Μέρκελ – Σόιμπλε κόβουν τις… λίστες με τα ψώνια

15:00 9/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Συνταγή λιτότητας και για τον Μεγάλο Συνασπισμό «υπογράφουν» Ανγκελα Μέρκελ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που έβαλαν φρένο στα μεγαλεπήβολα σχέδια των ομάδων εργασίας, οι οποίες προετοιμάζουν την κυβερνητική συμφωνία.

Ο -υπηρεσιακός αυτήν τη στιγμή- υπουργός Οικονομικών απέρριψε εκ νέου ρητά τις μόνες δύο επιλογές που έχει η χώρα να αυξήσει τις κρατικές δαπάνες: την αύξηση της φορολογίας

και τον νέο δανεισμό. Ο Σόιμπλε θέλει να επιτευχθεί ένας πλήρως ισοσκελισμένος προϋπολογισμός το 2015 και αυτό δεν μπορεί να συμβεί εάν δεν σφίξουν τα «ζωνάρια», παρά την καλή πορεία της οικονομίας της.
Εκτιμήσεις
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα πρόσθετα έσοδα θα είναι 14 δισ. έως και το 2017, όμως το ποσό αυτό κατανέμεται και σε κρατίδια και δήμους, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να έχει στη διάθεσή της «μόνο» 1,8 δισ. ευρώ επιπλέον. Αρα τα φιλόδοξα σχέδια στα οποία έχουν συμφωνήσει CDU και SPD εν όψει της συγκυβέρνησης, που θα στοιχίσουν περί τα 70 δισ., είναι μάλλον αδύνατον να πραγματοποιηθούν στο σύνολό τους.
Το είπε, άλλωστε, και ο ίδιος ο Σόιμπλε, ότι δεν υπάρχει περιθώριο για χρηματοδότηση όλων αυτών των σχεδίων. Και η Μέρκελ, όμως, συμφώνησε με τον Χορστ Ζεεχόφερ, που δήλωσε ότι οι διαπραγματευτές πρέπει να πάψουν να καταρτίζουν «λίστες με ψώνια», γιατί αν υλοποιηθούν όλα αυτά τα σχέδια, θα αναβληθεί ο ισοσκελισμός του προϋπολογισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, το CDU φέρεται έτοιμο να παραιτηθεί ακόμη και από την προεκλογική δέσμευση για αύξηση του επιδόματος τέκνων. Οπως δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU, Φόλκερ Κάουντερ, «όλα πρέπει να χρηματοδοτηθούν χωρίς νέο δανεισμό, γιατί διαφορετικά θα χάσουμε την αξιοπιστία μας στην Ευρώπη».

Keywords
Τυχαία Θέματα