Ο Παγκύπριος Δικ. Σύλλογος δεν εντόπισε τίποτα στο γραφείο του Ν. Αναστασιάδη

20:45 4/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Δώρος Ιωαννίδης, διαβεβαίωσε ότι ο σύλλογος έκανε έλεγχο σε ανύποπτο χρόνο στο δικηγορικό γραφείο του Προέδρου του ΔΗΣΥ και υποψηφίου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, και δεν εντόπισε οτιδήποτε μεμπτό. Αυτό είπε ο ίδιος μετά την ομιλία του κ. Αναστασιάδη ενώπιον των μελών του Συλλόγου το απόγευμα στη Λευκωσία. Έδωσαν, είπε, τα απαραίτητα πιστοποιητικά, χωρίς να εντοπιστεί το παραμικρό στο

δικηγορικό γραφείο του κ. Αναστασιάδη.

Ο υποψήφιος Πρόεδρος ανέφερε ότι αυτοβούλως απέστειλε σήμερα επιστολή στο Γενικό Εισαγγελέα και την επικεφαλής της ΜΟΚΑΣ όπως διεξαχθούν οι απαραίτητες έρευνες για τις όποιες κατηγορίες, με την παράκληση τα όποια αποτελέσματα να ανακοινωθούν πριν από τις Προεδρικές εκλογές. «Εάν αξίζει να πάω εκεί που πρέπει, να πάω και αν αξίζει να πάω σπίτι μου, να πάω σπίτι μου. Να αναλάβω τις ευθύνες μου και έτσι πρέπει ο καθένας να πολιτεύεται πια».

Πολιτική σε σχέση με τη δικαιοσύνη

——————————————-

Η δικαιοσύνη για πολλά χρόνια αποτέλεσε το φτωχό συγγενή των υπολοίπων ανεξάρτητων εξουσιών, ανέφερε – μεταξύ άλλων – στην ομιλία του ο Νίκος Αναστασιάδης, δεσμευόμενος ότι θα την επαναφέρει στο επίπεδο που της αρμόζει. Για τη μεγάλη καθυστέρηση στην εκδίκαση υποθέσεων στα δικαστήρια, είπε πως έχει επιφέρει καταδικαστικές αποφάσεις εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Με νομοσχέδια που θα κατατεθούν τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησης, είπε, παραχωρούν δικαίωμα πρόσβασης του πολίτη στα δημόσια έγγραφα, να γνωρίζει και να ελέγχει την αιτιολογία κάθε απόφασης που επηρεάζει τα δικαιώματά του που θα δημοσιοποιείται στην ιστοσελίδα του διοικητικού οργάνου. Ο κ. Αναστασιάδης δεσμεύθηκε για ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης, προωθώντας, σε συνεργασία με τον Ανώτατο Δικαστήριο και τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο των θεσμών της Πολιτικής Δικονομίας. Μίλησε επίσης για τα Δικαστήρια ειδικής φύσεως διαφορών, εκσυγχρονισμό του Περί Διαιτησίας νόμου, σύσταση δικαστηρίου ανηλίκων.

Έχουν ετοιμάσει, είπε, νομοσχέδιο, με βάση τη μελέτη του πρώην Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Γεωργίου Πικκή, για την αναδιοργάνωση του Ανωτάτου με διαχωρισμό της δικαιοδοσίας Συνταγματικού και Διοικητικού Δικαστηρίου, που θα κατατεθεί τις πρώτες 30 ημέρες της διακυβέρνησης, εάν εκλεγεί. «Η δικαιοσύνη απονέμεται αποτελεσματικά μόνο όταν οι δικαστικές αποφάσεις εκτελούνται άμεσα και χωρίς καθυστέρηση». Γι’ αυτό, είπε, θα προωθήσουν την πλήρη αναθεώρηση της διαδικασίας εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων κι τη συμπλήρωση των μέτρων εκτέλεσης αυτών.

Με νομοσχέδιο που έχουν ετοιμάσει και θα καταθέσουν τις πρώτες μέρες, συνέχισε ο κ. Αναστασιάδης, στοχεύουν στην ανάδειξη της Κύπρου σε κέντρο διεθνών διαιτησιών για επίλυση διαφορών εμπορικού και βιομηχανικού τομέα μεταξύ κρατών κι ιδιωτών. Για τη στενοτύπηση, είπε ότι προτεραιότητα θα είναι η εκπόνηση προγράμματος για την τήρηση των δικαστικών πρακτικών στενοτυπημμένων και για την εγκατάσταση της ηλεκτρονικής επικοινωνίας.

Για τα κτίρια των Δικαστηρίων, ο υποψήφιος Πρόεδρος μίλησε για νέα κτίρια με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης στη Λευκωσία και εξεύρεση καλύτερων χώρων στην ελεύθερη Αμμόχωστο. Θα επιδιορθωθεί, πρόσθεσε, το παλιό Ανώτατο στη Λευκωσία όπου σήμερα Δικαστές μοιράζονται γραφεία και το γραμματειακό προσωπικό δεν έχει γραφεία ή χρησιμοποιεί παλιούς χώρους αποχωρητηρίων.

Επενδύουν, συνέχισε, στη βελτίωση και ενδυνάμωση των σχέσεων πολίτη και Δικαιοσύνης, τον έλεγχο διαφορών για τις κρατικές χορηγίες, αναθεώρηση και εκσυγχρονισμού του ποινικού δικαίου, διεύρυνση του συστήματος παροχής νομικής αρωγής. Ο κ. Αναστασιάδης μίλησε για τήρηση των υποχρεώσεων του κράτους έναντι της Δικαιοσύνης εντός 6 μηνών, στελέχωση των δικαστηρίων, ανάλογα και με τις οικονομικές δυνατότητες, ενδυνάμωση του θεσμού της Επιτρόπου Διοικήσεως για την τήρηση των υποχρεώσεων του κράτους.

Μίλησε επίσης για την ανάθεση σε νέους δικηγόρους, σε συνεργασία με το δικηγορικό σύλλογο, υποθέσεων ρουτίνας, υποθέσεων που αφορούν τους Δήμους, τους Ημικρατικούς Οργανισμούς, αλλά και μέσω της Γενικής Εισαγγελίας. Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα εσωτερικής νομικής υποστήριξης της Βουλής με το Γενικό Εισαγγελέα να παραμένει ο νομικός σύμβουλος του σώματος.

Η Κύπρος, είπε, ως κέντρο παροχής υπηρεσιών πρέπει να αναθεωρήσει τη νομοθεσία της για να καταστεί ανταγωνιστική και έκανε λόγο σε ενδυνάμωση της ναυτιλιακής επιχειρηματικότητας με την προβολή φορολογικών και άλλων κινήτρων και την εγγραφή στο κυπριακό νηολόγιο πλοίων που θα εξυπηρετούν τις μεταφορικές ανάγκες φυσικού αερίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα