Με τα ψηλά επιτόκια αυτοπυροβολούνται οι Τράπεζες

16:11 3/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την άμεση διενέργεια κινήσεων που θα συμβάλουν στη μείωση του κόστους του χρήματος ζήτησε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου προειδοποιώντας ταυτόχρονα και τον τραπεζικό τομέα ότι με τα ψηλά δανειστικά επιτόκια αυτοπυροβολείται.

Σε δηλώσεις στη Βουλή σχολιάζοντας τη νέα υποβάθμιση των κυπριακών τραπεζών από τον οίκο αξιολόγησης Fitch

Rating, ο κ. Νεοφύτου είπε πως πρόκειται για ακόμα ένα κτύπημα που δέχεται στο σύνολο της η κυπριακή οικονομία.

Διατυπώνοντας τη θέση ότι Κυβέρνηση, κόμματα και χρηματοπιστωτικός τομέας χρειάζεται «να κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό ώστε να ανακοπεί ο συνεχιζόμενος κατήφορος των υποβαθμίσεων», παρατήρησε πως οι υποβαθμίσεις δεν είναι μόνο φραστικές, αλλά έχουν σοβαρότατες επιπτώσεις που τις πληρώνει ο Κύπριος πολίτης που δεν φταίει.

Οι υποβαθμίσεις έχουν άμεσο αντίκτυπο στο κόστος του χρήματος, με τα δανειστικά επιτόκια να έχουν εκτοξευθεί στα ύψη είπε και προσθέτοντας ότι σε μια υπερχρεωμένη οικονομία στην οποία το σύνολο των χρεών, τόσο των νοικοκυριών, όσο και των κυπριακών μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι 300% επί του ΑΕΠ, ανέφερε ότι η κάθετη αύξηση του κόστους του χρήματος γονατίζει ακόμα περισσότερο την οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυξάνει τους κινδύνους για περαιτέρω αύξηση της ανεργίας.

Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου οι συνεχείς υποβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας και των κυπριακών τραπεζών έχουν ως αποτέλεσμα αρκετοί προμηθευτές της κυπριακής αγοράς να απαιτούν από τους Κύπριους εισαγωγείς τους να καταβάλλουν σε μετρητά το σύνολο της αξίας των παραγγελιών τους που δημιουργεί πρόσθετα τεράστια προβλήματα λόγω των προβλημάτων ρευστότητας.

Συνεχίζοντας αφού είπε πως βέβαια και πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ανάπτυξη και να προωθηθούν με νομοθετικές ρυθμίσεις κίνητρα για ανάπτυξη, ο κ Νεοφύτου διατύπωσε τη θέση πως τα μέτρα αυτά δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα αν δεν συνδυαστούν με αποκλιμάκωση και μείωση των δανειστικών επιτοκίων.

Με επιτόκια που ξεπερνούν το 9% με 10% για νέα δάνεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν θα έχουμε πολλές ελπίδες ότι θα βάλουμε μπροστά τις μηχανές της ανάπτυξης, συνέχισε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Διευκρινίζοντας ότι μεγάλο μέρος της ευθύνης έχει και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ανέφερε πως δεν μπορεί τα τραπεζικά ιδρύματα να πιστεύουν ότι τα λάθη που έκαμαν θα τα διορθώσουν φορτώνοντας στα δανειστικά επιτόκια.

«Πυροβολούν τον ίδιο τον εαυτό τους, επειδή με ψηλά επιτόκια δεν μπορούν να είναι βιώσιμες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δεν θα μπορέσουν ποτέ να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις για τις δόσεις και τα επιτόκια τους», προειδοποίησε.

Keywords
Τυχαία Θέματα