Νικητής ο Ομπάμα στην τρίτη τηλεμαχία με τον Ρόμνεϊ

07:53 23/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η εξωτερική πολιτική και η ασφάλεια των ΗΠΑ ήταν το θέμα της τρίτης και τελευταίας τηλεμαχίας μεταξύ των δύο προεδρικών υποψηφίων, που έλαβε χώρα χθες στη Μπόκα Ρατόν της Φλόριδα, 15 μέρες πριν τις αμερικανικές εκλογές.

Τη συζήτηση συντόνισε ο βετεράνος δημοσιογράφος Bob Schieffer, που υπέπεσε στη διάρκεια της τηλεμαχίας σε γλωσσικό ολίσθημα, αποκαλώντας τον Πρόεδρο «Ομπάμα Μιν Λάντεν».

Τα αμερικανικά

δίκτυα ανέδειξαν νικητή της τηλεμαχίας τον Μπαράκ Ομπάμα. Δημοσκόπηση του CBS δείχνει το 53% των ερωτηθέντων να θεωρούν νικητή τον Ομπάμα, 23% τον Ρόμνεϊ και 24% ισοπαλία. Ανάλογη δημοσκόπηση του CNN φέρνει νικητή της τηλεμαχίας τον Ομπάμα 46% έναντι 40%.

Στη διάρκεια της αναμέτρησης, ο Μιτ Ρόμνεϊ ανέφερε δύο φορές ότι οι ΗΠΑ βαδίζουν τον δρόμο της Ελλάδας.

Ο Μπαράκ Ομπάμα εστιάστηκε στα όσα επιτεύχθηκαν στην τετραετία του, επισημαίνοντας αρκετές φορές ότι ο ρεπουμπλικάνος αντίπαλός του συμφωνεί μαζί τους, ο δε Μιτ Ρόμνεϊ στο να αναδείξει ότι ο ίδιος θα ενεργούσε διαφορετικά στα ζητήματα της Μέσης Ανατολής.

Σε δύο ή τρεις περιπτώσεις ο Πρόεδρος Ομπάμα επιτέθηκε στον αντίπαλό του, εγείροντας την απειρία του στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, ενώ ο Ρόμνεϊ του είπε: «Το να μου επιτίθεσαι δεν δημιουργεί ατζέντα».

O Ρόμνεϊ έδειξε ότι συμφωνεί στα περισσότερα θέματα με τον Ομπάμα, όμως είπε πως αυτός θα δρούσε με διαφορετικό τρόπο.

«Η δουλειά μου ως ηγέτης των ενόπλων μας δυνάμεων ήταν να κρατήσω ασφαλή τη χώρα. Και το κάναμε», είπε ο Πρόεδρος Ομπάμα, που παράλληλα εξήγησε βήμα προς βήμα τα μέτρα που ελήφθησαν στην κρίση της Λιβύης.

Ο Μιτ Ρόμνεϊ υποστήριξε ότι στόχος του είναι να οικοδομήσει μία πολιτική για την αντιμετώπιση των εξτρεμιστών. «Η τακτική μου είναι ασφαλώς να διώξουμε τους κακούς… Και το κάνουμε. Αλλά αυτό δεν αρκεί», είπε, παραθέτοντας μία σειρά οικονομικών μέτρων, όπως η εξωτερική βοήθεια και οι επενδύσεις για τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών σε χώρες της Μέσης Ανατολής και να τις βοηθήσει να στραφούν με το μέρος των ΗΠΑ.

«Χαίρομαι που αναγνωρίζετε ότι η Αλ Κάιντα είναι ο εχθρός γιατί πριν λίγο καιρό θεωρούσατε τη Ρωσία», είπε στον Ρόμνεϊ ο Πρόεδρος Ομπάμα.

Υπερασπιζόμενος την πολιτική του, ανέφερε ότι «ως ηγέτης των ενόπλων δυνάμεων της χώρας έμαθα ότι πρέπει να είμαι ξεκάθαρος και σε φίλους και συμμάχους και σε εχθρούς».

Ο Πρόεδρος παρέθεσε τις πέντε προτεραιότητες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή, και εξήγησε τις κινήσεις των ΗΠΑ για την ανατροπή του καθεστώτος στη Συρία. Ένα από αυτά ήταν και η συνεργασία με την Τουρκία. «Είμαι πεπεισμένος ότι οι μέρες του Άσαντ είναι μετρημένες», πρόσθεσε.

Ο Μιτ Ρόμνεϊ χαρακτήρισε την κατάσταση στη Συρία ως ευκαιρία για τις ΗΠΑ, καθώς το καθεστώς είναι ο μόνος σύμμαχος του Ιράν στην περιοχή.

«Δεν θέλουμε στρατιωτική εμπλοκή», είπε, και χαρακτήρισε σημαντικό το καθεστώς Άσαντ να διαδεχθούν υπεύθυνοι ηγέτες.

Ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να παίξουν ηγετικό ρόλο και να περιμ

Keywords
Τυχαία Θέματα