Μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι απεργούν στο Ισραήλ

11:26 8/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

Μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα κατήλθαν σε απεργία την Τετάρτη μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων που αφορούν στα δικαιώματα των συμβασιούχων εργαζομένων, σύμφωνα με αναφορές στο κρατικό ραδιόφωνο.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η απεργία την οποία κάλεσε η μεγαλύτερη συντεχνία

του Ισραήλ Histadrut, άρχισε στις 06:00 ώρα Κύπρου.

Θα επηρεάσει νοσοκομεία και εργαζόμενους σε γραφεία, τράπεζες, την εθνική αρχή ηλεκτρισμού, το Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ, καθώς και λιμάνια και τρένα.

Το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκούριον, κοντά στην Τελ Αβίβ αναμενόταν επίσης να επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό, παρά το γεγονός ότι επιτράπηκε σε 25 αεροπλάνα που μετέφεραν 10.000 επιβάτες να απογειωθούν.

Κάποια σχολεία επηρεάζονται επίσης από την απεργία, ωστόσο, τα λεωφορεία που λειτουργούν στις περισσότερες πόλεις δεν αναμένεται να επηρεαστούν.

Η απεργία αποφασίστηκε μετά την αποτυχία εξεύρεσης κοινού εδάφους κατά τις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ της συντεχνίας Histardrut και του Ισραηλινού Υπουργείου Οικονομικών για τα δικαιώματα των εργαζομένων που δουλεύουν με συμβόλαια.

Η συντεχνία ζητά την παροχή ίσων δικαιωμάτων των συμβασιούχων εργαζομένων με τους εργαζομένους που έχουν μόνιμο καθεστώς.

Ισχυρίζεται, επίσης, ότι ο αριθμός εργαζομένων που δουλεύουν με συμβόλαια, κυρίως για την Κυβέρνηση, έχει αυξηθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια.

Η Κυβέρνηση του Ισραήλ έχει εκφράσει την ετοιμότητα της να κάνει κάποιες υποχωρήσεις, υποστηρίζοντας ωστόσο, ότι θα ήταν οικονομικά καταστροφικό να παραχωρήσει τα ίδια δικαιώματα που έχουν οι μόνιμοι υπάλληλοι.

Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών αναμένεται να συνεχιστούν την Τετάρτη το απόγευμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα