Μείωση των κοινοτικών δαπανών 2014-2020, σχεδιάζει να προτείνει ο Πρόεδρος Βαν Ρόμπεϊ

18:42 4/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Περαιτέρω μείωση των κοινοτικών δαπανών της περιόδου 2014-2020, σχεδιάζει να προτείνει στους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής, την Πέμπτη το βράδυ στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.

Ο κ. Βαν Ρόμπεϊ είπε σήμερα γεύμα εργασίας με τους υπουργούς ευρωπαϊκών θεμάτων των χωρών μελών, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της τελικής

συμβιβαστικής πρότασης που θα υποβάλει στους Ευρωπαίους ηγέτες την Πέμπτη το βράδυ στις Βρυξέλλες. Την Κύπρο εκπροσώπησε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος στην ΕΕ, Πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, ο Πρόεδρος της ΕΕ απέφυγε να αναφερθεί στο περιεχόμενο της πρότασης που θα υποβάλει, ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει σε μια περαιτέρω μείωση των κοινοτικών δαπανών από εκείνη που είχε προτείνει τον περασμένο Νοέμβριο. Μάλιστα, η μείωση μπορεί να είναι οριζόντια, δηλαδή να αφορά τις δαπάνες της συνοχής, τη γεωργίας, αλλά και τις άλλες πολιτικές συμπεριλαμβανομένου και του κόστους λειτουργίας των κοινοτικών οργάνων.

Η πρόθεση του κ. Βαν Ρόμπεϊ έχει άμεση σχέση με τις πιέσεις που δέχεται από τις χώρες με καθαρά συνεισφορά στον κοινοτικό προϋπολογισμό, κυρίως της Γερμανία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία, ενώ σημαντικές περικοπές ζητάει και η Μεγάλη Βρετανία. Στις χώρες με καθαρή συνεισφορά στον κοινοτικό προϋπολογισμό περιλαμβάνεται και η Κύπρος.

Στην πρώτη συμβιβαστική πρόταση που είχε υποβάλει το Νοέμβριο ο κ. Βαν Ρόμπεϊ καθόριζε τις συνολικές κοινοτικές δαπάνες την περίοδο 2014-2020 στα 973 δισ. ευρώ ή στο 1,01% του κοινοτικού ΑΕΠ, η οποία σε σχέση με την αρχική πρόταση της Κομισιόν είναι χαμηλότερη κατά περίπου 75 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα