Μείωση στο βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού της Ισπανίας

16:02 21/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σημαντική μείωση σημείωσε την Τρίτη το βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού της Ισπανίας, μέσω της άντλησης 4,51 δισεκατομμυρίων ευρώ, λόγω της πιθανότητας παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στην αγορά κρατικών ομολόγων.
Το ισπανικό Υπουργείο Οικονομικών άντλησε ρευστότητα μέσω της πώλησης έντοκων γραμματίων του ισπανικού δημοσίου, διάρκειας 12 και 18 μηνών, απολαμβάνοντας χαμηλότερα επιτόκια, μετά τα σχόλια του επικεφαλής της ΕΚΤ

Μάριο Ντράγκι ότι η Τράπεζα μπορεί να επαναρχίσει τις αγορές ομολόγων, αν αυτό είναι απαραίτητο.
Σε σύγκριση με μια παρόμοια δημοπρασία χρέους στις 17 Ιουλίου, το επιτόκιο για δανεισμό διάρκειας 12μηνων υποχώρησε στο 3,070%, από 3,918%, ενώ το επιτόκιο για δανεισμό 18 μηνών μειώθηκε στο 3,335%, από 4,242%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας.

Η ζήτηση ήταν διπλάσια από την προσφορά, επιτρέποντας στο ισπανικό Υπουργείο Οικονομικών να υπερβεί τον αρχικό του στόχο για άντληση ποσού μεταξύ 3,5  και 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Παρά τις δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε περικοπές δαπανών για να χαλιναγωγηθεί το διογκωμένο ισπανικό δημοσιονομικό έλλειμμα, το κόστος δανεισμού της Ισπανίας έχει ανέλθει σε επικίνδυνα επίπεδα, αυξάνοντας τις εκτιμήσεις ότι η χώρα θα χρειαστεί ένα πλήρες σχέδιο διάσωσης.

Η Ευρωζώνη έχει ήδη συμφωνήσει να επεκτείνει το δάνειο διάσωσης των 100 δισ. ευρώ ώστε να διασφαλίσει τη λειτουργία των ισπανικών τραπεζών, οι οποίες βαρύνονται από μεγάλα ποσά επισφαλών δανείων από την εκτίναξη των τιμών στην αγορά των ακινήτων, η οποία κατάρρευσε το 2008.

Keywords
Τυχαία Θέματα