ΥΠΟΙΚ Ισπανίας: Δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για έλλειμμα 4,4% το 2012

15:37 22/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο στόχος για το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ισπανίας για το 2012 πρέπει να αλλάξει, διότι βασίζεται σε ξεπερασμένες προβλέψεις για την ανάπτυξη, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Cristobal Montoro, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Κυριακή.

Η νέα συντηρητική Κυβέρνηση της Ισπανίας έχει αυξήσει τους φόρους και μειώσει τις δαπάνες, αφότου ανήλθε στην εξουσία τον περασμένο μήνα για να πετύχει το στόχο για το 2012 που συμφωνήθηκε με την ΕΕ για μείωση του ελλείμματος στο 4,4% του Ακαθάριστου

Εγχώριου Προϊόντος.

Η ισπανική Κυβέρνηση αναφέρει ότι το έλλειμμα ανήλθε περίπου στο 8,0% της παραγωγής το 2011, από 9,3% το 2010, αλλά βρίσκεται αρκετά πάνω από τον επίσημο στόχο για έλλειμμα 6,0% που συμφωνήθηκε με τις Βρυξέλλες από την προηγούμενη σοσιαλιστική Κυβέρνηση της Ισπανίας.

”Είναι προφανές ότι όταν τέθηκε ο στόχος να μειωθεί το έλλειμμα από 6,0% σε 4,4%, βασίστηκε σε ένα σενάριο οικονομικής ανάπτυξης και όχι ύφεσης στην οποία βρισκόμαστε τώρα”, είπε ο κ. Montoro στην εφημερίδα ”La Vanguardia”.

”Οταν οι Βρυξέλλες ανέφεραν ότι η Ισπανία θα πρέπει να μειώσει το έλλειμμα σε 4,4%, ήταν επειδή προέβλεπαν ανάπτυξη 2,3%. Αυτό το σενάριο υπέθετε αύξηση των φορολογικών εσόδων, αλλά με μια ύφεση, τα έσοδα από φορολογίες θα μειωθούν και πάλι”, πρόσθεσε.
Η νέα Κυβέρνηση της Ισπανίας αναμένει ότι η χώρα θα εισέλθει σε ύφεση το τρέχον τρίμηνο.

Την περασμένη εβδομάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε πως αναμένει από την ισπανική οικονομία να συρρικνωθεί κατά 1,7% αυτό το έτος.

”Το σενάριο έχει αλλάξει, όπως έχει αναφέρει το ΔΝΤ και η Κυβέρνηση αναμένει τις Βρυξέλλες να αλλάξουν, επίσης, το σενάριο τους και να το προσαρμόσουν στη νέα κατάσταση”, είπε ο κ. Montoro.

Keywords
Τυχαία Θέματα