Μειώθηκαν τον Ιούνιο τα δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα της Ευρωζώνης

15:17 26/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Μειώθηκαν τον Ιούνιο τα δάνεια που παραχώρησαν οι τράπεζες της Ευρωζώνης στον ιδιωτικό τομέα, παρά την απρόσμενη αύξηση της προσφοράς χρήματος, που αποτελεί βασικό δείκτη της ζήτησης στην οικονομία.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σε μηνιαία στοιχεία της για την προσφορά χρήματος στην Ευρωζώνη, καταδεικνύει ότι η ανάπτυξη των τραπεζικών δανείων της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,2% τον Ιούνιο, μετά την συρρίκνωση κατά 0,1% το Μάιο.

Τα στοιχεία δεικνύουν ότι έχει στερέψει ο δανεισμός προς τον ιδιωτικό τομέα της Ευρωζώνης, παρά τις τεράστιες ποσότητες φθηνού χρήματος που πρόσφερε η ΕΚΤ στις εμπορικές τράπεζες νωρίτερα φέτος.

Ταυτόχρονα, αυξάνεται η προσφορά χρήματος στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία, με τον ευρύτερο δείκτη Μ3 να σημειώνει αύξηση 3,2% τον Ιούνιο, μετά την αύξηση του κατά 3,1% το Μάιο.

Η ΕΚΤ θεωρεί το δείκτη Μ3 ως βασικό οδηγό για πληθωριστικές πιέσεις και τον χρησιμοποιεί για να ρυθμίζει ανάλογα τα επιτόκια του ευρώ. Προσπάθεια της Κεντρικής τράπεζας είναι να κρατήσει τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης κάτω, αλλά κοντά στο 2,0%, όμως τον Ιούνιο ανήλθε στο 2,4%.

Keywords
Τυχαία Θέματα