Ντάουνερ: Οι συνθήκες δεν δικαιολογούν σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης

20:43 20/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οι συνθήκες αυτή τη στιγμή δεν δικαιολογούν σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό, δήλωσε το απόγευμα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ ο οποίος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο Χριστόφια.

Είπε επίσης ότι πάντα υπάρχει η πιθανότητα για νέα συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, τόνισε όμως ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να ζητηθεί από τους ίδιους τους ηγέτες και σε μια τέτοια περίπτωση τα ΗΕ «φυσικά και θα την διευθετήσουν».

Ο κ. Ντάουνερ

ο οποίος το πρωί συναντήθηκε στα κατεχόμενα με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, δήλωσε ότι η συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επικεντρώθηκε στο έργο των τεχνικών επιτροπών και πώς αυτό θα μπορούσε να γίνει πιο παραγωγικό και εποικοδομητικό τους επόμενους μήνες.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι αύριο το πρωί θα υπάρξει συνάντηση των συμβούλων των δύο ηγετών και των ομάδων τους και σε αυτήν θα κυριαρχήσει το θέμα των τεχνικών επιτροπών.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι θα επιστρέψει στο νησί πριν από τις Προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου, ενώ ερωτηθείς αν θα διευθετήσει νέα συνάντηση μεταξύ Χριστόφια-Ερογλου είπε ότι υπάρχει πάντοτε αυτή η πιθανότητα.

«Εμεις δεν έχουμε κάνει οποιαδήποτε σχέδια για κάτι τέτοιο και στην τελική επαφίεται σε αυτούς αν θέλουν να συναντηθούν , εμείς φυσικά και θα διευθετήσουμε την συνάντηση, αν πάλι δεν θέλουν να συναντηθούν, αυτό είναι δική τους απόφαση», ανέφερε.

Είπε ότι τα ΗΕ δεν έχουν προβεί σε κανένα σχόλιο για τις εκλογές και ότι μετά από αυτές , προσβλέπουν να δουλέψουν με το νέο Πρόεδρο, οποιοσδήποτε και αν είναι αυτός.

Ο κ. Ντάουνερ είπε ότι στο μεσοδιάστημα τα ΗΕ συνεχίζουν την δική τους δουλειά που επικεντρώνεται στις τεχνικές επιτροπές και το έργο τους .

Σε ερώτηση αν υπάρχει κάποιο θέμα το οποίο συζητείται αυτή τη στιγμή και ίσως μπορεί και να διευθετηθεί , ο αξιωματούχος των ΗΕ παραδέχθηκε ότι τα πράγματα δυσκολεύουν όσο πλησιάζουν οι εκλογές.

«Ένα άλλο θέμα είναι επίσης το γεγονός ότι οι Τ/κ το έχουν κάνει ξεκάθαρο ότι θέλουν να προχωρήσουμε αμέσως σε πολυμερή διάσκεψη , οι Ε/κ έχουν εκφράσει την θέση ότι πρέπει πρώτα να διευθετηθούν οι εσωτερικές πτυχές», πρόσθεσε.

Συνέχισε λέγοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο ΓΓ των ΗΕ το έχουν κάνει ξεκάθαρο ότι «δεν πρόκειται να πιέσουν κανένα να προσέλθει σε πολυμερή διάσκεψη αν δεν θέλει” και ότι κάτι τέτοιο «θα προδίκαζε την αποτυχία της διάσκεψης».

«Επομένως, μέχρι να υπάρξει κάποια συμφωνία στην Κύπρο για την πραγματοποίηση μιας πολυμερούς διάσκεψης, δεν είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε μια τέτοια διάσκεψη», ξεκαθάρισε.

Αναφέρθηκε ακόμη και στην θέση της Τ/κ πλευράς ότι δεν επιθυμεί την επ’ άπειρον συνέχιση των συνομιλιών και ότι κατά κάποιο τρόπο αναμένει την σύγκληση πολυμερούς , για να προσθέσει όμως ότι «είναι ξεκάθαρο ότι οι συνθήκες αυτή τη στιγμή δεν είναι οι κατάλληλες».

Keywords
Τυχαία Θέματα