Ο Ομήρου κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να συμβάλει στις προσπάθειες για λύση

17:12 26/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να συμβάλει στην ευόδωση των προσπαθειών μας για επίτευξη μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των αρχών και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, των συμφωνιών υψηλού επιπέδου και των θεμελιωδών αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ομιλία του από του βήματος της Ολομέλειας της Βουλής, ο κ. Ομήρου ανέφερε,

με αφορμή τη συμπλήρωση οκτώ χρόνων από το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου του 2004 για το Σχέδιο Ανάν, πως ”δυστυχώς, οκτώ χρόνια μετά η Τουρκία παραμένει αδιάλλακτη στις θέσεις της, που σε αρκετά σημεία οδηγούν σε λύση χειρότερη από εκείνη του Σχεδίου Ανάν. Οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού βρίσκονται σε επικίνδυνα κομβικό, οριακό, κρίσιμο σημείο”, ανέφερε.

Πρόσθεσε πως το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων επιβάλλει στη δική μας πλευρά χειρισμούς που θα αποτρέπουν την υλοποίηση των δόλιων τουρκικών σχεδιασμών. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα νέα δεδομένα και να υπερασπιστούμε τα δίκαιά μας με αποφασιστικότητα και κοινές δράσεις, ανέφερε.

Είπε πως ”οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν το Σχέδιο Ανάν, όχι γιατί δεν επιθυμούν λύση του κυπριακού προβλήματος, αλλά γιατί επιθυμούν μία λύση που να εδράζεται στις αρχές και τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μία λύση δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη, με πλήρη σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων, που δε διασφάλιζε το συγκεκριμένο σχέδιο”.

Keywords
Τυχαία Θέματα