Μαζική εκστρατεία εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας έχει ξεκινήσει στη Συρία και τη Μέση Ανατολή

19:41 8/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Μια μαζική εκστρατεία εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας έχει ξεκινήσει στη Συρία και σε έξι ακόμη χώρες της Μέσης Ανατολής με στόχο να προστατευθούν από την ασθένεια 20 εκατομμύρια παιδιά, όπως ανακοίνωσαν σήμερα από τη Γενεύη η UNICEF και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Περίπου 650.000 παιδιά έχουν ήδη εμβολιαστεί στη Συρία, από τα οποία τα 116.000 στην Ντέιρ αλ Ζορ, όπου έχουν καταγραφεί περιπτώσεις πολιομυελίτιδας, διευκρινίζει η ανακοίνωση του ΠΟΥ και της UNICEF.

Ο ΠΟΥ επιβεβαίωσε στις 29 Οκτωβρίου δέκα περιπτώσεις πολιομυελίτιδας σε παιδιά στη Συρία, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. “Ο ιός αυτός ήρθε μέσω της χερσαίας οδού, αυτό σημαίνει ότι δεν βρίσκεται μόνο σε εκείνη την περιοχή της Συρίας, αλλά σε μια τεράστια έκταση”, προειδοποίησε ο γενικός αντιπρόεδρος του ΠΟΥ για την πολιομυελίτιδα Μπρους Αιλγουορντ.

“Γνωρίζουμε ότι ένας ιός της πολιομυελίτιδας που προήλθε από το Πακιστάν εντοπίστηκε σε ένα υπόνομο στο Κάιρο τον Δεκέμβριο. Ο ίδιος ιός εντοπίστηκε στο Ισραήλ τον Απρίλιο καθώς και στη Γάζα και τη Δυτική Οχθη. Αποτελεί κίνδυνο για όλη τη Μέση Ανατολή”, υπογράμμισε ο ίδιος.

Στη Συρία δεν έχει σημειωθεί επιδημία πολιομυελίτιδας από το 1999, όμως μετά το ξέσπασμα του εμφύλιου πολέμου τα ποσοστά εμβολιασμών των παιδιών μειώθηκαν στο 68% από περισσότερο από 90% που ήταν πριν.

Η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Σόνα Μπάρι δήλωσε ότι θα χρειαστούν έξι μήνες συστηματικής εκστρατείας για να εμβολιαστούν 22 εκατομμύρια παιδιά. Στην Ιορδανία περισσότερα από 18.800 παιδιά κάτω των 5 ετών έχουν εμβολιαστεί στη διάρκεια των τελευταίων ημερών, κυρίως όσα ζουν στον καταυλισμό σύρων προσφύγων Ζαατάρι, ενώ μια εθνική εκστρατεία έχει ξεκινήσει για να εμβολιαστούν 3,5 άνθρωποι κατά της πολιομυελίτιδας, της ιλαράς και της ερυθράς.

Στο Ιράκ έχει ξεκινήσει εκστρατεία εμβολιασμού στο δυτικό τμήμα της χώρας, ενώ μία ακόμη θα ξεκινήσει στο ιρακινό Κουρδιστάν τις επόμενες ημέρες. Αυτή την εβδομάδα ξεκινά εκστρατεία εμβολιασμού στον Λίβανο, ενώ στην Τουρκία και την Αίγυπτο στα μέσα Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Η πολιομυελίτιδα, μια ιδιαίτερα μολυσματική ασθένεια που πλήττει κυρίως τα παιδιά κάτω των 5 ετών και μπορεί να οδηγήσει στην παράλυση ή ακόμη και στον θάνατο, είναι ενδημική στο Πακιστάν, τη Νιγηρία και το Αφγανιστάν.

Keywords
Τυχαία Θέματα