Ο διάλογος στο εσωτερικό έχει ελάχιστες πιθανότητες να παίξει ρόλο στη διαπραγμάτευση, δηλώνει η Ι. Παναγιώτου

20:33 15/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ελάχιστες είναι οι πιθανότητες ο διάλογος στο εσωτερικό μέτωπο να έχει ουσιαστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, δήλωσε η ΓΓ των Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου, προσθέτοντας πως ο μόνος τομέας, για τον οποίο η Κυβέρνηση μπορεί να κάνει κάτι τώρα, είναι αυτός της ανάπτυξης.

Σε δηλώσεις της μετά τη σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τους αρχηγούς των κομμάτων, η κ. Παναγιώτου ανέφερε πως αυτή τη στιγμή υπάρχει μια ωμή πραγματικότητα ότι τα περιθώρια διαβούλευσης

με την Τρόικα είναι ελάχιστα, και την ευθύνη για αυτό τη φέρει η Κυβέρνηση, όπως είπε.

«Αυτή τη στιγμή γίνεται ένας διάλογος στο εσωτερικό μέτωπο με ελάχιστες πιθανότητες να έχει ουσιαστικό ρόλο σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα. Ισως, το μόνο σημείο που η Κυβέρνηση μπορεί να κάνει κάτι ουσιαστικό είναι ο τομέας της ανάπτυξης, όπου μπορεί να ζητήσει από την Τρόικα ένα ύψος του δανείου να διοχετευτεί σε αναπτυξιακά προγράμματα και να ζητήσει επίσης τη βοήθεια της ώστε μέσα από ευρωπαϊκούς ή διεθνείς θεσμούς να διοχετευθούν χρήματα από προγράμματα αναπτυξιακά στην Κύπρο, επιπλέον του ποσού του δανείου», ανέφερε.

Ερωτηθείς για τις εισηγήσεις των Οικολόγων για πράσινη ανάπτυξη, η κ. Παναγιώτου είπε πως έχουν υιοθετηθεί κάποιες από τις προτάσεις. «Το θέμα είναι με ποιο τρόπο μπορούν να εφαρμοστούν και πού θα εξευρεθούν αυτά τα χρήματα. Για αυτό και εμείς επιμένουμε ότι αυτά τα χρήματα πρέπει να είναι ενσωματωμένα μέσα στο Μνημόνιο και να ελέγχεται η πραγματοποίηση των προγραμμάτων από την Τρόικα», είπε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε πως μεταξύ Κυβέρνησης και κομμάτων υπάρχουν συγκλίσεις σε ορισμένα σημεία, ενώ υπάρχουν και σημεία όπου χρειάζεται περαιτέρω επεξήγηση.

«Στο τέλος της ημέρας δεν είμαι σίγουρη ότι μπορεί να γίνει κάτι όσον αφορά την Τρόικα και τις προτάσεις, οι οποίες πιθανόν να κατατεθούν», λόγω της αργοπορίας σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση και λόγω της κάθετης θέσης της Τρόικας σε συγκεκριμένα ζητήματα, αφού αυτό που ζητά είναι να πάρει τα χρήματά της όχι μέσα από τη φορολόγηση που είναι αμφίβολη, αλλά μέσα από τις περικοπές των μισθών.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, είπε η κ. Παναγιώτου, «ότι, ναι, η Κύπρος βρίσκεται σε μια εμπόλεμη κατάσταση και ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και απαιτείται η συνεισφορά όλων με μια συμπεριφορά υπεύθυνη για να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα όσον το δυνατό πιο γρήγορα. Υπάρχει ένας πόλεμος με τις αγορές και αυτή τη στιγμή ζητάμε από την Τρόικα να παίξει το διαμεσολαβητή», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα