Ο τουρκικός στρατός υποστηρίζει τη διαδικασία για την ειρήνη γράφει ο τουρκικός Τύπος

17:07 8/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Σε πρόσφατη συνάντηση (6-7 Φεβρουαρίου), ο τουρκικός στρατός εξέφρασε την υποστήριξή του στη διαδικασία για την ειρήνη και επίλυση του κουρδικού ζητήματος και τον αφοπλισμό του ΡΚΚ, αναφέρει η Σαμπάχ.

Στη συνάντηση μετείχαν εκπρόσωποι της Πρωθυπουργίας, του Γενικού Επιτελείου, των Υπουργείων Άμυνας, Δικαιοσύνης και Εξωτερικών, της Στρατοχωροφυλακής και της ΜΙΤ, και συζητήθηκαν τα βήματα που πρέπει να

ληφθούν ώστε να έχει επιτυχή έκβαση η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την επίλυση του Κουρδικού.

Αποφασίστηκαν, σημειώνεται, τέσσερεις πυλώνες στρατηγικής. Ο πρώτος, ο εκδημοκρατισμός αφορά την ενδυνάμωση του κουρδικού στοιχείου της Τουρκίας με το τουρκικό κράτος, τη διευκόλυνση χρήσης και διδαχής της κουρδικής γλώσσας, την αποκατάσταση κουρδικών ονομασιών τοπωνυμιών, τη βελτίωση των υποδομών κυρίως στη νοτιοανατολική Τουρκία, και την περισσότερο πολιτισμένη και ευγενική συμπεριφορά των κρατικών αξιωματούχων προς τους Κούρδους.

Δεύτερος πυλώνας είναι η διεθνής προσέγγιση και αφορά την προετοιμασία του στρατού για διασυνοριακές επιχειρήσεις, την εκπόνηση στρατηγικής καταπολέμησης της πτέρυγας του ΡΚΚ στην Ευρώπη, και ενδυνάμωση του μηνύματος προς ξένες χώρες ότι πρέπει να τύχουν σεβασμού οι τουρκικές ευαισθησίες για το θέμα.

Η κοινωνικοοικονομική και πολιτιστική διάσταση αφορά την αφαίρεση σοβινιστικών, όπως γράφει, αναφορών από τα σχολικά βιβλία, τη νομιμοποίηση θρησκευτικών κηρυγμάτων στην κουρδική, τη βελτίωση των υποδομών σε σχολεία και τον αγροτικό τομέα, και την παροχή επαρκούς πληροφόρησης στον πληθυσμό για θέματα κρατικής βοήθειας και κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών.

Τέταρτος πυλώνας είναι η διάσταση ασφάλειας και αφορά την εξουδετέρωση του ΡΚΚ και τον τερματισμό των αποσχιστικών δραστηριοτήτων του KCK, τη συνέχιση της διεξαγωγής του πολέμου κατά της τρομοκρατίας παράλληλα με τις παραπάνω στρατηγικές, την επέκταση του δικτύου καμερών ασφαλείας στη νοτιοανατολική Τουρκία, τη συνέχιση των επιχειρήσεων κατά του δικτύου διακίνησης ναρκωτικών και λαθραίων τσιγάρων του ΡΚΚ, και την παρεμπόδιση της χρηματοδότησης του ΡΚΚ.

Στο μεταξύ η Βατάν γράφει ότι ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου συναντήθηκε χθες εκτάκτως με τον Πρόεδρο Γκιουλ για να εκφράσει τις ανησυχίες του και να συζητήσει το θέμα της πολιτικής της κυβέρνησης με το Ιμραλί (συνομιλίες με Οτσαλάν).

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο κ. Κιλιτσντάρογλου τόνισε στον Τούρκο Πρόεδρο ότι η διαδικασία με το Ιμραλί διεξάγεται μόνο από το ΑΚΡ και το BDP με αποτέλεσμα το 50% του τουρκικού λαού να είναι αποξενωμένο από τη διαδικασία. Του ανέφερε επίσης ότι η κατάσταση στην Τουρκία μπορεί να επιδεινωθεί εξαιτίας αυτών των πολιτικών της κυβέρνησης και ζήτησε την παρέμβαση του Τούρκου Προέδρου, υπογραμμίζοντας ότι τη διαδικασία συνομιλιών με το Ιμραλί έπρεπε να αναλάβει η Εθνοσυνέλευση και όχι η ΜΙΤ.

Keywords
Αναζητήσεις
τουρκικος στρατος
Τυχαία Θέματα