Με κινητοποιήσεις προειδοποιεί η ΔΕΟΚ αν δεν αλλάξει το νέο πακέτο μέτρων

15:05 25/11/2011 - Πηγή: OnlyCY

Με δυναμικές κινητοποιήσεις και μέτρα προειδοποιεί η ΔΕΟΚ αν δεν αλλάξει το νέο πακέτο μέτρων, υποστηρίζοντας ότι «με μέτρα που πλήττουν καίρια μισθούς και εισοδήματα των μισθοσυντήρητων, αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η κυπριακή οικονομία και τα δημόσια οικονομικά δεν βελτιώνονται» αλλά «αντίθετα επιδεινώνονται επιταχύνοντας την πορεία ένταξης της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης».

Σε ανακοίνωσή της η ΔΕΟΚ

αναφέρει ότι το Κεντρικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας συνήλθε την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου και μελέτησε τις δραματικές εξελίξεις της κυπριακής οικονομίας και το νέο πακέτο μέτρων που εξήγγειλε και παρουσίασε, ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας.

Η ΔΕΟΚ αναφέρει ότι όντως χρειάζονται ορθολογισμό και νοικοκύρεμα οι κρατικές δαπάνες τόσο στα λειτουργικά όσο και στα ανελαστικά έξοδα, δηλαδή μισθούς και επιδόματα και υπενθυμίζει ότι στο κρατικό μισθολόγιο έχουν συμφωνηθεί και εφαρμόζονται μέτρα που επηρεάζουν τις απολαβές του προσωπικού κατά 9-10% πριν μερικούς μήνες και πως έχει επίσης δρομολογηθεί η μείωση ή κατάργηση κοινωνικών παροχών (επιδόματα τέκνου, φοιτητική χορηγία) για μεσαία και ψηλά εισοδηματικά στρώματα πολιτών.

Αναφέρει επίσης ότι κανένα όμως μέτρο ή πακέτο κινήτρων δεν έχει ακόμα εξαγγελθεί ή προωθηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών και την Κυβέρνηση προς την κατεύθυνση ενθάρρυνσης επενδύσεων σε τομείς όπως υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης και κοινωνικής φροντίδας, πράσινης οικονομίας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η ΔΕΟΚ, συνεχίζει η ανακοίνωση, αναγνωρίζει την ανάγκη λήψης μέτρων για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημόσιου χρέους, όμως τα μέτρα πρέπει να πληρούν δύο βασικές προϋποθέσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν αφενός με την ενθάρρυνση πρωτοβουλιών επενδύσεων- επανεπενδύσεων κυρίως του ιδιωτικού κεφαλαίου και δημόσιων επενδύσεων υποδομών και αφετέρου με το ότι τα μέτρα πρέπει να είναι κοινωνικά δίκαια μέσα από στόχευσή τους σε οικονομικά εύπορους και με ψηλά εισοδήματα πολίτες και κερδοφόρες επιχειρήσεις.

«Συγκεκριμένες προτάσεις και εισηγήσεις για τέτοια μέτρα έχουν ήδη γίνει αρκετές φορές στο κοινωνικό και δημόσιο διάλογο που αναπτύσσεται εδώ και δύο χρόνια. Τώρα είναι η ώρα εθνικού διαλόγου στο πιο ψηλό επίπεδο για δίκαιες, ισοβαρείς και άμεσες αποφάσεις» προσθέτει η Ομοσπονδία.

Αναφέρεται τέλος ότι το ΚΣ της ΔΕΟΚ αποφάσισε την αποστολή επιστολής στον Υπουργό Οικονομικών με θέσεις και προτάσεις της Ομοσπονδίας και την πραγματοποίηση κύκλου επαφών με τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις με στόχο την από κοινού προστασία των συμφερόντων των εργαζομένων, ανέργων και άλλων ομάδων ευάλωτων πολιτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα