Ο κυπριακός λαός θα επαναλάβει το θαύμα του ’74, δηλώνει ο ΥΠΑΜ

17:06 18/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Διανύουμε τις πιο κρίσιμες μέρες και ώρες μετά το 1974, λόγω της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης που ταλανίζει τον τόπο μας και δίνουμε μια μάχη για το σήμερα και για το αύριο, για τα παιδιά και τα εγγόνια μας, είπε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Φώτης Φωτίου, σημειώνοντας ταυτόχρονα, ότι «αυτός ο λαός όμως απέδειξε ότι και αντιστάσεις διαθέτει και αντοχές έχει. Πάνω απ’ όλα, όμως, αυτός ο λαός έχει περηφάνια και αξιοπρέπεια και θα τα καταφέρει».
Ο κ. Φωτίου σε επικήδειο λόγο που εκφώνησε στην κηδεία των λειψάνων του πεσόντα

στρατιώτη του 361 ΤΠ κατά την τουρκική εισβολή του 1974, Θεμιστοκλή Δράκου, τόνισε περαιτέρω ότι «ο κυπριακός λαός με το πείσμα του, τη φιλοπατρία του θα ανατρέψει για ακόμη μια φορά τα δεδομένα και τις αρνητικές μνείες στις δέλτους της ιστορίας μας. Και αυτό το θαύμα που έγινε το 1974, με τη συμμετοχή όλων, θα το επαναλάβουμε», εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι ο κυπριακός λαός μπορεί να ελπίζει σε καλύτερες μέρες.

Το Κυπριακό, συνέχισε, ήταν, είναι και θα παραμείνει κορυφαία προτεραιότητα μας και αυτό δεν μας αποτρέπει από το να προετοιμαζόμαστε για την έναρξη συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν, με στόχο την επίτευξη μιας λύσης η οποία δεν θα παραγνωρίζει τις διεκδικήσεις και ανησυχίες του κυπριακού ελληνισμού και η οποία θα οδηγήσει στην πλήρη απαλλαγή της πατρίδας μας από τα κατοχικά στρατεύματα και στην αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μια λύση που θα βασίζεται στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, η οποία θα οδηγήσει στην επανένωση της πατρίδας μας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση, σημείωσε ο Υπουργός Αμυνας, αγωνίζονται για την απελευθέρωση της πατρίδας μας. «Διακηρύσσουμε ότι ουδέποτε θα λησμονήσουμε το χρέος που είναι σφυρηλατημένο στον γρανίτη των σκληρότατων συγκυριών. Θα επαγρυπνούμε και θα αγωνιζόμαστε μέχρι την τελική δικαίωση», πρόσθεσε.

Όμως, είπε, πρέπει να γίνει αντιληπτό προς κάθε κατεύθυνση ότι αυτή τη στιγμή, αποτελεί προτεραιότητα μας η αντιμετώπιση και η διαχείριση της οικονομικής κρίσης που ταλανίζει τον κυπριακό λαό και ως εκ τούτου οι όποιες ενέργειες για επανέναρξη της διαδικασίας για επίλυση του Κυπριακού πρέπει να μετατεθούν σε ευθετότερο χρόνο.
Δυστυχώς, «διαπιστώνουμε ότι κάποιοι επιχειρούν να επισπεύσουν τις εξελίξεις και μεθοδεύουν τη δημιουργία συνθηκών άμεσης επανέναρξης των συνομιλιών, με στόχο μάλιστα να θέσουν σε εφαρμογή μια διαδικασία εξπρές. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από τη δική μας πλευρά», τόνισε ο κ. Φωτίου.

Επιβάλλεται, σημείωσε, πριν την έναρξη της οποιασδήποτε νέας διαδικασίας να συμφωνηθεί η βάση των διαπραγματεύσεων που θα διασφαλίζει πλήρως τις βασικές αρχές επίλυσης του κυπριακού προβλήματος που προβλέπονται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Απαιτείται προς τούτο, είπε, εθνική ενότητα, εθνική συνεννόηση, σκληρή δουλειά και μια κοινή εθνική προσπάθεια. «Πρέπει να αντισταθούμε στο όποιο κλίμα απαισιοδοξίας και να κωφεύσουμε στα όποια μηνύματα απαξίωσης διαχέονται στην κοινωνία μας. Δεν υποτιμούμε τις δυσκολίες και τα εμπόδια που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Έχουμε όμως πλήρη συνείδηση των κινδύνων αλλά και του ιστορικού μας χρέους και η ιστορία θα μας κρίνει απ΄αυτό που θα κληροδοτήσουμε στις μέλλουσες γενιές».

Ο Υπουργός Αμυνας αναφέρθηκε εκτενώς στη ζωή και τη θυσία του Θεμιστοκλή Δράκου, ο οποίος «έπεσε στις επάλξεις του καθήκοντος και προς αυτόν, όπως και σε όλους όσοι έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Κύπρου μας οφείλουμε πολλά. Οφείλουμε την ύπαρξη μας ως Κυπριακή Δημοκρατία καθώς και την αξιοπρέπεια μας ως ελεύθεροι άνθρωποι».
O Θεμιστοκλή Δράκος τον Ιούλιο του 1973, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της πατρίδας, κατατάγηκε στην Εθνική Φρουρά για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία. Κατά την έναρξη της τουρκικής εισβολής στις 20 Ιουλίου 1974, υπηρετούσε στο 361 τάγμα πεζικού η έδρα του οποίου βρισκόταν στο Συγχαρί.

Μία ημέρα πριν την έναρξη της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής μετακινήθηκαν στη περιοχή Παχυάμμου Κερύνειας, όπου και επάνδρωσαν φυλάκια της Εθνικής Φρουράς μεταξύ Παχυάμμου και Αγίου Επικτήτου τα οποία βρίσκονταν στη πρώτη γραμμή άμυνας της Εθνικής Φρουράς μετά την κατάπαυση του πυρός και τη λήξη της πρώτης φάσης της τουρκικής εισβολής.
Στις 14 Αυγούστου το 361 τάγμα πεζικού δέχτηκε μεγάλης κλίμακας συντονισμένη επίθεση από τα πάνοπλα και αριθμητικά υπέρτερα τουρκικά στρατεύματα εισβολής και μετά από σκληρές και άνισες μάχες δόθηκε εντολή για οπισθοχώρηση και ανασύνταξη σε ύψωμα στη περιοχή της Κλεπίνης. Δυστυχώς όμως, είπε ο κ. Φωτίου, το προκαθορισμένο αυτό ύψωμα εβάλλετο ανηλεώς από βαρέα όπλα και το πολεμικό ναυτικό των τουρκικών δυνάμεων και ως εκ τούτου η ολοκλήρωση της ανασυγκρότησης στο ύψωμα εκείνο ήταν αδύνατη. Ένεκα της απουσίας νέων διαταγών, λόγο του σφοδρού και ανελέητου βομβαρδισμού από ξηρά, θάλασσα και αέρα, ακολούθησε η κατά βούληση οπισθοχώρηση των ανδρών του τάγματος κατά μικρές ομάδες με γενική κατεύθυνση την περιοχή Κουτσοβέντη –Κυθρέας. Οι Άντρες του 361 τάγματος πεζικού, σύμφωνα με μαρτυρίες ακολούθησαν πορεία μέσω Τραπεζούντας –Κλεπίνης προς Χαλεύκα, η οποία βρίσκεται βόρεια της περιοχής Κυθρέας – Κορνόκηπος.

Ο Θεμιστοκλής Δράκος θεάθηκε για τελευταία φορά όταν εγκατάλειψε την Τραπεζούντα μαζί με συναδέλφους του και αφού εισήλθαν σε χαράδρα κινήθηκαν προς τον Πενταδάκτυλο. Από τότε δεν έδωσε σημεία ζωής και η τύχη του αγνοείτο. «Η εκταφή τάφου σε περιοχή κοντά στο Κορνόκηπο όπου βρέθηκαν λείψανα του Θεμιστοκλή μαρτυρεί τη βαρβαρότητα της άνανδρης δολοφονίας του και αποκαλύπτει ακόμη ένα περιστατικό όπου οι πεσόντες καταξιώνονται στη συνείδηση μας και καταγράφονται στην ιστορική μας μνήμη», σημείωσε ο Υπουργός Αμυνας.

Keywords
Αναζητήσεις
kypriako thavma 1974
Τυχαία Θέματα