Νέο ραντεβού απόψε Ερντογάν με την Πλατφόρμα πάρκου Γκεζί

21:41 13/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Θα παραμείνουν στο πάρκο Γκεζί δηλώνει η πλατφόρμα αλληλεγγύης, λίγες ώρες μετά την έκκληση του Ταγίπ Ερντογάν να εκκενώσουν οι διαδηλωτές το πάρκο, ο οποίος ωστόσο απόψε στις 11 θα έχει συνάντηση με αντιπροσωπεία της εν λόγω πλατφόρμας, ένα ραντεβού που μέχρι τώρα αρνιόταν.

Όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, σε

ανακοίνωση που διάβασε εκπρόσωπος της πλατφόρμας πριν από λίγο στο πάρκο Γκεζί, οι διαδηλωτές αναφέρουν ότι θα μείνουν εκεί γιατί «δεν μπορείτε να κάνετε δημοψήφισμα για τις βασικές ελευθερίες του λαού». Στην αντιπροσωπεία της αποψινής συνάντησης πάντως περιλαμβάνονται επίσης γνωστά ονόματα όπως ο ηθοποιός Χαλίτ Εργκέντς που παίζει τον Σουλεϊμάν το μεγαλοπρεπή στην ομώνυμη τηλεοπτική σειρά που είχε δεχθεί αμείλικτη κριτική από τον Ερντογάν.

Μιλώντας νωρίτερα σήμερα σε δημάρχους που πρόσκεινται στο ΑΚΡ, ο Τούρκος Πρωθυπουργός ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει το δημοψήφισμα μέσω Δήμων, χωρίς την ανάγκη αλλαγής του συντάγματος, για το τι θα γίνει με το πάρκο Γκεζί. Κάλεσε δε, ιδιαίτερα τους νέους που βρίσκονται στο πάρκο, να μην παίζουν το παιχνίδι των παράνομων οργανώσεων και αυτών που δεν είναι φιλικοί, επισημαίνοντας ότι οι προτάσεις τους για το περιβάλλον έχουν καταγραφεί.

«Φύγετε από εκεί και αφήστε μας εμάς αντιμέτωπους με αυτές τις παράνομες οργανώσεις. Εμείς έχουμε διατηρήσει την υπομονή μας μέχρι τώρα, αλλά πλέον η υπομονή μας έφτασε στο τέλος της. Εγώ κάνω για τελευταία φορά αυτή την έκκληση και λέω: Μητέρες, πατέρες σας παρακαλώ στηρίξτε τα παιδιά σας, αυτά τα παιδιά να φύγουν πλέον από εκεί. Εμάς μας έφερε εδώ το έθνος, αν πει το έθνος «στοπ» θα σταματήσουμε, «μείνε» θα μείνουμε, σε κανενός άλλου την αντίσταση δεν θα υποκύψουμε».

Σχολιάζοντας το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τα επεισόδια στην Τουρκία το οποίο λήφθηκε χθες, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε πως δεν το αναγνωρίζει. Αυτοί που έλαβαν την απόφαση αυτή να δουν τι έγινε στην Ελλάδα, είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι και εκεί η αστυνομία συγκρούστηκε με κόσμο, διερωτώμενος τι έκανε η ΕΕ άλλο παρά να δώσει χρήματα στην Ελλάδα με το αιτιολογικό ότι ήταν για οικονομική στήριξη και βοήθεια για την ανεργία. Έφερε δε παράδειγμα επίσης τις χθεσινές διαδηλώσεις στο Λονδίνο για τη σύνοδο των G-8. Η Τουρκία, είπε, δεν είναι μέλος της ΕΕ αυτή τη στιγμή. «Πώς λοιπόν εσύ παίρνεις τέτοια απόφαση για μένα; Είναι στα όριά σου;»

Στο μεταξύ, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης του κλίματος ο Έπαρχος Κωνσταντινούπολης έδωσε μέσω του twitter τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου, καλώντας τους νεαρούς διαδηλωτές που αγαπούν το περιβάλλον και το πράσινο και έχουν κατασκηνώσει στο πάρκο Γκεζί να τον πάρουν τηλέφωνο και να συζητήσουν. Μιλώντας μετά σε τηλεοπτικά δίκτυα της Τουρκίας, ο κ. Μουτλού ανέφερε ότι έλαβε χιλιάδες τηλεφωνήματα τόσο από νεαρούς όσο και από γονείς που θέλουν – όπως είπε – να πάρουν τα παιδιά τους από εκεί. Υποσχέθηκε δε ότι δεν θα στέλνει μόνο μηνύματα, αλλά θα επισκεφθεί το πάρκο για να συζητήσει πρόσωπο με πρόσωπο με τους διαδηλωτές.

Όσο δε αφορά τη συνάντηση της Χούλιας Αβσιάρ, γνωστής ηθοποιού, τραγουδίστριας, παρουσιάστριας με τον Ταγίπ Ερντογάν για το πάρκο Γκεζί και τη δήλωση της πρώτης ότι ο Πρωθυπουργός της είπε πως θα προχωρήσουν σε επέμβαση αν δεν εκκενωθεί το πάρκο σε 24 ώρες, ο Έπαρχος ανέφερε ότι τέτοια εντολή ο ίδιος δεν έχει.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ που συνεχίζει την περιοδεία του στα τουρκικά παράλια στη Μαύρη Θάλασσα ανέφερε ότι η πρόταση για δημοψήφισμα είναι πολύ καλή. «Δείχνουμε ότι μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας με διάλογο και μέσα σε ένα νομικό πλαίσιο. Το αντικρίζω θετικά». Χαρακτήρισε δε θετική τη χθεσινή συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με αντιπροσωπεία των διαδηλωτών στην Άγκυρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα