ΓΓ ΑΚΕΛ: Ψευδεπίγραφη, βάσει στοιχείων ΔΝΤ, η εικόνα της Κυβέρνησης για την οικονομία

17:00 16/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ψευδεπίγραφη χαρακτήρισε τη θετική εικόνα που παρουσιάζει για την κατάσταση της οικονομίας η Κυβέρνηση, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ο οποίος επικαλούμενος στοιχεία του ΔΝΤ είπε ότι η κατάσταση της οικονομίας δεν δείχνει ούτε σταθεροποίηση, ούτε επανεκκίνηση παρά μόνο καταγράφει πορεία προς την οικονομική και κοινωνική χρεοκοπία.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

παρουσίασε στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου εφ’ όλης της ύλης στα γραφεία του ΑΚΕΛ στοιχεία του ΔΝΤ για την αγορά εργασίας της Κύπρου τα οποία, όπως ανέφερε, επιβεβαιώνουν την ορθότητα της θέσης του ΑΚΕΛ ότι «η κατάσταση της οικονομίας, οι κοινωνικοί δείκτες και η δυστυχία που βιώνει ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού, συγκρούονται με αυτή τη ψευδεπίγραφη εικόνα».

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι με βάση τα στοιχεία του ΔΝΤ η ανεργία της Κύπρου ξεπέρασε κατά πολύ το μέσο όρο της Ευρωζώνης, πλησιάζοντας τους τελευταίους μήνες το 20%, ως απότοκο του κουρέματος, των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων στον τραπεζικό τομέα και των συνεπειών του. Ανέφερε ακόμη ότι σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΔΝΤ, η απασχόληση από το 4ο τρίμηνο του 2012 και ιδιαίτερα το 1ο τρίμηνο του 13, κατέβηκε πιο κάτω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Πρόσθεσε πως στο διάγραμμα των μισθών διαφαίνεται ότι το 2010 οι μισθοί στην Κύπρο έπεσαν κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και πως τον Απρίλη του 2013 οι μισθοί ήταν πέραν του 2% κάτω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Είπε ακόμη ότι στο διάγραμμα για τους μισθούς φαίνεται και το ότι από το 2009 το εργατικό κόστος ήταν κατά πολύ πιο κάτω του μέσου όρου της Ευρωζώνης αλλά ακολούθησε ανοδική πορεία και το 2012 έφτασε σχεδόν τις 110 μονάδες, όσο και ο μέσος όρος της Ευρωζώνης.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι με βάση τα στοιχεία του ΔΝΤ καταρρίπτεται ως «μέγα ψέμα» το επιχείρημα πως η Κύπρος έχει το ψηλότερο εργατικό κόστος της Ευρωζώνης, όπως υποστηρίζουν οι εργοδοτικές οργανώσεις.

Παρουσίασε επίσης το διάγραμμα της παραγωγικότητας, σύμφωνα με το οποίο το ποσοστό βελτίωσης της παραγωγικότητας της Κύπρου, είναι πιο μεγάλο από ό,τι ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Στην Κύπρο, η παραγωγικότητα το 2012 ξεπέρασε αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από αυτό το διάγραμμα καταρρίπτεται ο μύθος ότι ο Κύπριος δεν παράγει. Αντιθέτως, παράγει περισσότερα από ό,τι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ταυτόχρονα όμως, το βιοτικό επίπεδο του λαού σε πάρα πολλά ζητήματα έχει μειωθεί κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», είπε.

Ο κ. Κυπριανού είπε πως τα στοιχεία του ΔΝΤ επιβεβαιώνουν τη θέση του ΑΚΕΛ ότι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Γερμανίας που είναι οι παγωμένοι μισθοί των εργαζομένων, μέσα στα πλαίσια της Ευρωζώνης και σε συνδυασμό με τα ελλείμματα στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, συνθέτουν τη δομική αιτία της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι η κατάσταση της οικονομίας όπως την καταγράφει το ΔΝΤ, δεν δείχνει ούτε σταθεροποίηση, ούτε επανεκκίνηση αλλά καταγράφει μόνο πορεία προς την οικονομική και κοινωνική χρεοκοπία.

«Σημειώνω επίσης ότι το ΔΝΤ, του οποίου τη φιλοσοφία ο ΔΗΣΥ ασπάζεται, σημειώνει στην έκθεση ότι: ‘Παρά ταύτα, η οικονομική κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη. Η τραπεζική κρίση του Μαρτίου, η εισαγωγή τραπεζικών περιορισμών και οι επιπτώσεις από τη δημοσιονομική εξυγίανση στοιχίζουν αρνητικά στην εγχώρια κατανάλωση. Η εσωτερική προσαρμογή οδήγησε στην ραγδαία άνοδο της ανεργίας…’» πρόσθεσε αναφέροντας ότι «το πρώτο που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι αυτά δεν τα λέει το ΑΚΕΛ, αλλά το ΔΝΤ» και ότι «κατά δεύτερο, προκύπτει το ερώτημα, τι λόγους έχει η κυβέρνηση να συνεχίσει στην ίδια γραμμή, όταν ξέρει τόσο από τα αποτελέσματα σε άλλες χώρες, όσο και από τα στοιχεία που αφορούν την Κύπρο, ότι εάν δεν αλλάξει ρότα, οι συνέπειες θα είναι ακόμα πιο δραματικές;»
Οικονομία – Πρωτοβουλίες ΑΚΕΛ

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ παρέθεσε στο πλαίσιο της διάσκεψης σειρά πρωτοβουλιών που πήρε το ΑΚΕΛ τον τελευταίο καιρό σε θέματα οικονομίας.

Όπως είπε, στις 20 Ιουνίου 2013 και στις 30 Αυγούστου 2013 το ΑΚΕΛ απέστειλε επιστολές στον Διοικητή της ΚΤ σχετικά με το θέμα της μείωσης των δανειστικών επιτοκίων, με τον Διοικητή να απαντά ότι πρόκειται για θέμα το οποίο ρυθμίζεται από την ίδια την αγορά. Είπε ακόμη ότι σε πρόσφατη συνάντηση με εκπροσώπους των εμπορικών τραπεζών αυτοί εξέφρασαν την πεποίθηση ότι ενδεχόμενη μείωση των δανειστικών επιτοκίων θα οξύνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας.

Ο κ. Κυπριανού είπε πως θέση του ΑΚΕΛ είναι ότι θα πρέπει να διεξαχθεί μια μελέτη σχετικά με την κατάσταση των τραπεζών και η οποία να καταλήγει σε συμπεράσματα για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος των δανείων, υποδεικνύοντας ότι αν δεν μειωθεί το κόστος των δανείων δεν μπορεί να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ανέφερε ακολούθως ότι στις 12 Σεπτεμβρίου 2013 απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θέμα του ωραρίου των καταστημάτων στην οποία ανέφερε ότι με βάση τα στοιχεία του ΑΚΕΛ η επέκτασή του δεν συνέβαλε στη μείωση της ανεργίας και δεν οδήγησε σε αύξηση της κατανάλωσης, αλλά αντιθέτως οδήγησε σε κλείσιμο μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εκμετάλλευση των εργαζομένων, ζητώντας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως προτού ανανεωθεί το σχετικό Διάταγμα να υπάρξει διαβούλευση με τα κοινοβουλευτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους.

«Μας αγνόησαν εντελώς πρέπει να σας πω και το χειρότερο απ’ όλα αγνόησαν εντελώς την ΠΟΒΕΚ, η οποία εκπροσωπεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και προχώρησαν μονομερώς για να εξυπηρετήσουν τις απαιτήσεις μιας μικρής ομάδας μεγαλοεπιχειρηματιών», δήλωσε, εκφράζοντας την άποψη ότι «αυτή η Κυβέρνηση εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων».

Είπε ακόμη ότι στη συγκεκριμένη επιστολή το ΑΚΕΛ ζητούσε από τον Πρόεδρο όπως προωθήσει τη διαδικασία για δημιουργία εργοδοτικού οργανισμού για την παροχή ελκυστικών δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όπως προωθήσει την εκπόνηση σχεδίων με τις τράπεζες για αναδιάρθρωση και επιμήκυνση των δανείων και τη διευθέτηση των οικονομικών υποχρεώσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς το κράτος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι δεν έλαβε ποτέ απάντηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε και σε επιστολή που απέστειλε στις 2 Οκτωβρίου στον Υπουργό Οικονομικών για τα θέματα του Συνεργατισμού και τη συμφωνία του Υπουργού Οικονομικών με τα τέσσερα μεγάλα κόμματα στη Βουλή (ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ), λέγοντας ότι όχι μόνο δεν υπήρξε απάντηση στην επιστολή αλλά η Κυβέρνηση προχώρησε στην έκδοση του σχετικού Διατάγματος «παραλείποντας να συμπεριλάβει τα όσα είχε συμφωνήσει με τα κόμματα στη Βουλή». Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι αυτό δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο και ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να δεχτεί ξανά την οποιαδήποτε δέσμευση της Κυβέρνησης στη Βουλή από τη στιγμή που στη συγκεκριμένη περίπτωση η Κυβέρνηση φάνηκε «με τη μεγαλύτερη ευκολία ασυνεπής» στις δεσμεύσεις της.

