Μέτρα για ενίσχυση των επενδύσεων συζήτησε η Επιτροπή Εμπορίου

14:44 18/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Εκσυγχρονισμός του περί εταιρειών νόμου προωθείται μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς συζήτησαν σήμερα στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής τρόπους ενίσχυσης της ανάπτυξης και προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.

Ο Έφορος Εταιρειών Σπύρος Κόκκινος μαζί με άλλους φορείς, όπως το Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και το Σύνδεσμο Προώθησης Επενδύσεων, κλήθηκαν σήμερα από την Κοινοβουλευτική

Επιτροπή Εμπορίου και Βιομηχανίας να εξετάσουν το θέμα.

Όπως ανέφερε ο κ. Κόκκινος μετά το πέρας της συνεδρίας, η οποία αναβλήθηκε για τις 9 Οκτωβρίου, κοινή θέση είναι όπως ο εκσυγχρονισμός των περί εταιρειών νόμου προωθηθεί αν είναι δυνατό μέχρι το τέλος της χρονιάς. Στις 9 Οκτωβρίου όλοι οι εμπλεκόμενοι θα συναντηθούν για να υποβληθεί ένα κοινό κείμενο στην Επιτροπή Εμπορίου για προώθηση του θέματα.

«Θεωρώ ότι υπάρχει συναντίληψη τόσο από μεριάς κυβερνητικής όσο και από μεριάς των όποιων επαγγελματιών χρησιμοποιούν και επισκέπτονται το Τμήμα καθημερινά», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι πάντοτε ήταν σκοπός και είναι σκοπός η αρτιότερη εξυπηρέτηση όλων με το Τμήμα Συναλλασσομένων, για να παρέχονται οι υπηρεσίες σύντομα, γρήγορα αλλά και ορθά. Αυτό, είπε, για να μπορέσει να γίνει η Κύπρος ένα πετυχημένο χρηματοοικονομικό κέντρο που ήταν πάντοτε ο στόχος.

Ερωτηθείς αν υπάρχει μείωση στην εγγραφή εταιρειών στην Κύπρο, ο κ. Κόκκινος είπε ότι με βάση τις στατιστικές για τον Αύγουστο που είναι μήνας ξεκούρασης, ο αριθμός είναι όπως πάντοτε μειωμένος. Πρόσθεσε ωστόσο ότι αν υπάρχει μείωση θα φανεί στο τέλος της χρονιάς. Εκτίμησε ότι η φετινή χρονιά θα είναι τουλάχιστον η ίδια όπως το 2011 αν όχι καλύτερη.

Όσον αφορά τον αριθμό καταχώρησης εγγράφων και εξασφάλισης πιστοποιητικών, ανέφερε ότι δεν μειώθηκε καθόλου, αλλά αντίθετα υπάρχει μια μικρή αύξηση.

Ερωτηθείς κατά πόσο εκφράζονται στο Τμήμα ανησυχίες για ενδεχόμενη αύξηση του εταιρικού φόρου, ο Εφορος ανέφερε ότι από τους επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με τους συναδέλφους του ή με τον ίδιο, θεωρεί πως δεν υπάρχει καμία μείωση ή ανησυχία.

Αναφορικά με τις συναντήσεις του Τμήματος με την Τρόικα, είπε ότι αυτές έχουν σκοπό να διερευνήσει η Τρόικα κάποια θέματα τα οποία πιστεύει η ίδια ότι θα πρέπει να διερευνηθούν.

Εξέφρασε την άποψη ότι οι απαντήσεις που δόθηκαν τόσο από το Τμήμα όσο και από άλλους εμπλεκόμενους φορείς ήταν ότι ομόφωνες. Εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να έχουν ικανοποιηθεί, αλλά όπως είπε, αυτό θα φανεί τις επόμενες μέρες.

Αναφορικά με τις εταιρείες που έχουν πληρώσει το ειδικό τέλος των 350 ευρώ, ο κ. Κόκκινος είπε ότι για το 2011 έχουν πληρώσει πάνω από 92. 000 εταιρείες και για το 2012 πάνω από 82.000 εταιρείες. Ανέφερε ότι η καταβολή του τέλος συνεχίζεται και ότι κάποια εταιρεία μπορεί να πληρώσει και για το 2011. Ο Εφορος ανέφερε ότι 263.000 εταιρείες είναι συνολικά εγγεγραμμένες στο μητρώο.

Ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων CIPA Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης

Keywords
Τυχαία Θέματα