Μαρκουλλή: Συμφωνία έρευνας και διάσωσης μεταξύ Κύπρου-Ισραήλ

22:26 22/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Συμφωνία έρευνας και διάσωσης με την Κυπριακή Δημοκρατία, ενόψει ενδεχόμενων ατυχημάτων ή άλλων ενεργειών εναντίον των εξέδρων για εξόρυξη υδρογονανθράκων στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες της Κύπρου και του Ισραήλ, αναμένεται να υπογράψει ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κύπρο τον επόμενο μήνα.

Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες

και το Λονδίνο, η Υπουργός Εξωτερικών κλήθηκε να σχολιάσει συμφωνία για την ασφάλεια μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ που ενδεχόμενως να υπογραφεί κατά την επικείμενη επίσκεψη του Ισραηλινού Πρωθυπουργού στην Κύπρο.

Η κ. Μαρκουλλή είπε ότι «βρισκόμαστε στα τελικά στάδια υπογραφής της συμφωνίας για την έρευνα και διάσωση που είναι μια πολύ σημαντική συμφωνία. Ελπίζω και είμαι βέβαιη ότι η συμφωνία αυτή θα μπορεί να υπογραφεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού του Ισραήλ. Είναι μια πολύ σημαντική συμφωνία, ιδιαίτερα μετά την έναρξη και των διερευνητικών εξορύξεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και των εξορύξεων που γίνονται ήδη στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του Ισραήλ», είπε.

Πρόσθεσε ότι «η πιθανότητα ατυχημάτων ή οποιωνδήποτε άλλων ενεργειών σε βάρος των ενεργειών αυτών ή των εξέδρων σίγουρα είναι κάτι το οποίο θα μπορεί να καλυφθεί μέσα από μια συμφωνία για την έρευνα και διάσωση. Γι’αυτό το λόγο εμείς έχουμε επισπεύσει τις διαδικασίες μας για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, είμαστε στα τελικά στάδια και μάλλον θα υπογραφεί», συνέχισε.

Κληθείσα να αναφέρει κατά πόσον στις συναντήσεις που θα έχει στις Βρυξέλλες θα καταγγείλει τις απειλές της Τουρκίας για τις ενέργειες που προβαίνει η Κύπρος για εντοπισμό υδρογονανθράκων, η κ. Μαρκουλλή είπε ότι «οι απειλές της Τουρκίας έχουν καταγγελθεί επανειλημμένα και στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Εχουμε πάρει ήδη πολύ σημαντικά συμπεράσματα τα οποία καταδικάζουν ανεπιφύλακτα τη συμπεριφορά της Τουρκίας και τις απειλές της».

Ανέφερε ωστόσο ότι «κατά τη διάρκεια των επαφών που θα έχω και στο Συμβούλιο αλλά και στις κατ’ ιδίαν επαφές μου σίγουρα θα είναι ένα από τα θέματα ενημέρωσης των ομολόγων μου».

Οσον αφορά την επίσκεψή της στις Βρυξέλλες η κ. Μαρκουλλή είπε πως θα συμμετάσχει αύριο στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στην ημερήσια διάταξη του οποίου περιλαμβάνονται το Μεσανατολικό, η κατάσταση στη Συρία και σε άλλες χώρες της «Αραβικής Ανοιξης».

Θα έχει επίσης συναντήσεις με την Υπατη Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια της ΕΕ Καθριν Αστον, τον Επίτροπο Στέφαν Φούλε και τους ευρωβουλευτές της Κύπρου ενόψει και του προσχεδίου που έχει ήδη κυκλοφορήσει για την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Την Τρίτη, η Κύπρια Υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο Λονδίνο για σειρά επαφών μεταξύ των οποίων ομιλία στο London School of Economics, συναντήσεις με τον Υπουργό και τη Σκιώδη Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, την Επιτροπή Φιλίας στο Βρετανικό Κοινοβούλιο και την Επιτροπή Συγγενών Αγ

Keywords
Τυχαία Θέματα