Ν. Τορναρίτης: Χρέος της πολιτείας ο σχεδιασμός της παιδείας με όραμα

20:22 29/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Είναι χρέος της πολιτείας και όλων των θεσμών που εμπλέκονται σε ζητήματα παιδείας να σχεδιάσουν με όραμα την παιδεία του σήμερα, με σκοπό, να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του αύριο, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Νίκος Τορναρίτης σε χαιρετισμό του στην τελετή αποφοίτησης Μεταπτυχιακών Φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Να σχεδιάσουν, συνέχισε, και να εφαρμόσουν σήμερα για να προετοιμάσουν

τους πολίτες του αύριο με παιδεία προσανατολισμένη σε κεντρικούς άξονες, όπως η ανώτατη εκπαίδευση πρέπει επιτέλους να τύχει λεπτομερούς χαρτογράφησης, η αδήριτη ανάγκη η προσφορά επικαιροποιημένου επαγγελματικού προσανατολισμού στα γυμνάσια και λύκεια, το κράτος οφείλει να επενδύσει ορθολογιστικά το δημόσιο χρήμα στην εκπαίδευση και να επιχορηγεί τις σπουδές με μοναδικό κριτήριο την ακαδημαϊκή αριστεία, η επαγγελματική εκπαίδευση πρέπει να αναβαθμιστεί, αφού διαφαίνεται ότι αυτή η κατεύθυνση βρίσκει άμεση απήχηση στη σύγχρονη αγορά εργασίας, η εκπαίδευση πρέπει να αναπτυχθεί με προσανατολισμό την καινοτομία, τη δημιουργικότητα, την ιδιωτική πρωτοβουλία, την έρευνα και τα νέα επαγγέλματα, το κράτος πρέπει να επενδύσει πολύ περισσότερα στην επιμόρφωση και δια βίου εκπαίδευση των πολιτών του και η πολιτική σε θέματα παιδείας πρέπει να αποκτήσει υπερκομματικό χαρακτήρα.

Απευθυνόμενος προς τις Πρυτανικές Αρχές και την ακαδημία, ο κ. Τορναρίτης τους κάλεσε να υιοθετήσουν ενεργά και με όραμα τους πιο πάνω άξονες στους στρατηγικούς τους σχεδιασμούς για το μέλλον των πανεπιστημίων τους.

«Καλώ ταυτόχρονα τους γονείς, εκπαιδευτικές οργανώσεις και οργανωμένα σύνολα να αγκαλιάσουν τις αλλαγές. Η οικονομική κρίση, τα ψηλά ποσοστά ανεργίας ανάμεσα στους νέους ανθρώπους και η αναμενόμενη προσχώρησή μας στον μηχανισμό στήριξης φανερώνουν την κρισιμότητα της κατάστασης. Σε συνθήκες δύσκολες είναι που αναδεικνύεται η ανωτερότητα των επιστημόνων μας, για την οποία εξάλλου δεν έχω καμία αμφιβολία», συμπλήρωσε.

Απευθυνόμενος ο κ. Τορναρίτης προς τους απόφοιτους, αφού σημείωσε ότι η απόκτηση ενός πανεπιστημιακού τίτλου, αποτελεί αναμφισβήτητα ένα σταθμό στη ζωή του καθενός, είπε ότι η χαρά της προσωπικής καταξίωσης ξεκινά από τη στιγμή που θα ριχτούν στην αγορά εργασίας.

«Το ταξίδι δεν θα είναι εύκολο και θα έχετε να κάνετε δύσκολες επιλογές. Θα βρεθείτε μπροστά σε κρίσιμα διλήμματα, αλλά και στην ανάγκη να δημιουργήσετε εσείς οι ίδιοι τις ευκαιρίες. Μη διστάσετε να δοκιμάσετε καινούρια πράγματα, ακόμη και διαφορετικά από αυτά που αρχικά βάλατε στο μυαλό σας. Η απογοήτευση σε κάποιο στάδιο μπορεί να είναι αναπόφευκτη, αλλά δεν είναι το τέλος είναι απλά ένας σταθμός μέχρι την τελική καταξίωση. Φυσικά το στοίχημα της δικής σας επιτυχίας είναι υπόθεση προσωπική αλλά και συλλογική», πρόσθεσε.

Τους κάλεσε με όπλο τις γνώσεις και τις δεξιότητες τους, χωρίς να εφησυχάζουν, να αποφύγουν να είναι θύματα ή θύτες αναξιοκρατικών παρεμβάσεων, «διότι όπως έλεγε και ο Αριστοτέλης, «η μεγαλύτερη ανισότητα είναι η εξίσωση των άνι

Keywords
Τυχαία Θέματα