Μήνυμα νίκης από Σ. Μαλά σε παγκύπρια συγκέντρωση γυναικών

21:43 12/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Μήνυμα νίκης έστειλε απόψε μιλώντας σε παγκύπρια συγκέντρωση της Κίνησης Γυναικών που στηρίζουν την υποψηφιότητά του, στο Συνεδριακό Κέντρο, ο υποψήφιος πρόεδρος Σταύρος Μαλάς, χαρακτηρίζοντας τις εκλογές της Κυριακής ως μία δύσκολη και σκληρή αναμέτρηση με τις δυνάμεις που εκφράζουν το χθες, τη συντήρηση και το κατεστημένο του τόπου.

«Σε λίγες μέρες πρόκειται να αναμετρηθούμε με τις δυνάμεις που εκφράζουν το χθες, τη συντήρηση και το κατεστημένο του τόπου. Γνωρίζω ότι πρόκειται για μια δύσκολη και σκληρή αναμέτρηση.

Όμως οι δυνάμεις της δημοκρατίας, της προόδου, της επανένωσης και των συμφερόντων των εργαζομένων, δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή από το να δώσουμε αυτή τη μάχη. Και να την κερδίσουμε» είπε ο Σταύρος Μαλάς.

Δήλωσε αποφασισμένος να εργαστεί για μια φιλολαϊκή, προοδευτική έξοδο από την κρίση, χωρίς ιδιωτικοποιήσεις, μαζικές απολύσεις και επιπρόσθετες περικοπές μισθών, αλλά με καινοτόμες αλλαγές στην οικονομία, με αξιοποίηση των νέων επιστημόνων, ενθάρρυνση των νέων να ανοίξουν τη δική τους δουλειά, προσέλκυση ξένων επενδύσεων, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, όπως ανέφερε.

Η νέα κυβέρνηση, είπε ο υποψήφιος πρόεδρος, «είναι αναγκαίο να έχει προοδευτικό, κοινωνικό και φιλεργατικό προσανατολισμό, να έχει τη δύναμη να βάλει φραγμό στην καταπάτηση εργατικών δικαιωμάτων από την εργοδοτική αυθαιρεσία, να έχει την κοινωνική ευαισθησία να επεξεργάζεται σύγχρονους και ριζοσπαστικούς τρόπους για να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής και εργασίας της γυναίκας» και πρόσθεσε ότι «για τους λόγους αυτούς η νέα κυβέρνηση πρέπει να είναι από το λαό, με το λαό, για το λαό.

Στην ομιλία του ο κ. Μαλάς διαβεβαίωσε επίσης ότι θα συνεχίσει “με αποφασιστικότητα και συνέπεια” τον αγώνα για τερματισμό του εποικισμού και της κατοχής. «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να επανενώσουμε την πατρίδα και το λαό μας πραγματικά και όχι να βαφτίσουμε τη διαίρεση της Κύπρου σε χαλαρή ομοσπονδία» όπως είπε.

Ο Σταύρος Μαλάς δεσμεύθηκε ότι θα μείνει «αταλάντευτος» στη θέση για μη ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ και στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. «Αλήθεια, νομίζει ο κ. Αναστασιάδης ότι ξεχάσαμε ότι ΝΑΤΟ σημαίνει χούντες και πόλεμοι; Σημαίνει αίμα, όλεθρο και πραξικοπήματα –όπως αυτό που συντελέστηκε ενάντια στην Κύπρο και στο Μακάριο, τον μαύρο Ιούλη του 1974» είπε. Εμείς, πρόσθεσε, «θέλουμε τους νέους της Κύπρου να υπερασπίζονται την πατρίδα μας και τα συμφέροντα του λαού μας και όχι να βρεθούν σε ξένες πατρίδες να πολεμούν για ξένα συμφέροντα».

Παρουσιάζοντας τις θέσεις και προτάσεις, με τις οποίες η δική του διακυβέρνηση θα εργαστεί για να αντιμετωπίσει τις διακρίσεις σε βάρος της γυναίκας, ο Σταύρος Μαλάς διαβεβαίωσε ότι οι προγραμματικές του θέσεις είναι μετρήσιμες και υλοποιήσιμες και αντιμετωπίζουν τους πολίτες, άνδρες και γυναίκες, ισότιμα και δεσμεύθηκε να συνεχίσει και να αναβαθμίσει τα στοχευμένα προγράμματα για την αναχαίτιση της ανεργίας στις γυναίκες, ενώ παράλληλα θα εργαστεί, όπως είπε, για την πλήρη εφαρμογή της αρχής «ίση αμοιβή για ίσης αξίας εργασία», με παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα. Την ίδια ώρα, ο κ. Μαλάς επανέλαβε ότι στην κυβέρνηση του τουλάχιστον πέντε γυναίκες θα βρίσκονται στο Υπουργικό Συμβούλιο.

