες, τις γαλακτοκομικές βιομηχανίες και τους παραγωγούς των τελικών προϊόντων, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα, αποζημίωση για τις ζημίες που υπέστησαν από το διατροφικό σκάνδαλο με την ύπαρξη αφλατοξίνης (καρκινογόνος τοξίνη) σε γάλα, ζητούν παραγωγοί της Κροατίας από την κυβέρνηση της χώρας.

Όπως επισημαίνουν, οι υποψίες για την ύπαρξη αυτής της καρκινογόνου τοξίνης, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις αποδείχθηκαν αβάσιμες, οδήγησαν σε σημαντικές ζημίες. Γι’ αυτό το λόγο, ζητούν από την κυβέρνηση να κηρύξει καθεστώς έκτακτης ανάγκης, στο οποίο και θα ενταχθούν, με στόχο να λάβουν αποζημιώσεις για το διατροφικό σκάνδαλο με το γάλα.

Οι γαλακτοκομικές εταιρείες σταμάτησαν να αγοράζουν γάλα από τους παραγωγούς – σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση – και αυτό οδήγησε σε “μαρασμό” της δραστηριότητας. Δύο παραγωγοί, οι Άρτουρ Λάσλο και Πέταρ Πράνιτς δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων “Hina” ότι τα μέτρα που παρουσίασε το υπουργείο Γεωργίας για την αποζημίωση των αγροτών κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, όμως, είναι ανεπαρκή και αναποτελεσματικά.

Τα μέτρα, συνολικού ποσού πέντε εκατομμυρίων κούνα, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, δράσεις για τη διάθεση ζωοοτροφών από τους παραγωγούς, στο γάλα των οποίων εντοπίστηκε αφλατοξίνη. Οι ζωοτροφές θα δοθούν, δωρεάν, από τον αρμόδιο κρατικό φορέα και είναι ποσότητες αραβοσίτου.

Επίσης, προμήθειες γάλακτος που δεν έχουν αγοραστεί από τις βιομηχανίες, εξαιτίας των υψηλότερων επιπέδων αφλατοξίνης θα σταλούν σε τρεις μονάδες βιομάζας, στη Σλαβονία, όπου θα καταστραφούν με ασφάλεια. Οι αφλατοξίνες είναι μυκοτοξίνες που παράγονται από τους μύκητες του γένους Aspergillus, που μπορούν να ”αποικίσουν” και να μολύνουν τα σιτηρά πριν από τη συγκομιδή τους ή κατά την αποθήκευσή τους.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Γεωργίας της Κροατίας, υψηλές συγκεντρώσεις μυκοτοξίνων ανιχνεύθηκαν σε δείγματα γάλακτος που ελήφθησαν από 400 γαλακτοκομικές φάρμες στην ανατολική Κροατία, που παράγουν περίπου 70.000 λίτρα νωπού γάλακτος, το οποίο, στη συνέχεια, διατίθεται στις βιομηχανίες για την περαιτέρω επεξεργασία του.

Οι αρχές προχώρησαν στην αναστολή της προμήθειας γάλακτος από 180 φάρμες μόλις ξέσπασε το διατροφικό σκάνδαλο.

Keywords
Τυχαία Θέματα