Νέα δυναμική στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας επιθυμεί η Άστον

12:07 8/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η θετική ατζέντα για την Τουρκία θα δώσει νέα δυναμική στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας, δήλωσε η Επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Αστον, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη, με αφορμή την τρίτη Υπουργική συνάντηση για τον πολιτικό διάλογο Τουρκίας-ΕΕ, που άρχισε την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη.

Στη συνέντευξη, στην οποία ήταν παρόντες ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Τούρκος επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Εγκεμέν Μπαγίς και ο Επίτροπος για τη διεύρυνση Στέφαν

Φούλε, η κ. Αστον ανέφερε ότι η ΕΕ υποστηρίζει την υιοθέτηση της θετικής ατζέντας και ελπίζει ότι αυτό θα προσδώσει μια νέα δυναμική στις σχέσεις των δύο πλευρών.

Εξήρε την εξαιρετική, όπως την χαρακτήρισε, συνεργασίας Αγκυρας-ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, αν και -όπως σημείωσε- σε αρκετά ζητήματα οι δύο πλευρές δεν συμφωνούν πάντοτε, όμως είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία.

Αναφερόμενη ειδικότερα στη Συρία, είπε ότι η Ενωση προσδοκεί στη συνέχιση της υποστήριξης της τουρκικής Κυβέρνησης.

”Αναγνωρίζω τη στρατηγικής σημασίας συνεργασία των δύο πλευρών και για το υπόλοιπο της θητείας μου θα εργαστώ, ώστε αυτή η συνεργασία να αναπτυχθεί”, ανέφερε.

Ο Επίτροπος Φούλε μίλησε για τη σημασία της θετικής ατζέντας, αλλά και της συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας, λέγοντας ότι με το τρόπο αυτό οι δύο πλευρές αποδεικνύουν τη βούληση τους να επιλύσουν τα όποια προβλήματα.

”Θέλουμε να δώσουμε νέα πνοή, να αναζωογονήσουμε τις σχέσεις μας και αυτό ακριβώς κάνουμε αυτήν τη στιγμή, είναι σημαντικός ο διάλογος και η εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων και σημαντική είναι και η θετική ατζέντα”, ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Φούλε, στο επίκεντρο της συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται η θετική ατζέντα, οι συνταγματικές αλλαγές στην Τουρκία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το θέμα των ταξιδιωτικών θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες.

Για το τελευταίο, ο κ. Φούλε ευχήθηκε σύντομα να μπορέσουν οι δύο πλευρές να εξεύρουν αποτελεσματική λύση, η οποία θα παρέχει σωστές ισορροπίες, όπως είπε.

Σχολιάζοντας το ίδιο θέμα, ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι το θέμα της άρσης της ταξιδιωτικής θεώρησης χρονίζει και ότι οι σχέσεις ΕΕ-Αγκυρας δεν βασίζονται εξ’ ολοκλήρου σε μία διμερή διαδικασία ένταξης.

”Δεν επιθυμούμε να συνεχίσουν να προβάλλονται διάφορα πολιτικά προσκόμματα και εθνικές ατζέντες από κάποιες χώρες που καθιστούν την Τουρκία όμηρο”, είπε.

Aπό την πλευρά του, ο Εγκεμέν Μπαγίς ανέφερε ότι η Αγκυρα δεν πρόκειται να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω σε ό,τι αφορά την ενταξιακή της πορεία.
Αναφέρθηκε σε κάποιους κύκλους στην ΕΕ που θέλουν να μπλοκάρουν, όπως είπε, την πορεία της χώρας του και έχουν κοντόφθαλμο όραμα.

”Βλέπουμε όμως ότι οι ψηφοφόροι στέλλουν αυτούς τους πολιτικούς στα σπίτια τους για να αφυπηρετήσουν και να κάνουν διακοπές”, είπε.

Ο κ. Μπαγίς είπε ότι η ένταξη στην ΕΕ αποτελεί στρατηγικό στόχο για τη χώρα του και οι διάφορες μεταρρυθμίσεις έχουν καταστήσει την Τ

Keywords
Τυχαία Θέματα