Μέχρι τα μέσα Ιουνίου ανακοινώνονται οι εκδηλώσεις για τα ‘Κύπρια 2013′

11:24 27/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου θα γίνει γνωστό το πρόγραμμα εκδηλώσεων για τα «Κύπρια 2013», το οποίο αναμένεται να περιλαμβάνει περί τις δέκα εκδηλώσεις και διεξάγεται κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής για τα «Κύπρια 2013», Άντης Παρτζίλης δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι για φέτος υποβλήθηκαν 64 προτάσεις οι οποίες έχουν αξιολογηθεί, «έχουν αναλυθεί τα στοιχεία, τόσο τα πραγματικά, όσο και τα καλλιτεχνικά

και φυσικά τα οικονομικά και άλλες λεπτομέρειες που ήταν συνημμένες σε κάθε πρόταση που κατέθεσαν οι προσφοροδότες».

Ο κ. Παρτζίλης είπε ότι έχει ετοιμάσει ένα λεπτομερή κατάλογο και για τις 64 προτάσεις, ο οποίος υποβλήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και αναμένεται μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιούνη να ληφθεί και μια απόφαση».

Πρόσθεσε ότι αυτές τις μέρες ειδική επιτροπή από εμπειρογνώμονες σε καλλιτεχνικά και οργανωτικά θέματα επεξεργάζεται τον κατάλογο των προτάσεων και εφόσον καταλήξει στις εκδηλώσεις που προτείνονται για το 2013, ο τελικός κατάλογος θα υποβληθεί στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κυριάκο Κενεβέζο για την τελική έγκριση.

Ο κ. Παρτζίλης είπε ότι στο πρόγραμμα «θα περιλαμβάνονται 8 με δέκα παραστάσεις».

Προτάσεις υποβλήθηκαν από Κύπρο και χώρες της ΕΕ «αλλά και μια πρόταση που αναμειγνύει και μια ομάδα από τις ΗΠΑ», είπε ο κ. Παρτζίλης.

Ερωτηθείς για τον προϋπολογισμό του Φεστιβάλ για το 2013, ο κ. Παρτζίλης είπε ότι δεν έχει οριστεί καθορισμένο ποσό και αυτό λόγω της οικονομικής κρίσης και το τελικό κόστος που θα προκύψει θα εξαρτηθεί από τις εκδηλώσεις που τελικά θα επιλεγούν.

Ωστόσο, δόθηκαν στους προσφοροδότες κάποια στοιχεία αναφορικά με το κόστος εισιτηρίων, άφιξης και αναχώρησης και διαμονής, είπε καταλήγοντας ο κ. Παρτζίλης.

Το σκεπτικό που θα διέπει το Φεστιβάλ «Κύπρια 2013», σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, όπως ετοιμάστηκε από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή, αναφέρει ότι «Τα Κύπρια», κλείνοντας τα πρώτα 20 χρόνια ζωής, «ξεκινούν τη νέα δεκαετία με υψηλούς καλλιτεχνικούς στόχους και καινοτομίες και ως πρώτο βήμα κρίθηκε αναγκαίο η κάθε διοργάνωση να διέπεται από ένα σκεπτικό, δημιουργώντας έτσι μια σχέση θεματική μεταξύ των δρώμενων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, προβάλλοντας πανανθρώπινες αξίες, διαχρονικούς προβληματισμούς και φαινόμενα που απασχολούν την κοινωνία και τον άνθρωπο».

Στο σκεπτικό αναφέρεται ότι «μέσα στη δίνη των διεθνών οικονομικών εξελίξεων και της κρίσης στην Ευρώπη και την Κύπρο, πιστεύουμε ότι είναι ακόμα μεγαλύτερη η ανάγκη να επαναπροσδιορίσουμε το ωραίο και το ουσιαστικό σε αντιδιαστολή με τον άκρατο καταναλωτισμό που χαρακτήριζε μέχρι πρόσφατα την κοινωνία μας καθιστώντας το πεζό και το εφήμερο απαραίτητο, αγνοώντας τις ανθρώπινες σχέσεις και τη σημασία των πανανθρώπινων αξιών στη ζωή μας».

Συνοψίζοντας τα πιο πάνω ο κ. Παρτζίλης κατέληξε πως το θέμα για τα « Κύπρια 2013» είναι «ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ, ΜΥΘΟΙ και ΙΣΤΟΡΙΑ ως πηγή έμπνευσης και δημιουργίας».

Ο κ. Παρτζίλης αναφέρει ότι «από τα σπάργανα της ύπαρξης του ανθρώπινου πολιτισμού τα στοιχεία αυτά πλάθουν την εικόνα και τη συλλογική μνήμη κάθε φυλής και έθνους, διακινούνται πέραν των συνόρων μεταφερόμενα πια ως στοιχεία που ενσωματώνονται στα τοπικά πλαίσια της νέας τους πατρίδας και καθίστανται μια διαχρονική πηγή έμπνευσης από γενέσεως».

Προσθέτει ότι «είναι η ζωή η ίδια όπως πλάθεται και διαμορφώνεται μέσα από πραγματικά γεγονότα, μύθους και ιστορίες που ταξιδεύουν στο χρόνο είτε ως προφορική παράδοση είτε ως γραπτή αφήγηση και ιστορία».

«Οι Μύθοι και η Μυθολογία ενσωματώνονται στην Ιστορία του κάθε τόπου και ίδια η Ιστορία με τη σειρά της δημιουργεί τους δικούς της μύθους. Η Μυθολογία, οι Μύθοι και η Ιστορία στάθηκαν μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για ποιητές, ζωγράφους, συγγραφείς και μουσικούς από καταβολής και συνεχίζει να εμπνέει μέχρι σήμερα τον κάθε δημιουργό», αναφέρει ο κ. Παρτζίλης.

Σημειώνει ότι «ειδικά η Κύπρος με την χιλιάδων χρόνων Ιστορία και την πλούσια σε μύθους παράδοση της, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλά έργα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και η παράδοση και πολιτιστική της κληρονομιά αυτή καθεαυτή, επηρεάστηκε κατ’ αναλογία από άλλους γεωγραφικούς χώρους».

«Αυτά τα κοινά στοιχεία, αναδεικνύουν την παγκοσμιότητα των μύθων», καταλήγει το σκεπτικό για τα «Κύπρια 2013», όπως καθορίστηκε από τον Καλλιτεχνικό τους Διευθυντή.

Keywords
Τυχαία Θέματα