Ο ΣΥΚΑΔΕ κατήγγειλε τη Δημοκρατία στην ΕΕ

14:19 30/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Σε καταγγελία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε ο Σύνδεσμος Καταστημάτων Διαρκούς Εξυπηρέτησης (ΣΥΚΑΔΕ), για την πρόσφατη τροποποίηση της νομοθεσίας με τρόπο που καθίσταται υποχρεωτική η αναγραφή της ανώτερης τιμής λιανικής πώλησης επί της εκάστοτε μικρότερης συσκευασίας στην οποία διατίθενται στους καταναλωτές τα τσιγάρα.

Σε σημερινή ανακοίνωση ο ΣΥΚΑΔΕ αναφέρει ότι θα προσφύγει παράλληλα στα κυπριακά δικαστήρια για έκδοση Διατάγματος μη εφαρμογής του Νόμου μέχρι να εξεταστεί η καταγγελία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με το

Σύνδεσμο, “η πρόνοια της νομοθεσίας για υποχρεωτική αναγραφή της ανώτερης τιμής λιανικής πώλησης καθιστά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις-μέλη του έρμαιο στις τιμολογιακές επιλογές και στις αυθαιρεσίες των καπνεμπόρων και των καπνοβιομήχανων”.

Αναφέρει επίσης ότι “η υποχρεωτική αναγραφή της ανώτερης τιμής λιανικής πώλησης συνιστά παραβίαση των κανόνων του ανταγωνισμού καθότι μπορεί να συνιστά πάγια τιμή πώλησης και όχι ανώτερη τιμή λιανικής καθότι όλοι οι λιανοπωλητές θα είναι αναγκασμένοι να πωλούν στην ίδια τιμή, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι στις ελάχιστες χώρες που εφαρμόστηκε αυτό το μέτρο, π.χ. στην Ελλάδα, υπήρξε έξαρση του λαθρεμπορίου και της μαύρης αγοράς”.

Ο ΣΥΚΑΔΕ θεωρεί ότι κατά την εξέταση του θέματος από τη Βουλή των Αντιπροσώπων “υπήρξε παραπληροφόρηση και ελλιπής ενημέρωση, αφού στους βουλευτές μεταφέρθηκε η πληροφορία ότι το μέτρο αυτό εφαρμόζεται σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες”, ενώ στην πραγματικότητα, όπως αναφέρει, “αυτό που συμβαίνει είναι η υποχρεωτική αναγραφή της φορολογίας και όχι η αναγραφή της ανώτερης τιμής πώλησης στα τσιγάρα”.

«Θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να μην εφαρμοστεί η σχετική Νομοθεσία», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΚΑΔΕ Ανδρέας Θεοδούλου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συνδέσμου.

Ο κ. Θεοδούλου είπε ότι η απόφαση του Συνδέσμου να προχωρήσει με την καταγγελία λήφθηκε στη βάση νομικής γνωμάτευσης σύμφωνα με την οποία, η σχετική Νομοθεσία συγκρούεται με τους κανόνες ελεύθερου ανταγωνισμού και τις σχετικές ευρωπαϊκές νομοθεσίες, προσθέτοντας ότι ο ΣΥΚΑΔΕ προειδοποίησε “ουκ ολίγες φορές την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής να μην προχωρήσει στην ψήφιση της σχετικής τροποποίησης».

Είπε ακόμη ότι «η απόφαση των εμπόρων καπνού για τυλιχτά τσιγάρα να συρρικνώσουν την προμήθειά μας στο 4%, σε μιαν προσπάθεια να συγκρατήσουν τη λιανική τιμή πώλησης των προϊόντων τους, καθιστά τις επιχειρήσεις μας μη βιώσιμες, γι’ αυτό η αντίδρασή μας θεωρείτο επιβεβλημένη».

Keywords
Τυχαία Θέματα