Αναφέρθηκε επίσης σε επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με ημερομηνία 10 Οκτωβρίου για την κατάσταση στην οικονομία, τα θέματα του Συνεργατισμού, την αντιπαράθεση της Κυβέρνησης με τον Διοικητή της ΚΤ και την ανάγκη μείωσης των δανειστικών επιτοκίων, με την οποία ζητούσε από τον Πρόεδρο τη σύγκληση σύσκεψης των πολιτικών κομμάτων για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων.

Όπως ανέφερε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε σε αυτή την επιστολή αναφέροντας ότι θα ζητήσει από τον Υπουργό Οικονομικών να καλέσει τα πολιτικά κόμματα σε σύσκεψη και πως ακολούθως θα συγκαλέσει και ο ίδιος μια σύσκεψη για την οικονομία.
«Θεωρούμε ότι αυτές οι συσκέψεις θα είναι πάρα πολύ σημαντικές. Θέλουμε να έχουμε μια ενημέρωση αντικειμενική για την κατάσταση της οικονομίας και να ανταλλάξουμε απόψεις», είπε.

Διευκρίνισε ότι το ΑΚΕΛ δεν έχει εγκαταλείψει τη μελέτη την οποία έχει ετοιμάσει για αντιμετώπιση της κατάστασης στην οικονομία, αλλά αντιθέτως αυτό το διάστημα σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Προμηθέας και μια ομάδα 20 επιστημόνων από το εξωτερικό επικαιροποιεί αυτή τη μελέτη.

Είπε, επίσης, ερωτηθείς και σε σχέση με πρόσφατη συνέντευξη του Διευθυντή της Pimco, ότι η πρόταση του ΑΚΕΛ δεν υποστηρίζει την άτακτη έξοδο της Κύπρου από το Μνημόνιο αλλά πως ότι πρέπει να γίνει θα πρέπει να γίνει συντεταγμένα. Εξέφρασε λύπη για το γεγονός, όπως είπε, ότι ενώ η Κυβέρνηση βλέπει πού οδηγούνται τα πράγματα, δεν προετοιμάζεται για τα όποια ενδεχόμενα.

«Αν η Κυβέρνηση διαφωνεί με τη δική μας την προσέγγιση ας μην προχωρήσει, αλλά πρέπει να προετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο πιθανό ενδεχόμενο» συμπλήρωσε.

Κρατικός προϋπολογισμός

Σε σχέση με τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2014, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε πως ενώ η απαίτηση της Τρόικας ήταν να μειωθεί κατά 270 εκ. ευρώ, η Κυβέρνηση προχώρησε σε μειώσεις 626 εκ. ευρώ, προσθέτοντας πως το ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο στην περίπτωση που η υλοποίηση του προγράμματος γίνεται με ρυθμούς πιο γρήγορους από αυτούς που προνοεί το πρόγραμμα γιατί προκύπτει η ανάγκη η μείωση να είναι 626 εκ. ευρώ αντί 270 εκ. ευρώ, όπως ήταν η πρόβλεψη.

«Μήπως επειδή τα στοιχεία τα οποία δίνονται στη δημοσιότητα και οι αναφορές για την επίτευξη των στόχων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα; Πρόκειται για ένα ερώτημα στο οποίο θα πρέπει να απαντήσει η Κυβέρνηση», δήλωσε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επέκρινε την Κυβέρνηση και σε σχέση με την πολιτική της σε ό,τι αφορά την προώθηση της ανάπτυξης, λέγοντας ότι η σημερινή Κυβέρνηση όταν ήταν αντιπολίτευση ασκούσε «ισοπεδωτική» κριτική στην τότε Κυβέρνηση γιατί δεν προχωρούσε στην ανάπτυξη, στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2014 υπάρχει μείωση των δαπανών για την ανάπτυξη κατά 20%.

«Όλοι λέμε ότι εκείνο που θα περιορίσει την ανεργία είναι η ανάπτυξη. Μειώνοντας την ανάπτυξη πώς συμβάλλουμε στο να αντιμετωπιστεί η ανεργία;» είπε και διερωτήθηκε κατά πόσο η Κυβέρνηση «ξέχασε τις μαγικές συνταγές που είχε ως αντιπολίτευση για να λύσει τα προβλήματα της οικονομίας».

Ωράριο καταστημάτων

Εκφράζοντας εκ νέου τη διαφωνία του ΑΚΕΛ με την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υπενθύμισε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε δεσμευτεί ότι αν γινόταν έστω και μια καταγγελία από εργαζόμενο για εκμετάλλευση από εργοδότη θα παρέμβαινε για τερματισμό της επέκτασης του ωραρίου.

Επ’ αυτού ανέφερε ότι η Υπουργός Εργασίας είπε ότι έγιναν 12 καταγγελίες από εργαζόμενους και διερωτήθηκε κατά πόσο ο Πρόεδρος θα τηρήσει τη δέσμευση του κάνοντας λόγο για ακόμη μια ασυνέπεια εκ μέρους του Προέδρου και της Κυβέρνησης.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που εκπροσωπούν το 92% των επιχειρήσεων στην Κύπρο διαμαρτύρονται ότι όχι μόνο δεν έχουν αυξηθεί τα κέρδη τους αλλά αντίθετα έχει αυξηθεί το κόστος τους δίχως να αυξάνεται η κατανάλωση με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τους.

«Κανένας δεν υπολογίζει πόση είναι η ανεργία που προκύπτει από το κλείσιμο μικρομεσαίων επιχειρήσεων», είπε, αναφέροντας πως το γεγονός είναι ότι ενώ το Μάρτιο υπήρχαν περίπου 50.000 άνεργοι, αυτή τη στιγμή οι άνεργοι ξεπερνούν τις 76.000.

Συνάντηση με Αβέρωφ Νεοφύτου

Ερωτηθείς κατά πόσο επίκειται νέα συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και τι γίνεται με τον διάλογο μεταξύ των δύο κομμάτων, ο κ. Κυπριανού είπε ότι μετά την πρώτη συνάντηση με τον κ. Νεοφύτου είχαν συμφωνήσει ότι θα ακολουθούσε μέσα στο Σεπτέμβρη μια συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο κομμάτων, ανέφερε ωστόσο ότι οι εξελίξεις δεν επέτρεψαν την πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι από τα κόμματα που μετέχουν στην Κυβέρνηση εξαρτάται σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό το κλίμα που διαμορφώνουν στον εσωτερικό «για να μπορέσουν τα πολιτικά κόμματα να συμπορευτούν μαζί τους σε εκείνα τα θέματα όπου υπάρχουν παρόμοιες προσεγγίσεις», προσθέτοντας πως ωστόσο «επέλεξαν ένα διαφορετικό δρόμο, ένα δρόμο που πρώτη φορά εφαρμόζεται στα κυπριακά πολιτικά δρώμενα και ο οποίος δημιουργεί επικίνδυνα προηγούμενα».

Ο κ. Κυπριανού ξεκαθάρισε ότι δεν υπαινίσσεται σε καμία περίπτωση ότι εκεί και όπου υπάρχουν σκάνδαλα δεν θα πρέπει να διερευνώνται και να αποδίδονται ευθύνες εκεί όπου αποδεδειγμένα υπάρχουν ευθύνες. Όμως, «είναι άλλο να προσπαθείς να δημιουργήσεις τεχνητά κάποια ζητήματα και να συντηρείς την αντιπαράθεση σε έντονους τόνους και να επιχειρείς την απαξίωση ενός πολιτικού κόμματος στην κοινή γνώμη», πρόσθεσε.

Είπε, ακολούθως πως όπως είναι διαμορφωμένα αυτή τη στιγμή τα δεδομένα δεν μπορεί να γίνει συνάντηση με τον κ. Νεοφύτου. «Εξαρτάται αποκλειστικά από τους ίδιους», πρόσθεσε.

Keywords
ακελ, ΔΝΤ, οικονομια, ακελ, εικονα, χρεοκοπια, κυπρος, ιουνίου, τραπεζες, αναδιαρθρωση, επιμηκυνση, βουλη, δηκο, εδεκ, pimco, μνημονιο, βιωσιμότητα, νέα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, ωραριο καταστηματων, νεα κυβερνηση, μειωση μισθων, μνημονιο 2, κοινωνικη συμφωνια, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, μνημονιο 3, θεμος αναστασιαδης, νίκος αναστασιάδης, ξανα, κομματα, αποτελεσματα, ημερομήνια, χωρες, το θεμα, αβερωφ, θεμα, κυπρου, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, αγορα, αγορα εργασιας, αυξηση, ανεργια, βιωσιμότητα, βιοτικο επιπεδο, γεγονος, γινει, γινεται, γραφεια, δευτερο, διαστημα, δηκο, δικη, δειχνει, δομικη, δρωμενα, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εκμεταλλευση, ενημερωση, ιδια, υπηρχαν, κυβερνηση, κυπριακα, κλιμα, κρατικο, λυπη, λογο, μηνες, μειωση, μυθος, ομαδα, παντα, ορος, προβληματα, ροτα, σειρα, τμημα, υλοποιηση, φορα, ενωση, ιδιαιτερα, ιουνίου, μελετη, pimco, θεματα
Τυχαία Θέματα