Μία Τράπεζα Κύπρου εισηγείται ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ

18:35 30/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Μια τράπεζα στην Τράπεζα Κύπρου, κάθετη μείωση των επιτοκίων, άμεση λήψη μέτρων για μη εξυπηρετούμενα δάνεια επιχειρηματιών ανάπτυξης γης, μετοχές στους ανασφάλιστους καταθέτες της Λαϊκής Τράπεζας και mea culpa

από τη Βουλή για το νόμο που αφορά την εξυγίανση των τραπεζών, προτείνει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ως μέτρα που θα συμβάλουν στην προσπάθεια για έξοδο από την οικονομική κρίση.

Ο κ. Νεοφύτου σε συνάντηση που διήρκησε πέραν των δύο ωρών συζήτησε τις εξελίξεις στην οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα με την εκτελεστική επιτροπή του ΚΕΒΕ.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι μέσα από τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, τα κύτταρα της ανάπτυξης τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μπορέσουμε να κερδίσουμε το στοίχημα για να σώσουμε την οικονομίας και να ξεπεράσουμε το συντομότερο δυνατό τη βαθιά οικονομική ύφεση για αυτό και πρέπει να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις κυπριακές μικρομεσαίες επιχειρήσεις για ξαναπάρουν μπροστά, να επενδύσουν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

Πρόσθεσε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σωρεία προβλημάτων, έλλειψη ρευστότητας, ψηλά επιτόκια, προσθέτοντας πως οι πολλοί κίνδυνοι που υπάρχουν σήμερα στραγγαλίζουν τις προσπάθειες και τα αποτελέσματα είναι η αύξηση της ανεργίας, η βαθύτερη ύφεση, το κλείσιμο πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η συνέχιση της αστάθειας και της αβεβαιότητας για το αύριο.

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως χθες ξεκαθάρισε το ποσοστό του κουρέματος των ανασφάλιστων καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου και αναφέροντας ότι λέχθηκε πως το αυξημένο κούρεμα και το έχτρα μαξιλάρι είναι για να βοηθήσει την αξιοπιστία και να ξανακτίσει εμπιστοσύνη στην Τράπεζα Κύπρου, είπε πως η αύξηση των πρωτοβάθμιων κεφαλαίων από 9% σε 12% υπερβαίνει την απόφαση του Eurogroup της 25ης Μαρτίου.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξέφρασε την ταπεινή άποψη ότι «κτίζεις εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα όταν σέβεσαι τον καταθέτη».

Αναφερόμενος ακολούθως στο μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό της Τράπεζας, είπε πως πρόκειται για σημαντικά θέματα για τα οποία δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις χωρίς σε αυτές να έχουν λόγο και ρόλο οι νέοι μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου.

Ο κ. Νεοφύτου είπε στη συνέχεια πως εάν υπάρχουν προβληματικά δάνεια του οποιουδήποτε επώνυμου ή επιχειρηματία ανάπτυξης γης δεν χρειάζεται να αναμένεται απόφαση για το διαχωρισμό της τράπεζας για να ληφθούν μέτρα.

Ξεκαθάρισε ότι «κανένας επιχειρηματίας γης και καμία συγκεκριμένη ομάδα στην κυπριακή κοινωνία μπορεί να τεθεί υπεράνω του γενικότερου συμφέροντος» και πρόσθεσε ότι «δεν πρόκειται ποτέ να θυσιάσουμε το γενικότερο συμφέρον για το εξειδικευμένο συμφέρον της οποιασδήποτε ομάδας, του οποιουδήποτε επώνυμου ή ανώνυμου».

Ταυτόχρονα είπε πως θέλει να υπογραμμίσει ότι στην προσπάθεια για εξυγίανση δεν θα πρέπει να σκοτώνουμε ένα – ένα τους τομείς της κυπριακής οικονομίας και αναφέροντας ότι η οικοδομική βιομηχανία είναι σημαντικός τομέας της κυπριακής οικονομίας, είπε ότι ο τομέας των ακινήτων είναι σημαντικός για το κάθε νοικοκυριό και την κάθε μικρομεσαία επιχείρηση και θέλει προσοχή.

«Αν υπήρξαν κακές πρακτικές τραπεζιτών ή αν υπήρξαν συγκεκριμένοι οφειλέτες που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, και αυτό δημιουργεί πρόβλημα σε συγκεκριμένη τράπεζα ή σε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό τομέα, να ληφθούν μέτρα αμέσως αφού πρώτα διασφαλισθεί το γενικότερο συμφέρον του τομέα», είπε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι αντί να ασχοληθούμε με τις πρακτικές συγκεκριμένων τραπεζών σκοτώσαμε το χρηματοπιστωτικό μας τομέα και την αξιοπιστία, προσθέτοντας πως δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη και στον τομέα των οικοδομικής βιομηχανίας και στον τομέα των ακινήτων ενώ διατύπωσε τη θέση ότι για τα κακά δάνεια υπάρχουν μηχανισμοί και μπορούν να ληφθούν αμέσως αποφάσεις.

