Μαραθώνιος επαφών Προέδρου Βουλής στο ΕΚ

18:40 6/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Μαραθώνιο επαφών έχει ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, κατά τις οποίες παραθέτει την πραγματική εικόνα της κυπριακής οικονομίας μετά και το ‘κούρεμα’ των ελληνικών ομολόγων, καθώς και στοιχεία κατά των ισχυρισμών για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στην Κύπρου ή περί ‘φορολογικού παραδείσου’.
Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι «βρίσκομαι εδώ στο Στρασβούργο ύστερα από πρόσκληση

του Προέδρου της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του κ. Χάνες Σβόμποντα για να μιλήσω απόψε στη Σύνοδο της Ομάδας με θέμα «η οικονομική κρίση και η στάση της ΕΕ»». Όμως, πρόσθεσε, «με την ευκαιρία αυτή έχω ένα μαραθώνιο θα έλεγα συναντήσεων».

Όσον αφορά στη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς είπε ότι του έδωσε «πλήρεις λεπτομέρειες για την οικονομική κατάσταση στην Κύπρο, για τους λόγους για τους οποίους οδηγηθήκαμε στην υποβολή αιτήματος για στήριξη από την ΕΕ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης».
«Πρέπει να πω ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επέδειξε πλήρη κατανόηση και δήλωσε απερίφραστα ότι η Κύπρος πρέπει να έχει την ίδια μεταχείριση, την οποία είχαν και οι άλλες χώρες της ευρωζώνης που αποτάθηκαν στο Μηχανισμό Στήριξης», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι ο κ. Σουλτς «δεν έκανε κανένα απολύτως αρνητικό σχόλιο, αντίθετα θα έλεγα, σε ότι αφορά είτε το φορολογικό μας σύστημα, είτε για τους διάφορους συκοφαντικούς και δυσφημιστικούς ισχυρισμούς περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος».
«Συνεπώς, θέλω να εκφράσω την απόλυτη ικανοποίησή μου γι αυτή τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Τους φορολογικούς συντελεστές σχολίασε η Συμπρόεδρος των Πρασίνων

Ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε και σε συνάντηση που είχε με τη Συμπρόεδρο των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ρεμπέκα Χαρμς.

Είπε ότι της «έδωσα πλήρη στοιχεία για το ποια είναι η πραγματική κατάσταση στην Κύπρο, γιατί υπεβλήθη το αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό, ότι κυρίως το οικονομικό πρόβλημα της Κύπρου οφείλεται στο γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πήρε την απόφαση για την απομείωση του ελληνικού χρέους, για το ‘κούρεμα’ όπως λέμε του ελληνικού χρέους».
Αυτός, ανέφερε, «είναι ένας πρόσθετος λόγος για τον οποίο θα πρέπει η ΕΕ να στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία γιατί κατά κάποιο τρόπο η Κύπρος υπήρξε το θύμα μιας απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο θα μπορούσε όταν έπαιρνε αυτή την απόφαση να λάβει πρόνοια για να προστατέψει το κυπριακό τραπεζικό σύστημα και δεν το έπραξε».

«Πέραν από κάποιες απόψεις σε ό,τι αφορά τους φορολογικούς συντελεστές που ισχύουν στην Κύπρο από πλευράς της συμπροέδρου των Πρασίνων δεν υπήρξε οποιοσδήποτε άλλος ισχυρισμός που να αφορά το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος», είπε.
Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι «νομίζω ότι πείθουμε γιατί δίνουμε ατράνταχτα στοιχεία ότι όλοι οι διεθνείς οργανισμοί και οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί που ασχολούνται με το χρηματοοικονομικό έγκλημα όχι μόνο δεν έχουν αποδώσει στην κυπριακή οικονομία τέτοια πρακτική, αλλά αντίθετα μας επαινούν, αυτό λένε οι ίδιες οι εκθέσεις και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του Διεθνούς Κέντρου κατά του Χρηματοοικονομικού Εγκλήματος, αλλά και άλλοι οργανισμοί».

Ο κ. Ομήρου είπε τέλος ότι συνεχίζει τις επαφές του με όλες τις πολιτικές ομάδες, σε λίγο με εκπρόσωπο του Λαϊκού Κόμματος, με τους Συντηρητικούς Μεταρρυθμιστές και αργότερα σήμερα «θα έχω την ευκαιρία να απευθύνω το λόγο και να απαντήσω σε ερωτήσεις στη Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών».

Keywords
Τυχαία Θέματα