«Τα θέματα γυναίκας και η ισοτιμία των φύλων, αλλά και η ίδια η γυναίκα, θα έχουν σημαντικό και αναβαθμισμένο ρόλο στη δική μου διακυβέρνηση» είπε ο υποψήφιος πρόεδρος, προσθέτοντας πως «μαζί με τις γυναίκες, τις γυναικείες οργανώσεις και τα κινήματα για τα δικαιώματα των γυναικών, θα αξιολογήσουμε όλες τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα. Μαζί θα διαμορφώσουμε νέες πολιτικές, μαζί θα διενεργήσουμε νέες σύγχρονες τομές» συμπλήρωσε.

Προτείνει, όπως είπε, τη διασφάλιση της ισομισθίας, θωράκιση των δικαιωμάτων της γονικής άδειας και της άδειας μητρότητας, προστασία των εγκύων από τις παράνομες απολύσεις και εφαρμογή κοινωνικών μέτρων που να συμβάλλουν ουσιαστικά στη στήριξη της εργαζόμενης. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται, συνέχισε, και η πρόταση του για να δοθούν κίνητρα σε οργανισμούς, υπηρεσίες τοπικής αυτοδιοίκησης και επιχειρήσεις με μεγάλο αριθμό εργαζομένων, για να δημιουργήσουν υποδομές και υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας και φροντίδας, όπως βρεφοκομικούς και παιδοκομικούς σταθμούς.

Ο Σταύρος Μαλάς αναφερόμενος στη βία κατά των γυναικών είπε ότι απαιτείται η διαμόρφωση μιας πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας για την αντιμετώπισή της και δεσμεύθηκε για την πλήρη εφαρμογή του πρώτου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια, που εκπονήθηκε το 2010 με ορίζοντα το 2015. Δεσμεύθηκε επίσης για την εκπόνηση –μαζί με τις γυναικείες οργανώσεις του τόπου- ενός νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Καταπολέμηση της Βίας Κατά των Γυναικών, το οποίο θα καταπιάνεται με όλες τις επιμέρους πτυχές του προβλήματος: όπως η ενδοοικογενειακή βία, η έμφυλη βία ανάμεσα στους νέους, ο ρόλος των ΜΜΕ και του διαδικτύου και μια σειρά από άλλα ζητήματα.

Ο κ. Μαλάς παρουσίασε επίσης προτάσεις για τα ζητήματα υγείας, με άξονα την επίσπευση της εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής αντιμετώπισης του Καρκίνου, με τρεις προτεραιότητες που αφορούν την υγεία των γυναικών: τον τερματισμό της αναμονής για το τεστ Παπανικολάου, τη λειτουργία του Κέντρου Μαστού και την προώθηση του προγράμματος πληθυσμιακού ελέγχου για τον εμβολιασμό όλων των κοριτσιών με το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου, με κάλυψη, όπως είπε, μέρους του κόστους από το κράτος και μόλις το επιτρέψουν τα δημόσια οικονομικά, θα συνεχιστεί δωρεάν.

Καταλήγοντας ο Σταύρος Μαλάς κάλεσε όσους τον υποστηρίζουν, στις μέρες που έμειναν μέχρι τις εκλογές, να εντείνουν τη δουλειά, ώστε, όπως ανέφερε, «το μήνυμα μας να φτάσει παντού. Μήνυμα για μια κοινωνία δημοκρατίας και ισότητας, ανδρών και γυναικών. Μήνυμα αγωνιστικότητας, ενότητας και προοπτικής. Μήνυμα αξιοπιστίας, εντιμότητας και διαφάνειας. Μήνυμα νίκης».

Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν η Εκπρόσωπος της Κίνησης Γυναικών που στηρίζουν την υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά και Πρύτανης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, Ελπίδα Κεραυνού Παπαηλιού και η Βουλευτής του ΑΚΕΛ και ΓΓ της ΠΟΓΟ Σκεύη Κουκουμά. Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα