Με συγκεκριμένο περιεχόμενο οι προϋποθέσεις επίλυσης του Κυπριακού, δηλώνει ο Δ. Παπαδάκης

16:36 24/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Πρέπει να έχουν συγκεκριμένο περιεχόμενο οι προϋποθέσεις που πρέπει να τεθούν για την έναρξη οποιωνδήποτε νέων διαπραγματεύσεων, όπως δηλώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και δεν πρέπει να έχουν απλώς διακηρυκτικό χαρακτήρα, δήλωσε την Τρίτη ο Γραμματέας της ΚΕ του ΚΣ ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση ο κ. Παπαδάκης είπε ότι «το ΚΣ ΕΔΕΚ

έχει επανειλημμένα καταθέσεις τις απόψεις του, τις οποίες και επαναλαμβάνει, με την ευκαιρία της παρουσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας στις ΗΠΑ, για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και τις εκεί επαφές και συναντήσεις του» και σημειώνει την ανάγκη για «διαμόρφωση σαφούς και μη επιδεχόμενης οιασδήποτε αμφισβήτησης διαπραγματευτικής βάσης».

Όπως είπε ο κ. Παπαδάκης, «έναρξη συνομιλιών χωρίς αυτή την προϋπόθεση και χωρίς την γεφύρωση των χασμάτων επί των ουσιωδών πτυχών του Κυπριακού θα αποτελέσει επανάληψη του λάθους που διεπράχθη το 2008 κατά παραβίαση της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου και κυρίως της συμφωνημένης επιστολής Γκαμπάρι».

Το ΚΣ ΕΔΕΚ αξιώνει «διαμόρφωση περιγράμματος λύσης του Κυπριακού στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009 και κατάθεσή του ενώπιον της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας όπως επίσης και διαχωρισμό της εσωτερικής από την διεθνή πτυχή του Κυπριακού».

«Η Τουρκία είναι αυτή που θα πρέπει να τεθεί ενώπιον των ευθυνών της σε ότι αφορά την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, την απομάκρυνση των εποίκων και την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960», είπε ο κ. Παπαδάκης.

Πρόσθεσε ότι για το ΚΣ ΕΔΕΚ «το θέμα της κατά προτεραιότητα επιστροφής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της δεν συνδέεται με όρους και προϋποθέσεις από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο κ. Παπαδάκης είπε ότι «τόσο η συμφωνία υψηλού επιπέδου του 1979 όσο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας 550 του 1984 και 789 του 1992 προβλέπουν με σαφήνεια και κατά τρόπο επιτακτικό στην επιστροφή της Αμμοχώστου ως ένα πρώτο βήμα επίδειξης βούλησης από την Τουρκία, για την συνολική λύση του Κυπριακού».

Ανέφερε επίσης ότι «θέματα όπως το έγκλημα του εποικισμού, της καταστροφής της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα, της αλλοίωσης των τοπωνυμίων και της παραβίασης των δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων μπορούν και πρέπει να τίθενται ως ξεχωριστά ζητήματα που παραβιάζουν διεθνείς συνθήκες».

«Τόσο η προβολή αυτών των πτυχών κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στις ΗΠΑ, όσο και η σωστή προετοιμασία σε όλα τα επίπεδα για μια καινούργια εθνική στρατηγική με εγκατάλειψη των χρεοκοπημένων χειρισμών του παρελθόντος, συνιστούν προϋποθέσεις για να επανατροχιοδρομηθεί το Κυπριακό στην πραγματική αντικατοχική του βάση», είπε ο κ. Παπαδάκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα