Νέες συλλήψεις στην Τουρκία

16:30 24/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Δώδεκα συλλήψεις έγιναν σήμερα στην Σμύρνη σε σχέση με τις διαδηλώσεις για το πάρκο Γκεζί στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την Χουριέτ, πρόκειται για την δεύτερη επιχείρηση του αντιτρομοκρατικού ουλαμού Σμύρνης που αφορά άτομα που προκάλεσαν ζημιές σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια και επιθέσεις με βόμβες μολότοφ. Όπως αναφέρεται, η επιχείρηση έγινε νωρίς το πρωί με εφόδους και συνελήφθησαν μέλη διαφόρων «τρομοκρατικών»

οργανισμών, όπως αναφέρονται στην Τουρκία αριστερές και ακροαριστερές οργανώσεις. Σημειώνεται ότι στα πλαίσια της πρώτης επιχείρησης την περασμένη εβδομάδα από τα 14 άτομα που είχαν συλληφθεί τα 13 οδηγήθηκαν στη φυλακή, όπου και βρίσκονται.

Στο μεταξύ, μιλώντας σήμερα στην τελετή αποφοίτησης της Αστυνομικής ακαδημίας ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε πως η αστυνομία δέχεται σφαίρες και απαντά με νερό και σπρέι πιπεριού. «Σύμφωνα και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, η αστυνομία φέρεται να έχει δικαίωμα χρήσης νερού και δακρυγόνων. Στο θέμα της αστυνομίας της Τουρκίας αυτός που θα την αξιολογήσει δεν είναι τα κοινοβούλια άλλων χωρών, αλλά το έθνος», ανέφερε.

Ο κ. Ερντογάν έκανε λόγο για εκστρατεία με αφορμή τα γεγονότα για το πάρκο Γκεζί με στόχο να μειωθεί το κύρος της τουρκικής αστυνομίας, η οποία έγινε στόχος από την αρχή από τοπικά και διεθνή ΜΜΕ. «Η αστυνομία σε καμία περίπτωση δεν συμπεριφέρθηκε απέναντι στους διαδηλωτές εκτός δημοκρατικών και νομικών πλαισίων. Η ΕΕ που μας δίνει μαθήματα πρώτα να δει τους δικούς της κανόνες», ανέφερε. Υποστήριξε δε ότι οι διαδηλωτές προτάσσοντας «λουλούδια, ζωύφια και παιδιά, προσπαθούν να δείξουν ότι η αστυνομία μας είναι υπέρ της βίας. Όμως η πραγματικότητα είναι ακριβώς αντίθετη. Ένας αστυνομικός μας έγινε ήρωας (şehit λέγονται όσοι πεθαίνουν την ώρα του καθήκοντος στην αστυνομία και το στρατό) και δύο τραυματίστηκαν», είπε.

Την ίδια ώρα, έντονη αντίδραση έχει προκαλέσει στην Τουρκία ένα βίντεο που δείχνει την υπέρμετρη βία που χρησιμοποίησε μια ομάδα αστυνομικών για τη σύλληψη τριών νεαρών στον υπόγειο χώρο στάθμευσης του Δήμου Αντάλειας. Δίδοντας το βίντεο στη δημοσιότητα η Ένωση Σύγχρονων Νομικών ανακοίνωσε ότι ετοίμασαν ήδη το κατηγορητήριο και θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

Ο Πρόεδρος της Ενωσης δήλωσε ότι συγκέντρωσαν πληροφορίες πως στην Αντάλεια μετά τις διαδηλώσεις για το πάρκο Γκεζί πολλά άτομα είχαν συλληφθεί, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση – είπε – φαίνεται και στο βίντεο ότι οι αστυνομικοί με στολές έδειραν με πολύ άσχημο τρόπο έναν νεαρό. Στις εικόνες φαίνονται 17 αστυνομικοί οι οποίοι θα κατηγορηθούν για βασανιστήρια, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι τρεις νέοι δεν χρησιμοποίησαν βία και δεν αντιστάθηκαν, οπότε δεν προκάλεσαν αυτή την συμπεριφορά.

Η Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας της Αντάλειας εξετάζει, αναφέρει η Χουριέτ, το εν λόγω βίντεο ενώ ο Νομάρχης της περιοχής κάλεσε τον αστυνομικό διευθυντή απαιτώντας πληροφόρηση για το συμβάν.

Keywords
Τυχαία Θέματα