Σύμφωνα με τη θέση του κ. Νεοφύτου, τα Συνεργατικά και οι Τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση της μεγάλης μάζας των δανείων και στην κάθετη μείωση των επιτοκίων.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ακόμα πως για τη διαχείριση συγκεκριμένων δανείων σε συγκεκριμένους τομείς μπορεί μέσα στην ίδια την Τράπεζα Κύπρου να δημιουργηθεί ένα Investment branch ή μια εταιρεία διαχείρισης ακινήτων και πρόσθεσε: «Δεν χρειάζεται να κάνουμε δύο τράπεζες με δύο γενικούς διευθυντές, δύο λογιστήρια, δύο τμήματα μάρκετινγκ απλά και μόνο επειδή πρέπει να διαχειριστούμε ή να πουλήσουμε κακά δάνεια ή να ξεφορτωθούμε δάνεια συγκεκριμένων ντιβέλοπερς».

Διευκρινίζοντας ότι ο τελικός λόγος ανήκει στους νέους μετόχους της Τράπεζας Κύπρου και αναφέροντας ότι η παλιά Λαϊκή θα έχει στο νέο σχήμα ποσοστό 15%, διατύπωσε τη θέση ότι όπως θα εκδοθούν μετοχές στο ποσοστό του κουρέματος των ανασφάλιστων καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου πρέπει να εκδοθούν και προς τους κουρεμένους τους ανασφάλιστους καταθέτες της Λαϊκής Τράπεζας για να εκπροσωπηθούν στη Γενική Συνέλευση.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως παρόλο που η Βουλή κλήθηκε να ψηφίσει το νομοσχέδιο για την εξυγίανση των τραπεζών (το οποίο ήταν στα συρτάρια της Κεντρικής Τράπεζας από τα μέσα του 2012 μέχρι το Μάρτη του 2013), με το πιστόλι στον κρόταφο, οφείλει να πει mea culpa και ανάφερε ότι η Βουλή θα είναι διπλά υπεύθυνη εάν το Σεπτέμβρη δεν ψηφίσει σε νόμο την πρόταση νόμου που κατέθεσε ο ΔΗΣΥ με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλα Παπαδόπουλο ώστε να αλλάξει ο πρόνοια του νόμου για εξυγίανση που ορίζει ως αρχή εξυγίανσης τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και μόνο αυτόν.
Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης, σε δήλωση μετά τη συνάντηση, είπε ότι συζήτησαν για δύο και πλέον ώρες τις εξελίξεις στην Τράπεζα Κύπρου, τη δημιουργία εγγυοδοτικού οργανισμού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θέμα έρευνας και καινοτομίας και διάφορες νομοθεσίες που εκκρεμούν στη Βουλή και νομοθεσίες που το ΚΕΒΕ θέλει να προωθούν, τα ταμεία προνοίας, το ηλεκτρικό ρεύμα και η δημιουργία καζίνων, στα πλείστα των οποίων διαπιστώθηκαν ταυτόσημες απόψεις.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Πηλείδης είπε πως υπάρχουν επιμέρους διαφωνίες, διευκρινίζοντας ότι διεξάγονται συζητήσεις και στην εκτελεστική επιτροπή του ΚΕΒΕ στο πλαίσιο των οποίων υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και απόψεις όσον αφορά στα διάφορα θέματα.

Περαιτέρω ανέφερε ότι σε σχέση με την Τράπεζα Κύπρου υπάρχουν θέσεις υπέρ της εκδοχής για δύο χωριστές τράπεζες και άλλες υπέρ της άποψης για μια νέα τράπεζα, όπως και στο θέμα των καζίνων, είτε για ένα resort καζίνο ή πέραν του ενός.

Ο κ. Πηλείδης εξήγησε ότι ακόμα να αποκρυσταλλωθεί επίσημη θέση του ΚΕΒΕ για την Τράπεζα Κύπρου που αναμένει να ενημερωθεί πλήρως από όλες τις πλευρές και την Κεντρική Τράπεζα πριν καταλήξει σε απόφαση.

Συνεχίζοντας ανέφερε πως κατά τη συνάντηση με την Τρόικα ζητήθηκε από τους Τροϊκανούς να πουν τις απόψεις τους επί του θέματος και το Επιμελητήριο ενημερώθηκε ότι για το θέμα δεν υπήρχε στρατηγική θέση.

Είπε ότι το ΚΕΒΕ ενημερώθηκε από τον CEO της Τράπεζας Κύπρου για τις δικές του απόψεις, ανέφερε ότι ακούστηκαν και απόψεις πολιτικών, αλλά το Επιμελητήριο δεν έχει τη θέση της Κεντρικής Τράπεζας και δεν μπορεί να τοποθετηθεί.

Ο κ. Πηλείδης είπε επίσης ότι όσο πιο γρήγορα αρθούν οι περιορισμοί, τουλάχιστον σε σχέση με τις εγχώριες συναλλαγές, τόσο πιο γρήγορα θα επανέλθει η εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα του τόπου.

Keywords
Τυχαία Θέματα