Ο Γκιουλ μετέφερε μήνυμα στον Κάμερον ότι η ‘ε/κ πλευρά είναι απρόθυμη για λύση’

10:05 23/11/2011 - Πηγή: OnlyCY

Μόνο ο Τούρκος Πρόεδρος, Αμπντουλλάχ Γκιουλ, αναφέρθηκε στο Κυπριακό στη δήλωσή του μετά τις συνομιλίες με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, λέγοντας ότι το θέμα συζητήθηκε κατά τη συνάντηση και υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι απρόθυμη για λύση.

”Ασχοληθήκαμε και με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό”, είπε ο κ. Γκιουλ ύστερα από συνάντηση με τον Βρετανό Πρωθυπουργό στο Λονδίνο.

Πρόσθεσε ότι ”υπογραμμίσαμε τη δέσμευση μας για ισχυρή υποστήριξη των

διαπραγματεύσεων στα πλαίσια των καλών υπηρεσιών του Γ.Γ. του ΟΗΕ”.

Όπως είπε, ”επέστησα την προσοχή τους στο γεγονός ότι αν η Ε.Ε δεν επιδείξει έντονη πολιτική βούληση η επανένωση της νήσου μπορεί πάλι να καταστεί αδύνατη λόγω της απροθυμίας της ελληνοκυπριακής πλευράς”.

Ο κ. Γκιουλ πρόσθεσε ότι παρά το ότι οι Ε/κ απέρριψαν το σχέδιο Ανάν το 2004 ”τους επετράπη να ενταχθούν στην Ε.Ε και τώρα ετοιμάζονται ν’ ασκήσουν την προεδρία της Ε.Ε. σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη”.

”Γι’ αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με καλή πίστη για να επιτύχουν μια μόνιμη διευθέτηση στην Κύπρο”, είπε.

Πέραν του Κυπριακού, ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε και σε μια ευρεία συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών με τρία εκατομμύρια Βρετανούς τουρίστες κάθε χρόνο και στους 40,000 Βρετανούς που επέλεξαν την Τουρκία ως τη δεύτερή τους κατοικία, και στους 400,000 Τούρκους μετανάστες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Συνέχισε λέγοντας ότι η Βρετανία θα εξακολουθήσει να προσφέρει αποφασιστική υποστήριξη στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και ότι οι σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών είναι πολύ καλές. ”Αισθάνομαι πολύ ευτυχής γι’ αυτό”, κατέληξε ο κ. Γκιούλ.

Στη δική του δήλωση, ο Βρετανός Πρωθυπουργός είπε ότι η Τουρκία είναι ”μεγάλος φίλος, βασικός εμπορικός εταίρος, ισχυρός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και παράγοντας με επιρροή στην περιοχή”.

”Οι συνομιλίες ήταν μεταξύ δυο στενών φίλων”, είπε ο κ. Κάμερον, προσθέτοντας ότι συμμερίζεται με χαρά την εκτίμηση του Τούρκου Προέδρου ότι οι σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών διανύουν τον χρυσό αιώνα τους.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός είπε ότι το πρώτο θέμα που τους απασχόλησε είναι ο ρόλος της Τουρκίας σε σχέση με τις εξελίξεις στην περιοχή. Το δεύτερο ήταν η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς την οποία πορεία το Λονδίνο προσφέρει ”αποφασιστική υποστήριξη” και το τρίτο θέμα ήταν οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών που σημειώνουν ”ραγδαία πρόοδο”.

Keywords
Τυχαία Θέματα